L’ús de la càmera digital a l’aula ha esdevingut des de fa un temps una pràctica habitual entre el professorat, que ha deixat de banda la fotografia analògica. Amb les càmeres digitals es poden fer moltes més fotografies, que a més no cal rebel·lar. El resultat és immediat i el sistema més econòmic, donat que només caldrà imprimir les que realment siguin necessàries.
La seva facilitat d’ús permet que fins i tot els alumnes més petits puguin fer fotos, participant així d’una manera que fins ara no era habitual, en les diferents activitats del l’aula: tallers, festes, sortides treballs,… Molts alumnes ni tan sols coneixen les càmeres analògiques, creixen en el món digital, per a ells “natural”. Un nen de dos anys d’edat, després de fer-li una foto ja demana veure la càmera per saber com ha quedat.
A la pràctica 3 del mòdul 2 del curs DEI1: Estratègies TIC per a l’Educació Infantil, trobareu una sèrie de consells pràctics per treure el màxim profit d’una càmera digital i fer bones fotos sense tenir grans coneixements.
En aquesta pràctica es pretén que agafeu la càmera digital i, després de llegir els 10 consells que us hem donat anteriorment, feu fotos a l’aula, a l’escola, a una sortida, als vostres alumnes o millor, amb els vostres alumnes, és a dir, que els i nenes, amb el vostre ajut, també facin les fotografies i no quedin sempre en el paper de fotografiats.
Podeu fer fotografies de:
Un cop teniu el recull de fotografies podeu plantejar una gran varietat d’usos i activitats:
Juga amb les imatges: http://www.xtec.cat/~lcasas1/ Activitats que giren a l’entorn de l’enquadrament, l’escala, el camp visual, el punt de vista, els fragments, les ombres i el moviment.
Un cop obtingudes les imatges, és poden utilitzar tal com estan o retocar-les. Una fotografia digital pot ser objecte d’infinitat de retocs que ens pot portar fins a una imatge completament diferent de la obtinguda inicialment. Però aquest no és el lloc per tractar aquest tema. En aquesta pràctica es proposaran únicament dos retocs bàsics per fer amb la fotografia, que són els més utilitzats i que us poden ser de gran utilitat a l’hora de treballar amb imatges: escalar una imatge i obtenir una imatge nova d’una selecció (escapçar la imatge).
Les dues pràctiques següents estan fetes amb el Gimp, però podeu fer servir l’editor d’imatge al que estigueu habituats, encara que, llavors, les indicacions respecte a eines i menús no seran, evidentment, les mateixes.
Si voleu ampliar la informació sobre el Gimp podeu consultar els cursos D34-Introducció al programari lliure i D135-Dibuix i recreació d’imatges com a recurs didàctic, que podeu trobar al DVDweb del portal de formació
Quan s’escala una imatge es modifiquen les seves mides. No s’ha de confondre, però, escalar una imatge en veure-la més gran o més petita. Quan l’escaleu esteu canviant la seva mida, útil, per imprimir, per enviar per e-mail, per inserir en un document, … En canvi una imatge es pot veure més gran o més petita, segons el percentatge en que es visualitza, sense que la seva mida hagi variat.
L’eina bisturí permet crear una imatge nova a partir d’un tros seleccionat de la imatge original retallant i suprimint tot el que queda fora de la selecció: