Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Exercici
   
  Escriure un conte
   

El professorat de l'aula d'acollida utilitza molt sovint el conte com a recurs per als alumnes que han d'iniciar-se en l'escriptura. Normalment, abans d'escriure un conte, igual que per a la majoria d'activitats escolars, és necessari veure models de l'activitat encomanada i fer activitats prèvies.
Alguns dels contes elaborats amb el programa JClic per a alumnes de primària tenen un format molt senzill i permeten ser utilitzats com a model que possibiliti l'escriptura d'un conte nou.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. Aneu a www.edu365.com/ESO/acollida/activitats JClic.
A
la finestra hi ha una indicació per instal·lar el motor del Java v. 3, 3, 1 necessari per visualitzar els materials en JClic.
Moveu la barra de desplaçament del costat i observeu els materials que hi ha: els quatre primers títols són contes.
http://www.edu365.com/eso/acollida/index.htm

 
activitats JClic

  2 Cliqueu a El peix irisat; s'hi mostren tres apartats: el primer presenta el conte en àudio i text escrit; el segon conté activitats de comprensió del text, i el tercer, activitats relacionades amb el mar.
De cada apartat feu alguna de les activitats per comprovar el grau de dificultat que tenen i veure la manera més idònia de presentar-ho als alumnes nouvinguts.
 

El peix irisat

 

2. Tot seguit, torneu a la llista del JClic i cliqueu al conte de La casa que en Pere va fer. Veureu que està construït en un format de conte popular, molt productiu per a la introducció de nou vocabulari i que permet a alumnes amb pocs coneixements de la llengua explicar un conte d'una forma personal i creativa.
Aquest conte pot ser utilitzat com a exemple perquè els alumnes en construeixin un de similar més o menys complex, adaptat als coneixements que tinguin de la llengua.
Visioneu els altres dos apartats: puzles i paraules per veure'n la idoneïtat per als alumnes nouvinguts o alumnes amb determinades dificultats de llengua.
Cal tenir en compte que aquests contes estan destinats a alumnes de primària.

 
La casa que en Pere va fer Activitats del conte
 
3. En format del JClic hi ha altres contes en català i castellà que podeu trobar a XTEC/ Escola oberta/ El racó del Clic.

Es pot
accedir a la web del JClic en català, castellà i anglès; opteu per clicar a català.
 
El racó del Clic
zonaClic

  Ara que ja hi heu entrat, observeu a la part superior una sèrie de botons que es depleguen i permeten accedir a diferents subapartats (el contingut es descriu a la mateixa pàgina, més avall).
Llegiu la descripció de cada apartat i visiteu-ne alguns.

 
JClic/activitats/cerca

  Cliqueu a Activitats/Cerca. Aquí teniu la possibilitat de fer una cerca.
Seleccioneu el text tal com s'indica a la il·lustració i cliqueu a Cerca
: veureu els materials JClic que el professorat ha considerat idonis per a la llengua castellana a secundària.
Ara canvieu el paràmetre de cerca de l'apartat Nivell: Primària. La cerca dóna com a resultat 108 projectes.
Cliqueu a la pàgina 2 i escolliu El pollito chiqui, un dels contes que pot servir com a model per escriure'n d'altres.
Cerca d'activitats

 

Una vegada hagueu clicat sobre El pollito Chiqui, veureu una pàgina que conté la descripció del contingut, les parts del paquet d'activitats, el nom de les autores i l'accés a les dues versions del material en JClic i en Clic 3.0.
Per veure aquest material, cliqueu al botóEngega'l (applet) de la versió JClic.

El pollito Chiqui
  Torneu a la pàgina de cerca i feu les cerques que cregueu oportunes per trobar els materials que us puguin fer falta a l'aula.
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • L'activitat que tot seguit es proposa queda inserida en la programació d'una unitat didàctica a l'entorn de la creació d'un conte construït de forma col·laborativa en grup de tres o quatre alumnes.
    Evidentement, és necessari que els alumnes prèviament a l'inici del treball sàpiguen molt bé quines són les pautes que han de seguir tant pel que fa al model com al format que han de lliurar en acabar tota la tasca.
    En els dos aspectes citats és fonamental que el desenvolupament de l'habilitat d'escriptura no quedi presentada com un contingut aïllat; a la seqüència de treball han de quedar-hi inserides les activitats prèvies relacionades amb l'audició i expressió orals que ofereixin models sobre els quals porteriorment construir l'escrit.
  • Espai: Les activitats per a la creació d'un conte escrit necessiten dos espais de treball: amb ordinadors i sense ordinadors, per la qual cosa disposar d'algun ordinador a l'aula de treball és el més idoni. D'aquesta manera, es pot accedir a l'ordinador per efectuar consultes, lectures o audicions en el moment que cada grup, seguint el seu ritme d'aprenentatge, ho necessita, i així no cal desplaçar-se a una altra aula.
  • Material: La situació òptima és aquella en què els alumnes poden seguir de forma autònoma els exercicis redactats en una fitxa de treball.
    Cal oferir a l'alumnat una fitxa de treball fitxa  amb les instruccions que han de seguir, possiblement en alguns casos es necessitarà l'ajuda del professorat per interpretar-les.
    La fitxa de treball que s'ofereix redactada en català pot redactar-se en castellà, i els mots que s'han escollit poden canviar-se segons el camp semàntic que es vol practicar.
  • Temps: La temporització és molt relativa i depèn de la forma com s'inclou l'activitat a la programació de la unitat didàctica.
   
   
  Informació complementària
   
Informació complementària

Català

Contes bojos i Ara què faig: aquestes dues pàgines proposen la creació de contes publicables a la seva web; els primers ho fan de forma dirigida i els segons són més creatius.
http://www.xarxa.infomataro.net/mem/infantil/contesb/index.html
http://www.bibgirona.net/salt/contes/index.htm

   
 

Català i castellà

La màgia de les paraules i La magia de las palabras és un material del portal Educ@lia disponible en versió catalana i castellana. Ofereixen pautes per escriure contes, en dirigeixen l'escriptura a partir de paraules clau i imtages, etc.
Està compost de diferents apartats (sempre en les dues versions): La fàbrica de contes, Escriu un conte, Contes de nens, Contes d'adults i Hi havia una vegada...
http://www.educalia.org/externs/sj03/c/escriu.htm
http://www.educalia.org/externs/sj03/s/escriu.htm

És molt útil que els alumnes disposin de principis i finals de contes en català i castellà perquè en el moment de començar i acabar els seus contes utilitzin les fórmules adients per a cada llengua.
http://www.totcontes.com/articles/inicis.php
http://www.elhuevodechocolate.com/cuentos7.htm

   
 

Castellà

Pequenet i El Cuentacuentos presenten una selecció de contes d'autors universals que poden servir de model per elabora-ne d'altres i identificar l'autor/a de contes molt coneguts per tothom.
http://www.pequenet.com/cuentos/index.asp
http://personales.mundivia.es/llera/cuentos/cuentos.htm

   
   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i llengua a secundària