Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
 

Eines diverses per al professorat

  Editors d'equacions i cerca de recursos multimèdia
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer altres recursos que poden ajudar a preparar materials (guions, fulls d'exercicis, exàmens...) i a trobar recursos per utilitzar les noves tecnologies a les classes.

   

Desenvolupament de la pràctica

Pràctica

1. Inserir un objecte amb l'editor d'equacions

   
 

Els paquets ofimàtics solen incloure un editor d'equacions amb què se situen números, símbols i text per crear fórmules en un document o presentació.
L'editor d'equacions és una eina d'edició visual que proporciona les parts de l'estructura d'una fórmula dins les quals es pot escriure i enganxar números, lletres, símbols i estructures addicionals, i també es pot modificar una fórmula existent en un document.

1.1. Inserir un objecte amb l'editor d'equacions del Microsoft Word

Per inserir una fórmula en un document amb el Microsoft Word, heu de seguir els passos següents:
Situeu el punt d'inserció on vulgueu l'equació.
Seleccioneu l'ordre Insertar | Objeto... | (pestanya) Crear nuevo | Microsoft Editor de ecuaciones 3.0.

 
editor d'equacions
 

Selecció d'un objecte equació amb el Microsoft Word

 

En fer-ho, s'activa l'editor d'equacions mostrant la barra d'eines Ecuación i el marc de l'equació.

  plantilla de l'editor d'equacions
 
Barra d'eines de l'editor d'equacions
 

Entreu els elements de la fórmula a la ranura de fórmula del marc de l'equació.

 
exemple d'equació
 

Exemple d'equació

 

Les fletxes de desplaçament del teclat permeten moure's per l'equació i sortir de la ranura de la fórmula quan s'hagin acabat d'introduir els valors o les expressions corresponents. Els valors numèrics i literals s'han d'escriure amb el teclat i la resta de símbols matemàtics amb les eines de l'editor. Tot i que els símbols necessaris per a l'edició d'una expressió són als botons de símbols (es poden desplegar per tenir la llista sencera de cada grup), també es poden fer servir les tecles normals del teclat per escriure'n alguns: +, -, =, / .
La tecla Supr i la tecla de retrocés (tecla d'esborrar) permeten corregir els errors possibles que s'hagin comès durant l'edició.
Per sortir de l'editor d'equacions i tornar al document, només cal prémer, amb el ratolí, qualsevol indret fora del marc de l'equació.
Si voleu editar el contingut d'una fórmula o expressió que s'havia inserit prèviament, heu de fer-hi doble clic, amb el ratolí, a sobre.
Per eliminar un marc d'equació del document, seleccioneu-lo amb el ratolí i premeu la tecla Supr.

   
Imatges en moviment
Podeu veure una breu animació amb el funcionament de l'editor d'equacions del Microsoft Word.
   
Atenció!

Si heu trobat un missatge del processador de textos que avisa que no teniu instal·lat l'editor d'equacions, és probable que necessiteu fer la instal·lació personalitzada del processador de textos amb el CD-ROM original.

Atenció: tal vegada us adonareu que dins l'editor d'equacions la barra d'espai no funciona. Per obtenir un espai hi ha una plantilla específica dins la barra d'eines Ecuación, però també podeu emprar la combinació de tecles Control + barra d'espai.

   
 

1.2. Inserir un objecte amb l'editor d'equacions de l'OpenOffice

   
 

L'OpenOffice és un paquet ofimàtic de codi lliure que podeu trobar gratuïtament i traduït al català a la web de SoftCatalà o al CD-ROM de programari lliure distribuït en col·laboració amb El Periódico. Funciona perfectament amb el Windows i la mecànica de treball és similar a la del paquet de Microsoft. Aquí ens centrarem en l'ús de l'editor d'equacions.

Per fer aquest apartat de la pràctica, suposarem que heu instal·lat el paquet OpenOffice i que heu obert un document de text d'aquest paquet des del menú Inicia. Si necessiteu més informació, podeu consultar la pràctica 3 del mòdul 7 del curs telemàtic D120 Ofimàtica amb l'OpenOffice.

Per inserir una fórmula en un document amb l'OpenOffice, heu de seguir els passos següents:
Situeu el punt d'inserció on vulgueu l'equació.
Seleccioneu l'ordre Insereix Objecte|Fórmula.

   
  Edició d'equacions
 

Inserció d'un objecte-fórmula amb l'OpenOffice

 

En clicar a Fórmula, s'activa l'editor de fórmules i es mostra la barra d'eines Selecció i el marc de l'equació.

  Edició de fórmules
 

Escenari d'edició de fórmules amb l'OpenOffice

 

Podeu generar l'equació escrivint directament el codi Math de l'OpenOffice a la finestra d'ordres, o bé podeu fer servir l'ajuda visual de les icones de la finestra de selecció. En qualsevol cas, podeu observar com es va generant la fórmula dintre el seu marc, de manera que podeu aprendre a emprar el codi Math interactivament, sense necessitat de memoritzar res, només clicant a les icones necessàries.

En aquest exemple necessiteu icones del grup icona de potència i arrel per escriure la potència i l'arrel, i del primer grup, icona de fracció, per escriure la fracció.
Heu de tenir en compte que, en clicar la icona, s'escriu el codi a la finestra d'ordres amb els símbols <?> en el lloc dels valors i/ variables i que haureu de substituir aquests símbols pels números o variables adients. Així, per exemple, aquest és el resultat obtingut en clicar la icona de fracció del primer grup:

 
edició d'una fracció
 

Resultat obtingut en clicar la icona encerclada en vermell

 

 

edició d'una equació

 

Visualització del codi Math a la finestra d'ordres i del seu resultat al marc de l'equació

 

Les fletxes de desplaçament del teclat permeten moure's lliurement per la línia de codi i introduir espais en blanc i tots els símbols que calguin des del teclat.
El funcionament global és molt semblant al d'altres paquets ofimàtics amb editor de fórmules: per sortir de l'editor i tornar al document de text, només cal prémer, amb el ratolí, a qualsevol indret fora del marc de la fórmula.
Si voleu editar el contingut d'una fórmula o expressió que s'havia inserit prèviament, heu de fer-hi doble clic a sobre amb el ratolí.
Per eliminar un marc de fórmula del document, seleccioneu-lo amb el ratolí i premeu la tecla Supr.

   
Imatges en moviment
Podeu veure una breu animació amb el funcionament de l'editor d'equacions de l'OpenOffice.
   
Atenció!

L'editor d'equacions de l'OpenOffice és un mòdul completament independent dins d'aquest paquet ofimàtic. De fet, s'hi pot treballar sense necessitat de recórrer a cap a altra eina més, perquè disposa de tots els mitjans per produir, partint des de zero, qualsevol edició on intervinguin fórmules matemàtiques.

 
 

1.3. Tenir aquestes eines més a mà

 

 

Imatges en moviment

Vegeu ara, amb una animació, com podeu obtenir un botó a les barres d'eines del Microsoft Word per poder accedir ràpidament a l'editor d'equacions.

   
Imatges en moviment
D'una manera molt semblant, també podeu personalitzar la barra d'eines de l'OpenOffice perquè mostri la icona d'inserir una fórmula.
   
 

Vegeu alguns exemples on no convé emprar l'editor d'equacions:
- Si només heu de fer un subíndex o un superíndex, per exemple, x2, redactant un examen, és millor fer-ho amb el menú Formato | Fuente | Subíndice o bé Formato | Fuente | Superíndice, respectivament.
- Si només heu d'inserir un símbol, com per exemple, un angle, diguem-ne  alfa, és millor fer-ho amb el menú Insertar | Símbolo.

   
Imatges en moviment
Vegeu, per acabar, un exemple on es combina l'ús de diferents botons: el de l'editor d'equacions, subíndex, superíndex i el d'inserir símbol.
   
Pràctica

 2. Cerca de vídeos a la Videoteca digital de la XTEC

 

Com sabeu, teniu disponible a la XTEC, dins l'apartat d'Escola oberta,  la Videoteca digital:
http://www.xtec.cat/videoteca/

Normalment són petits vídeos didàctics, d'uns minuts de durada, que poden servir per introduir un tema, per ressaltar algun aspecte que difícilment podem reflectir d'un altra manera, etc.

Els vídeos es troben en format Real Player (i alguns en format DIV-X). A la pàgina esmentada  trobareu com instal·lar els programes per a la correcta visualització dels vídeos.

La pàgina també conté un cercador molt pràctic. Per exemple, proveu-ho a Destinataris: Educació Secundària Obligatòria. (Alerta! No escriviu el terme; escolliu-lo de la finestra que s'obrirà en prémer el signe més del costat!). Feu-ho també a Tema: Física i química. Apareixeran més de 80 vídeos.

Podeu escollir la qualitat en funció de l'amplada de banda disponible al vostre centre (200 o 500). També podeu baixar-vos el vídeo al disc dur de l'ordinador des del qual fareu la projecció o a la vostra unitat dins la xarxa del centre, per tal de no dependre de la velocitat de la connexió en el moment de fer la projecció.

 
Amunt
Pràctica

 3. Cerca d'informació en enciclopèdies digitals en línia

   
 

Un dels problemes que sovint trobem quan encarreguem a l'alumnat que cerqui informació a Internet és que no tenen cap mena de criteri sobre la qualitat, veracitat i exactitud de la informació trobada i molts cops es limiten a copiar i enganxar allò que troben en els primers enllaços d'una cerca feta amb el Google. És, doncs, molt important que ensenyem a l'alumnat a cercar informació en enciclopèdies digitals accessibles mitjançant Internet. De fet, tot l'alumnat (i el professorat) hauria de conèixer que mitjançant el seu nom d'usuari/ària i contrasenya del portal edu365 (http://www.edu365.com) poden accedir gratuïtament a l'Enciclopèdia Catalana, l'Enciclopèdia Britànica i l'Enciclonet. 
També poden accedir lliurement a altres enciclopèdies en línia com ara la Wikipèdia (http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada) i l'enciclopèdia Encarta: http://es.encarta.msn.com/  (només parcialment).

A tall d'exemple:

a) A la Wikipèdia, busqueu la definició actual de metre.

b) A través de l 'escriptori de l'edu365 (primer cal que us hagueu identificat) accediu a l'Enciclopèdia Catalana.
Cerqueu informació sobre els premis Nobel (cerqueu Nobel i feu clic sobre Nobel, premi). Observeu que, a més d'allò que ja espereu trobar en una enciclopèdia (per exemple, fent clic a la taula de l'esquerra s'obre una finestra amb la llista de tots els premis Nobel), apareixen articles d'actualitat i, al final de la pàgina, una sèrie d'enllaços seleccionats sobre el tema.

c) Accediu ara (també des de l'escriptori de l'edu365) a l'Enciclopèdia Britànica.
Naturalment, podeu cercar una paraula, terme o personatge (proveu-lo). El que volem ara, però, és que feu clic a l'enllaç que diu Learning Materials, escolliu Science i proveu els materials que hi trobareu (per exemple, Physics, Study Guides, Atomic Structure).

e) Per últim, des de l'escriptori de l'edu365 podeu accedir a l'Enciclonet. Com sempre, podeu fer una cerca oberta, però proveu de fer clic a l'apartat Ciencia y tecnología, Física i Óptica. (o Química i Nomenclatura de los compuestos químicos: normas IUPAC).

Pràctica

 4. Cerques d'arxius d'un determinat tipus

Sovint, quan preparem material per fer una classe, pensem que segurament algú ja ha fet la mateixa feina de preparació. Un dels avantatges d'Internet és que permet compartir, reutilitzar i adaptar la feina feta per altres persones. En aquest apartat, utilitzareu la característica avançada de cerca del cercador Lycos per trobar vídeos o powerpoints sobre un tema concret.
Entreu a:
http://www.lycos.es/busqueda/avanzada/ 
a) Intenteu trobar el vídeo del famós experiment fet per l'astronauta de l'Apol·lo 15, David Scott, comparant la caiguda lliure d'una ploma i un objecte pesant en un lloc sense fricció de l'aire (la Lluna).
Entreu com a termes a cercar: apollo 15 gravity moon. On diu Catálogos, feu clic a Vídeo. Premeu el botó Go.

Cerca avançada

Imatge de la pàgina de cerca avançada del Lycos

Segur que en trobeu uns quants, per exemple:
http://www1.jsc.nasa.gov/er/seh/feather.avi

 

b) Busqueu un powerpoint que ajudi a presentar les lleis de Newton. Torneu a:  http://www.lycos.es/busqueda/avanzada/ 
Escriviu llei newton com a termes a cercar. A Catálogos marqueu Internet i a Formatos de archivo, deixeu marcat únicament MS PowerPoint.

Cerca d'un powerpoint sobre les lleis de Newton
Imatge de la cerca d'un powerpoint sobre les lleis de Newton

En el moment d'elaborar aquests materials, van aparèixer tres resultats dels quals dos s'adaptaven, més o menys, al tema cercat:

http://www.xtec.cat/~mmarti16/camp_gravitatori.ppt

http://www.indexnet.santillana.es/rcs/_archivos/contribuciones/forces.ppt

Si no en teniu prou, podeu fer la cerca amb els termes en castellà (leyes newton) o en anglès (newton laws).

 
 
Amunt
XTEC Internet i les matemàtiques a secundària