Enrera
Mòdul 6
 WebQuest: una metodologia per treballar amb Internet a l'aula
  Pràctica
1
2
3
4
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  L'objectiu d'aquesta pràctica és elaborar la guia didàctica.
   
Conceptes

La guia didàctica ha sofert diverses transformacions al llarg del temps: en principi, es van crear dues versions d'una mateixa WebQuest: una per als alumnes i una altra per als educadors que la vulguessin implementar amb els seus alumnes.

Però fa temps que aquesta es va convertir en una feina molt feixuga i no imprescindible, ja que els apartats destinats als alumnes donen tota la informació necessària també a l'educador/a. Per tant, es va optar per crear un apartat on s'inclogués tot allò que un educador/a que troba la vostra WebQuest a la xarxa pot necessitar saber: objectius curriculars, temporització, etc. (Vegeu la segona part d'aquesta guia.)

Més endavant, es va incorporar un primer apartat pensat per a aquells educadors que poden trobar la vostra WebQuest a la xarxa i no saben pràcticament què són les WebQuests. Llavors, va semblar imprescindible, perquè en poguessin treure el màxim rendiment, introduir-los en aquesta estratègia a partir de zero.
Aquesta primera part, si la voleu incorporar, la podeu copiar pràcticament tota de la primera part d'aquesta guia, ja que serveix per a moltes WebQuests.

En canvi, la segona part és diferent per a cada WebQuest:

   
  Primera part
   
 

Si és la primera vegada que us plantegeu utilitzar aquest tipus d’estratègia didàctica amb els vostres alumnes, se us aconsella llegir aquesta primera part. Si ja heu utilitzat altres WebQuests, podeu passar directament a la segona part.

Què és una WebQuest?

DEFINICIÓ DE WEBQUEST:

"Una WebQuest és una estratègia de recerca guiada amb recursos d'Internet que té en compte el temps de l'alumne/a. És un treball col·laboratiu del qual cada alumne/a es fa responsable d'una part. Obliga a la utilització d'habilitats cognitives d'alt nivell i dóna prioritat a la transformació de la informació en coneixement."


Totes les WebQuests tenen els mateixos apartats: una portada o pàgina principal, una introducció, la tasca, el procés, l'avaluació, les conclusions, els crèdits i aquest apartat de guia didàctica on us trobeu ara.

Introducció: si entreu a l’apartat de la introducció, veureu com, si teniu en compte la filosofia constructivista en què es basen les WQ, és l'apartat on es plantegen unes preguntes, uns reptes, uns problemes que els alumnes han de solucionar. Des d'aquest apartat, convideu els alumnes a fer una recerca que li concretareu a l'apartat de la tasca.

Tasca: aquí, com podeu comprovar, expliqueu als alumnes què han de fer, és a dir, quina transformació han de fer amb la informació que trobin a Internet i en quin tipus de producte final l’han de convertir.

Procés: aquí veureu que s'han ordenat els passos necessaris per dur a terme la tasca. Hi ha activitats que han de fer en grups que, segons el rol assignat, veuran el tema des de punts de vista diferents, investigaran diferents aspectes en diferents webs... També se'ls explica com i on han d’anar desant la informació, les imatges i les activitats que van fent.
En aquest apartat, trobareu els recursos, és a dir, els enllaços a totes les pàgines web que heu seleccionat amb molta cura. Es recomana, però, que, abans de començar la WebQuest, els reviseu tots per si algun enllaç ha canviat o ha desaparegut.
Fixeu-vos en els suports (els trobareu en hipertex): potser us semblarà que els faciliteu massa la feina, però a les WQ es tracta precisament d’això, que trobin totes les facilitats i la informació com més a l’abast millor perquè arribin més lluny i més aviat als objectius que us heu proposat.

Avaluació: cal que, des de la presentació de la WebQuest, els feu fixar en aquest apartat i els recomaneu de llegir tots els apartats de la rúbrica perquè sàpiguen què espereu d’ells, què tindreu en compte a l’hora d’avaluar. Si us sembla necessari, adapteu les rúbriques als vostres alumnes reduint o ampliant els aspectes que cal avaluar i els nivells d’exigència.

Conclusions: aquí el vostre paper és molt important, ja que els ha de fer reflexionar sobre tot  allò que han fet des del començament i també com els ha funcionat el grup. A més, els heu d’orientar respecte a la destinació que han de donar al producte: a qui l’han de fer arribar, on penjar-lo, quan representar-lo, etc. Potser heu de parlar primer amb el director/a o amb altres mestres. Cal que els alumnes vegin que allò que han fet és valorat i que incideix en el món que hi ha més enllà de les parets de l’aula.

A l’apartat de Crèdits trobareu d’on heu tret la informació, qui us ha ajudat a crear aquesta WebQuest, etc.

El vostre paper com a mestres durant el desenvolupament d'una WebQuest ha de ser sobretot el de:

  • Conductors
  • Dinamitzadors
  • Facilitadors
  • Orientadors
  • Reorientadors
  • Guies
  • Creadors d'entorns d'aprenentage òptims
  • Etc.

Per organitzar els grups de la manera més dient i per garantir que els debats no s'apartin del tema principal també heu de:

  • Garantir la participació de tots els alumnes.
  • Adaptar les activitats del procés, si cal, tenint en compte la composició de cada grup de treball.
  • Posar pau en cas de conflicte.
  • Fer reflexionar sobre l’actitud, els procediments i els resultats aconseguits.
  • Garantir que el producte surti de l’aula i repercuteixi en la comunitat escolar, familiar.
  • Que arribi als destinataris, responsables polítics o socials segons el tema.
  • Que sigui conegut per altres mestres, altres escoles...

Com podeu veure, el vostre paper no és gens fàcil, però és molt gratificador.
Us desitgem molta sort i, si ens necessiteu, podeu comptar amb el nostre suport.

Al final cal posar el nom i l'adreça de correu electrònic.

   
  Segona part

La guia didàctica ha d’informar a qualsevol mestre/a o professor/a que trobi la vostra WebQuest a Internet, i la vulgui utilitzar amb els seus alumnes, de tot allò que no contemplin els apartats següents:

  • Els objectius curriculars generals, transversals o d’una àrea.
  • Els diferents tipus de continguts que es poden treballar a la WebQuest (procediments, fets i conceptes, actituds...).
  • Les competències bàsiques en TIC que es preveuen assolir.
  • El temps previst per a les diferents sessions, la durada total de la WebQuest i la temporització més adequada.
  • Els mestres o altres recursos humans que cal implicar.
  • L'organització dels rols, els grups, els canvis de... Aquest apartat és molt important, ja que el treballl en grup no garanteix un treball col·laboratiu eficaç. Podeu consultar aquest resum sobre les Característiques del treball cooperatiu.
  • Els coneixements previs que els alumnes han de tenir tant pel que fa al tema i continguts com pel que fa a l’experiència i les destreses relatives a les TIC.
  • El material previst que caldrà utilitzar: maquinari, programes, bibliografia, etc.
  • L’organització més idònia dels espais justificant els motius i els moments.
  • Com presentarà l'alumne/a alguns dels apartats, especialment la introducció i el producte final (oralment, en grup gran, com un debat informal...).
  • El tipus d’avaluació escollida justificant els continguts que s’ha decidit avaluar i com (autoavaluació, avaluació individual o de grup).
  • S'han d'especificar i s'han de justificar els suports (scaffolds) que donareu als alumnes en les diferents fases del procés.
  • També podeu fer suggeriments respecte a les adaptacions o variacions recomanades segons les característiques dels alumnes, etc.
  • Recursos complementaris per al mestre/a.
  • La data de creació, la de la darrera actualització i el context en què va ser creada (especialment, si la WebQuest ha estat feta en un curs o taller).
  • I, finalment, podeu suggerir que us facin arribar els seus comentaris a la vostra adreça electrònica.
   
 
Amunt