Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
 

Eines de càlcul

   

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer i saber utilitzar algunes calculadores (genèriques o específiques) i altres eines (com conversors d'unitats) que es poden trobar a Internet i que faciliten la nostra feina i la de l'alumnat.

   
Desenvolupament de la pràctica
Pràctica
1. La calculadora Wiris
 

La calculadora Wiris del portal edu365.com és una calculadora numèrica, simbòlica i programable, que treballa en línia i que incorpora totes les prestacions de les calculadores gràfiques.

   
 
  • Ofereix gràfics interactius per desenvolupar els elements fonamentals de la geometria plana i les gràfiques funcionals.
  • Permet fer els mateixos càlculs que les calculadores de butxaca i, a més, incorpora la possibilitat de treballar conceptualment amb nombres enters, amb fraccions i amb decimals.
  • Cobreix l'àlgebra i l'anàlisi que actualment s'imparteix a la secundària (equacions, geometria analítica, anàlisi matemàtica, vectors i matrius).
  • Facilita el canvi d'unitats i el treball amb altres temes que poden ajudar en el plantejament de crèdits variables (combinatòria, progressions, còniques).
  • Té un llenguatge de programació propi, en català, estructurat, que es pot aplicar a tots els àmbits de treball: numèrics, funcionals i gràfics.
  • Permet guardar sessions de treball interactives en format HTML que conserven totes les funcionalitats de la calculadora completa.
  • Permet guardar imatges d'alta qualitat, en format PDF, dels gràfics generats.
   
  1.1. Com accedir a la calculadora Wiris
   
Es pot accedir a la calculadora des de l'escriptori de l'edu365, fent clic sobre l'enllaç situat al desplegable de la barra superior, o bé des de la icona que apareix al monitor de l'escriptori. Però també podeu escriure directament l'adreça de la calculadora al navegador: http://calculadora.edu365.com (observeu que no calen les www).
   
 
escriptori de l'edu365
 
Escriptori de l'edu365
 
1.2. Descripció de la interfície gràfica de la Wiris
   
 
Interfície gràfica de la Wiris
 
Interfície gràfica de la Wiris
   
 

La pantalla de treball de la calculadora mostra, a la part superior, la barra d'eines que permet accedir als menús i a les icones. La zona central és on s'han d'escriure els càlculs i a la zona inferior hi ha un enllaç, a l'apartat Documentació, on es troben diverses informacions, concretament:

•  Una Guia ràpida sobre els diversos procediments que permet fer la calculadora i les instruccions per portar-los a terme. S'hi pot accedir també des del menú Edició/ Guia ràpidade la calculadora.

•  L' Índex alfabètic: glossari de termes, funcions, càlculs, operacions... ordenats alfabèticament i sempre acompanyats d'exemples.

•  La Wiris local edu365: versió de la calculadora Wiris que es pot descarregar a l'ordinador i que funciona sense haver d'estar connectat a Internet.

Des de la barra d'eines es pot accedir a diversos àmbits: des de la definició d'objectes geomètrics fins al treball amb unitats, des de l'anàlisi fins a l'àlgebra, des de l'aritmètica fins a la realització de gràfics. D'altra banda, les icones de cada àmbit faciliten l'escriptura correcta de tots els símbols i les fórmules habituals en matemàtiques.

  1.3. Alguns exercicis amb la wiris
  1.3.1. Resoldre equacions
Des d'un punt situat a 30 m d'altura llancem un cos verticalment amb una velocitat de 53 m/s. Calculeu quant temps trigarà en assolir una altura de 160 m.

Raonament: Heu d'utilitzar l'equació y = y0 + v0t - 1/2gt2

comanda per resoldre una equació
Escriptura correcta de la comanda per resoldre una equació

Per escriure l'equació podeu clicar a la icona Resol equació de la pestanya Operacions, i tot seguit, podeu teclejar els dos membres de l'equació dins els requadres i executar la comanda prement la fletxa vermella. Aquest ha de ser el resultat obtingut:
Resultat obtingut
Fixeu-vos que cal utilitzar el punt i no la coma decimal. Per introduir la t2 premeu la icona  icona

  1.3.2. Càlcul de derivades
L'equació d'un mòbil que descriu un moviment harmònic simple és: y = 3 sin (5 πt + 4).
Escriu l'equació de la seva velocitat.

Raonament: Heu de calcular la derivada de l'expressió anterior. Cal anar a la pestanya Anàlisi i fer clic sobre la icona de derivar icona de derivar. Un cop escrita l'expressió, si premeu la fletxa vermella obtindreu el resultat següent:
resultat
Recordeu que per indicar el signe de multiplicar cal prémer l'asterisc (*). La lletra pi l'obtindreu de la pestanya retolada Grec.

  1.3.3. Producte vectorial 
Calculeu la força que actua sobre una càrrega d'1C que penetra a una velocitat de 2i-3j (m/s) en una regió on el camp magnètic val 3j+3k (T)

Raonament: Per tal d'obtenir la Força de Lorentz sobre la càrrega, heu d'aplicar la fórmula F= q (v ^ B). Cal, doncs, resoldre un producte vectorial. Ho podeu fer a la pestanya Matrius tot indicant que voleu resoldre un determinant 3 X 3. Un cop escrita l'expressió, si premeu la fletxa vermella obtindreu el resultat següent:
resultat

Pràctica
2. Conversors d'unitats
 Són moltes les pàgines que permeten passar d'unes unitats a unes altres. Una d'elles és:
http://www.chemie.fu-berlin.de/chemistry/general/units_en.html:
Exercici de canvi d'unitats

El funcionament de la pàgina és totalment intuïtiu. Només cal introduir la quantitat a la caixa de text superior esquerra i escollir a les caixes de text amb barres de desplaçament les unitats d'origen i destinació. A continuació, cal prémer el botó retolat Submit i apareixerà una pàgina amb el resultat.

 

Pràctica
3. Calculadora de masses moleculars relatives

També se'n poden trobar un munt a la xarxa. La que es troba a:
http://profmokeur.ca/quimica/masa_molar.htm
ofereix, a més, la composició centesimal. No té cap dificultat d'ús.

 

Pràctica
4. Calculadora astrofísica

 Si cerqueu una mica per Internet, trobareu moltes calculadores, genèriques o específiques. Per finalitzar aquesta pràctica, fareu un exercici amb una calculadora astrofísica:
http://www.astro.wisc.edu/~dolan/constants/calc.html

Per exemple, podeu calcular el valor del camp gravitatori sobre la superfície de Mart:
g = G* M/R2

Per utilitzar la massa i el radi de Mart, cal primer seleccionar l'esmentat planeta al menú desplegable de la part inferior dreta. S'obté un resultat de g = 3,71 m/s2

 

Pràctica
5. Altres calculadores
 

Calculadores i conversions. Calcula, per exemple, el teu pes en altres planetes:
http://www.vivir.com/vivir/universidad/index.htm?http://www.vivir.com/vivir/universidad/indice.htm

Calculadora del dia de la setmana d'una data qualsevol:
http://www.iesespriu.org/fisica/eines/diasetmana.htm

Conversor de nombres decimals en romans:
http://www.iesespriu.org/fisica/eines/romans.htm

Calculadores de codis de colors de les resistències:
http://www.xtec.cat/~ccapell/codi_colors/codi_colors.htm
http://www.ucm.es/info/electron/laboratorio/componentes/resistencias.html

Calculadora científica per a químics:
http://www.jlpfillol.org/labo/calchem.html
Té un botó afegit (Constantes) amb moltes de les constants utilitzades habitualment en els càlculs químics.

 
Amunt
   
   
XTEC Internet i la física i química a secundària