Enrera
Mòdul 1
Mitjans de comunicació i educació a primària
  Bloc
1
2
3
4
5
   
Activitats
Exercicis
 
 
Què entenem per mitjà de comunicació?

L'objectiu d'aquest bloc és aprofundir en el concepte de mitjà de comunicación establint les característiques fonamentals que el caracteritzen com a tal.

   
Desenvolupament del bloc
   
Actualment podem accedir a gran quantitat d'informacions de tota mena, de totes les detendències, plantejaments i tractament, a tavés d'uns determinats canals que arriben constantment a la major part de la població: premsa, cinema, ràdio, televisió... D'aquesta manera hi ha un flux constant d'imatges, textos i sons que recorren el nostre planeta. Així una persona es pot assabentar de què fan, què pensen i com viuen persones i societats d'arreu, amb qui -sense el lligam que estableixen aquests canals- tindrria pocs o cap punt de contacte.
Imatge
  El concepte de mitjà
 

Col·loquialment no s'acostuma a diferenciar entre els aparells i suports dels mitjans i els mitjans mateixos. Els aparells i suports no són res més que canals a través dels quals arriben al públic els mitjans que els utilitzen.

CANALS
televisió
premsa
ràdio
cinema
Internet
mòbil
...

Quan un d'aquests canals pren una estructura definida i estable, amb la intenció d'arribar al màxim nombre de persones i amb unes finalitats comunicatives concretes, esdevé realment un mitjà.

Penseu, per exemple, en el cas d'un col·lectiu interessat en un tema determinat: el senderisme. Aquest col·lectiu exposa les seves idees i vivències sobre el tema aprofitant canals de comunicació informals (xerrades, escrits, ponències...), i a través de contactes casuals. En el moment que aquest col·lectiu decideix crear una revista, un fanzine sobre senderisme o bé una emissora de ràdio sobre aquest tema, està creant un mitjà de comunicació, i el dota d'una estructura i unes finalitats concretes.

 

Pràctica



  • Una revista escolar, és realment un mitjà de comunicació?

La revista que fan molts centres escolars, és un mitjà de comunicació? Comproveu si té les característiques generals pròpies d'un mitjà dels que s'han comentat, tot responent les qüestions d'aquesta taula:

 

La revista escolar

Quin canal utilitza? premsa, revistes, ràdio, televisió, cinema...
Té una estructura definida que la fa possible? Sí / No
Com és aquesta estructura?

Elements humans

 

Elments tècnics

 

Té algun objectiu o finalitat concrets?

Sí / No

 

Quins/quines?

 

S'adreça a un determinat públic?

Sí / No

 

Quin?

 

 
Pràctica

  • A partir de les respostes donades en aquest exemple, es pot afirmar argumentadament que una revista escolar és un mitjà de comunicació?
 

 

Per saber-ne una mica més...

1. Si tens curiositat per veure com van sorgir i quina ha estat l'evolució dels diferents tipus de mitjans, pots visitar aquestes pàgines o consultar els següents documents PDF.
 
Revistes Diaris Ràdio Televisió Internet
còpia PDF còpia PDF còpia PDF còpia PDF còpia PDF

2 .En aquesta pàgina de Vilaweb pots llegir una mica d'història de la premsa catalana.

 


Capçalera del primer diari català, fundat per Valentí Almirall l'any 1879

3- A la Videoteca Digital del Servei d'Audiovisuals pots trobar vídeos que parlen sobre la història dels mitjans i algunes de les seves característiques.

Ràdio
Cinema
Televisió
Internet
 

4. Visita aquesta pàgina web. És força interessant:

Museu Virtual de les Telecomunicacions
   
 
Amunt