Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Exercici
   
  Resums, esquemes i mapes conceptuals
   

La realització d'esquemes, resums i mapes conceptuals és una pràctica complexa que requereix habilitats, aprenentatges i pràctiques en diverses matèries, no només a l'àrea de llengua. El domini d'aquestes habilitats suposa a l'estudiant, i en molts casos al professorat, la possibilitat d'organitzar els aprenentatges i presentar-los d'una manera entenedora i eficaç.

A Internet podeu trobar resumits definicions de llengua, fets sobre la història de la literatura, continguts relacionats amb totes les àrees del coneixement, etc. El resum és una activitat oberta, no existeix un únic i possible resum d'un text, sinó que poden ser diversos, atès que cal extreure d'un text més llarg i complex elements significatius per a una finalitat. La realització d'esquemes i mapes conceptuals pot ser un pas previ o posterior, segons el cas, a l'elaboració de resums i a la formulació d'idees.

A l'alumnat des de l'educació primària se l'acostuma a fer resums, però fer el pas cap a l'elaboració d'esquemes i mapes conceptuals presuposa una conceptualització molt més gran que no es porta a terme fins a l'ESO i molt necessària per a estudis superiors.

En aquesta unitat es presenta un programa, OpenOffice Draw, que permet fer esquemes, mapes conceptuals i altres possibilitats que us convidem a investigar i exemples d'esquemes de llengua i literatura castellana ja preparats per fer servir a l'aula, que podeu modificar segons la programació o traduir-los i adaptar-los per a la classe de català.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. El programa OpenOffice.org Draw permet expressar gràficament idees i conceptes per mitjà de diagrames (esquemes, mapes conceptuals, storyboards...).
Els centres educatius disposen preinstal·lat el paquet ofimàtic "OpenOffice.org" que conté aquest programa.

2. Quan obriu el programa trobeu una pantalla similar a aquesta. Observeu-ne les diferents parts:

 
 

3. Per començar a fer un esquema, podeu seguir aquests passos:

 
  • Exploreu la barra d'eines de dibuix. Situeu-vos sobre una de les figures i cliqueu la fletxa que hi ha al costat perque es desplegui. Observeu que conté moltes formes diferents. Ho proveu amb totes les figures.
  •  

  • Ara obriu la icona de Formes bàsiques, feu un clic a sobre del Quadrat arrodonit, situeu el cursor sobre el full de l'àrea de treball, us apareixerà la marca del cursor (una creu amb la lletra x), amb el botó esquerra aguanteu i arrossegueu simultàniament la figura sobre l'àrea de treball.
  •  
    Tot seguit tindreu la figura triada al lloc i de la mida que heu arrossegat. Fixeu-vos que té unes marques blaves des d'on poder redimensionar i una marca groga des d'on podeu canviar una mica la forma. Des de la barra d'eines superior podeu canviar el color de les figures. Proveu-ho
     
  • Feu un clic a la imatge que hi ha a la barra d'eines de dibuix. Observeu que a la barra d'eines superior es desplega tot un seguit de possibilitats per escriure un text. Trieu: el tipus de lletra, la mida, el color, etc. Poseu el cursor sobre el lloc on voleu escriure ja bé sigui dins o fora de la figura i escriviu, per exemple: Classes de paraules. Repetiu tota l'operació amb dues figures (diferents)més i les situeu a sota de l'anterior.
    Hi escriviu els mots Forma i Significat, feu servir diferent tipus de lletres, mides, colors, etc.
  •  
  • Ara posareu les unions entre les caixes. Aneu a la barra d'eines de baix, teniu de diferents possibilitats: fletxes, línies i connectors. Totes les que trieu es poden ajustar i canviar la direcció movent els punt vermells o blaus.
    Observeu que n'hi ha de curves que s'adapten a qualsevol quadre o situació.
    Per posar-les seguiu el mateix procediment que heu fet per a posar les caixes.
  •  
  • Per guardar el que heu fet, aneu a Fitxer i trieu: Anomena i desa o Exporta o Exporta com a PDF.
  •  
  • El que heu fet fins ara us podria haver quedar similar a aquest full 1. Hi veureu un segon full a tall d'exemple de les múltiples possibilitats que podreu anar descobrint.
  •  
  • Com ja haureu deduït, aquest programa té grans possibilitats, us recomano que l'exploreu més i comenceu per veure les possibilitats de la barra d'eines superior. No demana grans coneixements per descobrir-ne el funcionament.
  •    

    Aneu a CNICE / Recursos Educativos / Páginas profesionales / Lengua y Literatura / Asesoría de Lengua, por profesores del CPR de Ciudad Real on hi ha una gran quantitat de mapes conceptuals de llengua i literatura que us poden servir per presentar els continguts a l'aula o com a model perquè els alumnes en preparin.
    http://centros5.pntic.mec.es/cpr.de.ciudad.real/Aslengua.htm

       
      Programació de l'activitat
       
    Programació
    • Metodologia. Per a l'exposició de la part teòrica dels continguts cal habituar-se a esquematitzar i organitzar els coneixemnets en forma d'esquemes o mapes conceptuals. El professorat acostuma a donar exemples d'esquemes que haurien de servir de model perquè els alumnes a casa poguessin organitzar millor els seus coneixements. L'ús d'una eina tan còmode comaquesta els pot ajudar a sistematitzar i classificar els materials d'estudi.
    • Material. Sempre és interessant que disposin de pautes clares sobre el treball, i una fitxa de treball Fitxa de treball  pot ser un bon mètode.
       
     
    Amunt
       
       
    XTEC Internet i llengua a secundària