Enrera
Mòdul 8a
Utilització de l' Aula de Noves Tecnologies per a la Ciència
  Pràctica
1
2
3
4
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  Objectius
   
 

Els objectius d'aquesta pràctica són:

  • Observar com està feta una simulació més complexa que les anteriors.
  • Veure com es poden adherir imatges.
  • Fer una introducció al tipus de llenguatge de fórmules que utilitza el programa.
   
Explicació d'una simulació més complexa. Caiguda d'un paracaigudista amb obertura del paracaigudes a mig descens
   

En aquesta pràctica analitzareu una simulació ja feta i més complexa que l'anterior. Es tracta d'un paracaigudista amb el seu paracaigudes que es llança des d'una altura considerable (1700m ) i al cap de 20 s, obre el seu paracaigudes. Per tant les forces de fricció amb l'aire canvien. En aquesta pràctica s'haurà d'introduir un camp de forces a la mesura, de manera que el seu valor canviï quan s'obri el paracaigudes és a dir per t=20s.

Obriu des del programa Interactive Physics el fitxer senseiambparacaigudes.ip del directori del curs .../Practiques_word nou/d121m8a. Podeu baixar també el fitxer comprimit de: senseiambparacaigudes.zip i descomprimir-lo abans d'utilitzar-lo amb el programa Interactive Physics.  Arranqueu la simulació i observeu els diferents elements: mesuradors gràfics, mesuradors numèrics i controls. Jugueu amb la simulació, canvieu la massa i i la resistència de l'aire.

Al llarg de la pràctica analitzarem pas a pas com està feta i alhora la tornareu a fer de nou.

   
Pràctica Preparar l'espai de treball
 

 

 

En primer lloc, com sempre, cal preparar l'espai de treball i els Nombres i unitats. Recordeu en el menú Vista | Espacio de trabajo, marqueu totes les opcions excepte Simple.

En el menú Vista | Números y unidades seleccioneu el SI (radiants), i marqueu Punto fijo i 2 dígits  ( vol dir 2 decimals).

En aquesta simulació, dimensionar l'espai de treball des del principi és molt important, ja que els objectes que cauen són molt petits en relació a la mida de l'espai. Si en la simulació ja feta seleccioneu l'opció del menú Vista | Tamaño de la vista observareu que l'Ancho de la ventana és 3000 m. Poseu aquesta dada en la simulació nova i posteriorment situeu l'origen del sistema de coordenades en la cantonada de baix i a l'esquerra mitjançant les barres de desplaçament.

   
Pràctica Dibuixar els cossos
   
 

El següent pas és dibuixar el terra. Si seleccioneu el rectangle marró que fa de terra en la simulació ja feta observareu en la barra de coordenades les seves dimensions:

   
Recordeu-vos que el nombre dels cossos en la vostra simulació no tenen perquè coincidir amb els de la simulació model.
 


Dibuixeu en la vostra simulació un terra amb aquestes característiques, poseu-li el color que vulgueu en la finestra Apariencia. El terra té una altura tant gran, de 500 m, per evitar que el paracaigudista penetri en ella. Recordeu-vos d'ancorar el rectangle que farà de terra.

Ara dibuixareu el cos que cau, si feu doble clic sobre el paracaigudista apareix la finestra propietats, en el desplegable de la part de dalt, seleccioneu Body[3] - Rectangle sense paraca, d'aquesta manera quedarà seleccionat el rectangle que va unit al dibuix del paracaigudista que no té el paracaigudes obert. Observareu en la barra de coordenades les seves dimensions:

.

Fixeu-vos que l'alçada és molt gran: 100 m, per tal d'evitar que el cos del paracaigudista penetri en el terra i l'amplada és molt petita: 1,50 m. Amb aquesta amplada el rectangle no es veu, queda limitat a una línia vertical. L'altura es pot fer tant alta com es vulgui ja que únicament intervé en la força de fregament amb l'aire la línia transversal a la direcció de velocitat de caiguda, que en aquest cas té una dimensió de 1,50 m.

Per dibuixar aquest cos en la vostra simulació, creeu un rectangle de qualsevol mida i després introduïu les seves dimensions i la posició en la barra de coordenades. En la finestra Apariencia seleccioneu el vostre rectangle i canvieu-li el nom pel de Rectangle sense paraca. Aquest objecte s'unirà posteriorment a la imatge del paracaigudista amb el paracaigudes obert.


El següent pas és dibuixar un objecte de la mateixa mida que l'anterior. Aquest objecte s'unirà posteriorment a la imatge del paracaigudista amb el paracaigudes obert. Per poder distingir-los és millor desplaçar-lo una mica respecte a la posició de l'altre. En aquest cas x=2100 m

En la finestra propietats de la simulació feta podeu seleccionar aquest altre cos, té el nom Body[4] - Rectangle amb paraca. Doneu-li les següents coordenades en la nova simulació:

, la única diferència amb el paracaigudista amb el paracaigudes obert està en la coordenada x. En la finestra Apariencia canvieu el nom de aquest rectangle pel de Rectangle amb paraca.

Posteriorment quan estiguin unides les imatges als cossos situarem els dos rectangles anteriors en la mateixa posició i haurem de canviar la coordenada x d'un d'ells.

Guardeu la simulació amb el nom
m8a_p4.ip de la carpeta m8a.

   
Pràctica Adherir les imatges
   
 

La continuació de la pràctica consisteix en adherir dues imatges del paracaigudista amb paracaigudes sense obrir i obert a cadascú dels rectangles que representen aquests cossos.

L'únic mètode d'inserir imatges en el món, és Copiar (Ctrl+C) la imatge des d'un programa de dibuix i posteriorment Edición | Pegar (Ctrl+V), dins del programa Interactive Physics.

El primer pas serà obrir la imatge que volem adherir amb un programa de dibuix, pot ser el Paint, el Paint Shop Pro, l'Adobe Photoshop, etc. utilitzareu el Paint, que es troba en tots els ordinadors.

Obriu el Paint i en el menú Archivo | Abrir busqueu en la carpeta del curs:
..\Practiques_word nou\d121m8a l'arxiu  , que està en format BMP.

   
Si no teniu descarregat el curs i esteu treballant en línia, podeu descarregar l'arxiu fent doble clic en l'icona .
   
 

Obriu l'arxiu, seleccioneu la imatge (Ctrl+E), copieu aquesta imatge  ( Crtrl+C ), aneu a la simulació que esteu fent en IP i enganxeu la imatge (Ctrl + V), aquesta imatge té un fons cyan. El fons de la imatge ha de ser cyan si volem que sigui transparent, d'aquesta manera no es veurà el fons de la imatge quan quedi adherida al cos.

Seleccioneu la imatge i poseu-li el següent nom en la finestra Apariencia: Imatge sense paraca.

Per adherir cadascuna de les imatges a cadascú dels cosos, es fa el següent:

  • Seleccioneu el rectangle sense paraca (si no podeu seleccionar aquest rectangle fent un clic a sobre feu-ho des de la finestra de propietats).
  • Amb el rectangle del cos anterior seleccionat premeu la tecla Majúscules i seleccioneu la imatge fent un clic a sobre. Quan els dos estiguin seleccionats aneu al menú Objeto | Adherir imagen de manera que els dos objectes quedaran junts i haurà desaparegut el fons cyan de la imatge. Encara que la imatge sigui més gran que el rectangle del cos, la mida d'aquella no es modifica, d'una altra banda la mida de la imatge no afecta per res a la simulació.

Fareu el mateix per adherir l'altra imatge. Obriu el Paint i en el menú Archivo | Abrir busqueu en la carpeta del curs: ..\Practiques_word nou\d121m8a   l'arxiu , que està en format BMP (també podeu descarregar l'arxiu fent clic a sobre de l'icona anterior) . Recordeu-vos de donar un nom a aquesta imatge en la finestra Apariencia, per exemple Imatge amb paraca.

Al final superposarem els dos cossos. La coordenada x que era diferent l'hem de canviar en un d'ells, per exemple el que tenia x= 2100 m la canviarem per x=1700 m. D'aquesta manera els dos objectes quedaran perfectament superposats.

Quin sentit té superposar els dos objectes?, La resposta és que volem que un no es vegi la imatge del paracaigudista amb paracaigudes durant un període de temps, és a dir abans d'obrir-se el paracaigudes. Recordeu-vos de guardar la simulació de tant en tant

   
Com es canvia el fons d'una imatge
   
 

Per tal que el fons sigui transparent,aquest ha de ser cyan, que correspon a la següent combinació de Roig, Verd i Blau que s'observa a la figura: Roig = 0, Verd = 255, Blau =255. Si voleu canviar el fons d'una imatge s'ha de fer des d'un programa de dibuix com el Paint Shop Pro o l'Adobe Photoshop.

En el nostre cas no cal canviar res, ja que les imatges ja tenen un fons cyan.

   
  Controlar el temps d'aparició d'una imatge.
   
 

En la simulació ja feta el paracaigudes s'obre quan ha passat un temps de 20 s, s'ha escollit aquest temps per tal que es vegi que el paracaigudista sense paracaigudes també arriba a una velocitat límit, la velocitat que surt en la simulació correspon a una velocitat límit real de caiguda d' un cos humà.

Si volem que el paracaigudista amb paracaigudes únicament es vegi a partir de 20 segons de començar el moviment, cal introduir en la finestra Apariencia la fórmula que podeu observar en la simulació ja feta corresponent a la Imatge amb paraca. En ella es diu que Existe cuando t>=20 segons. Feu el mateix en la vostra simulació.

Obsevareu que la imatge del paracaigudista amb paracaigudes ha desaparegut. Si arranqueu la simulació observareu que el paracaigudes s'obre quan l'objecte està al terra, això és degut a que no hi ha forces de fregament amb l'aire i el temps de caiguda és molt curt ja que es tracta d'una caiguda lliure. Per tant caldrà definir aquestes forces de fricció amb l'aire.

Abans de definir la força de fricció amb l'aire introduirem, per tal d'observar el moviment, un mesurador de velocitat gràfic i numèric i un mesurador de temps .

   
Pràctica Introduir uns mesuradors gràfic i numèric de velocitat i un de temps.
   
 

En la pràctica anterior ja heu après a introduir mesuradors de velocitat, no cal més que veure el que hi ha en la simulació ja feta i posar el mateix. Observeu en la simulació ja feta que en les propietats del mesurador gràfic Output[7] - Velocitat paracaigudista els valors màxims i mínims dels eixos estan fixes, ja que està desmarcada la seva casella. No passa el mateix en les propietats del mesurador numèric de velocitat Output[8] - Velocitat paracaigudista. Si la casella està marcada el valors límits de les magnituds dels eixos s'adapten al valor que tenen en la simulació en cada moment.

Hi ha un signe menys davant de -Body[3].v.y per tal que la velocitat del paracaigudista sigui positiva en els mesuradors gràfic i numèric.

Introduïu un mesurador de temps. Seleccioneu el paracaigudista i activeu l'opció del menú Medir | Tiempo.

Guardeu la vostra simulació amb el nom m8ap4.ip en la carpeta m8a.

   
Pràctica Situar un Camp de forces en l'espai que jugui el paper de Força de fregament amb l'aire.
   
 

El següent pas serà introduir la força de fregament amb l'aire. La solució natural seria introduir una fórmula en el lloc adequat que canviés l'amplada del rectangle que cau en t= 20 s, és a dir quan s'obre el paracaigudes. Això no és possible. No es pot remodelar la geometria dels cossos quan la simulació ha començat. Si això fos possible, només caldria introduir la resistència de l'aire seleccionant l'opció del menú Mundo | Resistencia de l'aire i dins d'aquesta finestra escollir l'opció Alta, amb un valor de k=0,20kg/m2. Quedaria una finestra com la de la figura.

Amb aquest valor de k la velocitat límit de caiguda d'una persona de massa 75 kg sense obrir el paracaigudes és de 49,5 m/s, que és un valor bastant real. Ara bé degut a que no es pot canviar la geometria aquesta velocitat serà igual amb paracaigudes obert o tancat. Apagueu la resistència de l'aire en la vostra simulació abans de continuar.

També podeu canviar la massa dels dos rectangles units al paracaigudes en la vostra simulació i posar un valor de 75 kg.

La solució al problema anterior passa per introduir un Campo de fuerzas similar al de la resistència de l'aire, però que canviï el valor de k per t= 20 s, és a dir quan s'obre el paracaigudes. Al final de la pràctica s'expliquen els criteris que s'han seguit per introduir aquest camp de forces.


Ara introduireu aquest camp de forces en la vostra simulació. En la simulació ja feta seleccioneu l'opció del menú Mundo | Campo de fuerzas apareix una finestra com la de la figura.

El contingut sencer de Fy és el següent:

Fy= if(t<20, section(body[3], body[3].v) * sqr(body[3].v.y)* 0.2, section(body[3], body[3].v) * sqr(body[3].v.y)*9.7). ) .On 0,2 i 9,7 són els valors de les constants amb el paracaigudes tancat i obert respectivament. En la simulació ja feta, en lloc de 9,7 apareix un Input[12], ja que posteriorment introduirem un element de control per tal de poder canviar la resistència de l'aire amb el paracaigudes obert.

Ara introduiu aquest camp de forces en la vostra simulació amb el valor de constant de 9,7. Recordeu d'aplicar aquest camp al vostre cos. En la simulació ja feta és body[1], en la vostra simulació pot tenir un altre nom.

Arranqueu la vostra simulació, de manera que la gràfica sigui similar a la simulació ja feta.

 

   
Si voleu que s'observi una caiguda continua i no a cops corresponents a cada marc. Desmarqueu l'opció del menú Mundo | Preferencias | Prevenir al modelo marchar más rápido que en la vida real. Arranqueu de nou la simulació i observeu la diferència.
   
Pràctica Introducció de tres controls: massa del paracaigudista, resistència de l'aire i esborrar les gràfiques.
   
 

Ara introduirem tres controls:

  1. Control de massa del paracaigudista. Seleccioneu el paracaigudista i en el menú activeu l'opció Definir | Control nuevo | Masa. Apareix un lliscador, feu doble clic sobre el lliscador i poseu Mín. = 75 , Máx. =100 i Número de encajes = 2. D'aquesta manera podem variar la massa entre tres valors: 75 Kg ; 87.5Kg i 100 Kg.
    Seleccioneu el lliscador, obriu la finestra Apariencia canvieu el nom del lliscador, poseu Massa del paracaigudista. Aquest Input de massa s'ha introduït en la massa de la finestra de propietats d'un dels rectangles connectat a un paracaigudista. Cal introduir el mateix Input en la massa de l'altre rectangle.

  2. Control de la constant de resistència de l'aire. Per controlar la constant de la resistència de l'aire introduirem un control qualsevol que després posarem com Input en la fórmula del camp de forces. Seleccioneu un paracaigudista i posteriorment activeu l'opció del menú Definir | Control nuevo | Carga. Apareixerà un nou lliscador. Obriu les propietats del lliscador i marqueu Caja de texto, d'aquest manera es pot introduir el valor de k amb més precisió. Poseu el mínim a 0 i el màxim a 20.
    Seleccioneu la caixa i en la finestra Apariencia canvieu-li el nom pel de Resistència de l'aire. Mireu el nombre d'aquest Input[?] i introduir-ho en el Campo de fuerzas en lloc del valor 9,7. D'aquesta manera podreu canviar la resistència de l'aire.

  3. Control genèric per esborrar les gràfiques. Sense tenir res seleccionat activeu l'opció del menú Definir | Control nuevo | Control genèrico. Cliqueu dues vegades a sobre i marqueu Botón en la finestra Propiedades . Seleccioneu aquest control i en la finestra Apariencia canvieu-li el nom pel de Esborrar gràfics. Cada vegada que feu un clic a sobre, s'esborraran les gràfiques.
   
Pràctica Definir tres vectors força: Pes, fregament de l'aire i força total.
   
 

La última cosa que fareu serà introduir tres vectors força corresponents al pes del paracaigudista, la resistència de l'aire i la força total.

Seleccioneu el paracaigudista i activeu les opcions del menú Definir | Vectores | Fuerza gravitatoria, Campo de Fuerzas i Fuerza total. Si arranqueu la simulació observareu que apareixen els vectors, ara bé, són molt petits, podeu dimensionar la seva mida en Definir | Longitud de vectores.

D'altra banda, les forces estan aplicades en el centre de masses de l'objecte que cau a sobre de la figura del paracaigudista, interessaria desplaçar el centre de masses aproximadament 150 m cap avall, de manera que estigués en el cos del paracaigudista.

Seleccioneu el cos i en l'opció del menú Ventanas | Geometria, marqueu l'opció Desplazamiento i en la casella Desplazamiento-y introduïu el valor -150. Ara arranqueu la simulació i observeu que els punts d'aplicació de les forces s'han desplaçat al centre de la figura del cos del paracaigudista.

Si voleu podeu introduir tres mesuradors numèrics de Pes del paracaigudista, resistència de l'aire i força total.

Guardeu la simulació amb el nom m8a_p4.ip en la carpeta m8a.

   
Com s'han calculat les constants corresponents al fregament amb l'aire
   

 

Quan la força de l'aire és alta la fórmula que s'utilitza en Interactive Physics és F=k*velocity^2*cross-section, que vol dir el producte d'una constant que depèn de la forma de l'objecte i de la densitat de l'aire multiplicada per la velocitat al quadrat i multiplicada per l'àrea de la secció transversal exposada a l'aire, ara bé en Interactive Physics els cossos són plans, de fet cross-section es la longitud transversal de l'objecte exposada a l'aire. En el nostre cas és 1,5 m, que és l'amplada del rectangle associat al paracaigudista.

La expressió real per la caiguda d'un paracaigudista és F=v2 on la constant K és, , on és la densitat de l'aire que té un valor de 1,3 kg/m3, és el coeficient de forma que val 1,2 per un disc circular i 0.4 per una esfera. Sense paracaigudes s'ha considerat que = 0,6 i amb paracaigudes 0,8. A és la l'àrea de la secció transversal exposada a l'aire:
  • Amb el paracaigudes tancat podem considerar que el paracaigudista exposa a l'aire un cercle de 0,5 m de radi, per tant l'àrea exposada a l'aire és =0,785 m2 . Comparant les dues expressions de força en aquest cas tindrem:
  • Amb el paracaigudes obert la seva àrea exposada a l'aire pot ser ser 28 m 2 amb un diàmetre de 5.88 m (són dades reals). Comparant les dues expressions de força:

La resistència de l'aire està apagada, en el seu lloc s'ha introduït un camp de forces que simula aquesta resistència:

if(t<20,section(body[3], body[3].v) * sqr(body[3].v.y)* 0.2,section(body[3], body[3].v) * sqr(body[3].v.y)*Input[12])

Per un Temps < 20 s (abans d'obrir-se el paracaigudes) , la força de resistència de l'aire =Secció perpendicular a la velocitat x velocitat al quadrat x 0,2 , per un temps major o igual (després d'obrir-se el paracaigudes) la força de resistència de l'aire = Secció perpendicular a la velocitat x velocitat al quadrat x Input[12]. Input[12] és un control que varia la resistència de l'aire. De fet els millors resultats corresponen al valor de l'Input[12] de 9,7kg/m2

 
 
Amunt