Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Exercici
   
  Eines per a l'educació i la comunicació
   

"La comunicació és l'intercanvi d'informació entre subjectes (o objectes)."

Sembla que la tecnologia avanci més depressa que mai. De fet la tecnologia és qui ha fet possible l'enorme desplegament informatiu de què disposem. Avui en dia la informació ho és tot, és tenir poder, jugar amb avantatge! D'aquí la importància d'educar en comunicació, d'ensenyar a valorar-la i comprendre-la. Llegiu-vos el Manifest per l'Educació en Comunicació abans de continuar endavant.

Els objectius d'aquesta quarta pràctica són:

  • Valorar la informació i la comunicació com a fonts de comprensió i transformació de l'entorn social.
  • Reconeixement de canals de distribució dels continguts multimèdia: música, vídeo, ràdio, TV.
  • Creació de continguts educatius multimèdia mitjançant aplicacions informàtiques.
   
 

Aquesta pràctica està dividida en dues parts ben diferenciades:

  • Eines per a la comunicació: conjunt de mitjans i nous conceptes que ens permeten comunicar-nos en diferents espais a la xarxa
  • Eines per a l'educació: materials, recursos o aplicacions que ens permeten crear els nostres propis materials didàctics mitjançant les TIC.
   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
Eines per a la comunicació: Què vol dir això de Web 2.0?
 

D'entre la multitud de canals de distribució d'informació trobem un concepte que està transformant els models de comunicació i transmissió de la informació que teniem fins ara: la Web 2.0 , que es defineix a la viquipèdia com a "un conjunt d'aplicacions i pàgines d'Internet que utilitzen la intel·ligència col·lectiva per a proporcionar serveis interactius en xarxa, donant a l'usuari el control de les seves dades" .

Així doncs parlem de Web 2.0 quan parlem de blogs o weblogs, comunitats virtuals, wikis, espais web de treball en xarxa o projectes col·laboratius, o d'aplicacions de caràcter més específic com Flickr, YouTube, etc. Encara que ara només hi haguem fet referència, més endavant veurem algunes d'aquestes aplicacions.

   
Pràctica
La ràdio com a eina de comunicació: XTEC Ràdio
 

Si es decideix utilitzar la ràdio com a mitjà de comunicació, a la xarxa s'hi troben diversos recursos:

XTEC Ràdio, la ràdio a l'Escola

"El projecte XTEC Ràdio neix amb la voluntat de fer de la ràdio un mitjà de comunicació escolar dins dels centres educatius, entre els diferents centres i els seu entorn."

XTEC Ràdio permet penjar programes de ràdio dels centres educatius, podent ser reproduïts "a la carta" i permet també el podcasting (enregistrament de ràdio per internet). Per tal de poder penjar els arxius, però, cal registrar-se.

 
 
XTEC Ràdio, la Ràdio a l'Escola
   
Pràctica
Reproductor de ràdio per internet: RKO
  Si el que es vol és disposar d'un reproductor de ràdio per internet gratuït i que pugui emmagatzemar en memòries les emissores preferides s'ha de visitar la web de RKO.
 
   
Si només es vol escoltar ràdio per internet, aquest és un bon enllaç, encara que n'hi ha molts. I si el que es vol és una emissora concreta, també s'hi pot anar directament a la seva web, la majoria utilitzen la tecnologia SHOUTcast per transmetre.
   
   
Pràctica

Medinalia

  Per veure canals de TV d'arreu del món en línia i de forma gratuïta. Medinalia conté una base de dades de més de 1600 canals de TV a través d'internet.
   
 
   
   
Pràctica
TV per internet

A més a més de veure la televisió en línia, a la xarxa hi ha també webs que fan televisió. Un exemple és Mobuzz TV, una emissora de TV per internet que integra la TV dins d'un weblog, incorporant totes les eines de la Web 2.0, produint diàriament dos podcast, un en anglès i un altre en castellà.

 

 

 
   
   
Pràctica
Vídeo per internet
Els recursos que trobem a Internet són inesgotables, i amb la possibilitat de pujar i veure vídeos per la xarxa, se'ns obre un ventall enorme de possibilitats de treball a l'aula.
   
  You Tube. Lloc web que permet pujar, compartir i veure vídeos en línia.
   
 
   
 

TeacherTube. L'equivalent a YouTube per a la comunitat educativa.

   
 
   
  Com pujar un vídeo a TeacherTube? Aquí en teniu una mostra: aquest tutorial explica com utilitzar el programari que permet capturar i pujar vídeo.
   
 
   
   
Pràctica
Eines per a l'educació: materials, recursos o aplicacions que ens permeten crea els nostres propis materials didàctics mitjançant les TIC.
   
 

La segona part d'aquesta pràctica està centrada en les eines per a dissenyar materials didàctics amb suport TIC. N'hi ha moltes i molt diverses: potser una de les més conegudes és l'aplicació JClic (abans Clic), que és un conjunt d'aplicacions informàtiques pensades per a realitzar diversos tipus d'activitats educatives i materials didàctics.

   
Pràctica
Quaderns Virtuals
 

L'editor de Quaderns Virtuals és una eina web que permet la creació i edició de quaderns de forma senzilla. La XTEC disposa d'uns materials per aprendre a crear QV (curs telemàtic).

   
 
   
   
Pràctica

Webquests

   
 

"A WebQuest is an inquiry-oriented activity in which some or all of the information that learners interact with comes from resources on the internet" ( Dodge, 1995 )

Les Webquests són un tipus d'activitat didàctica que utilitza tècniques de treball en grup per projectes i tècniques d'investigació, desenvolupada gairebé en la seva totalitat a partir de materials i recursos que es troben a la web.

Visiteu l'enllaç que us mostrem a continuació, que permet dissenyar webquests en línia i sense cap coneixement previ.

   
 
   
  Hi ha també altres editors de webquests (aquest és ràpid però és en anglès):
   
 
   
  La XTEC disposa també d'uns materials per aprendre a crear WQ (curs telemàtic).
   
Pràctica

Webquestions

 

Si es vol crear de forma senzilla tot un conjunt de qüestionaris interactius en forma de pàgines web sense saber programar, a la xarxa trobem el programa WebQuestions que ho fa. Descarregueu-vos-el i proveu de genera un qüestionari.

   
 
   
Pràctica

LIM

 

Lim és un entorn per a la creació de materials educatius de forma senzilla. Aquest entorn està format per un editor d'activitats i un visualitzador d'aquestes.

Aquest programa no s'ha d'instal.lar a l'ordinador, és només un fitxer executable, de manera que és fàcilment portable a la memòria USB.

   
 
   
   
  Informació complementària
   
Informació complementària Sobre la Web 2.0
 
  Sobre Projectes col·laboratius en xarxa
 
  Videoteca digital
 
   
   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i... nom del curs a secundària