Podeu obtenir imatges per utilitzar als vostres projectes de diverses fonts: fotografies fetes amb una càmera digital, dibuixos fets amb l’ordinador, imatges descarregades d’Internet, imatges escanejades o imatges obtingudes a través de la captura del que es veu a la pantalla de l’ordinador.
En el cas que no sigueu vosaltres els autors de les imatges utilitzades, heu de tenir sempre molt present, però, la llicència a la que estan subjectes, per saber quin és l’ús que en podeu fer.
L’objectiu d’aquesta pràctica és aprendre a desar al vostre ordinador les imatges que trobeu a Internet per poder-les utilitzar als vostres projectes.
La majoria de les imatges que es visualitzen en un navegador es pot capturar, és a dir, desar-la al disc dur, fent el següent:
Amb el Mozilla Firefox:
Ja teniu la imatge disponible al vostre disc dur.
Amb l’Internet Explorer:
El procediment és el mateix, però l’opció a triar serà Guardar destino como... (o Guardar imagen como...)
Hi ha bancs d’imatges d’on podeu obtenir imatges amb la seguretat de que són lliures i les podeu utilitzar sense problemes. Aquí teniu algunes adreces:
Des del Gimp podeu fer una captura de tota la pantalla o d’una finestra. Un cop capturada podeu seleccionar i retallar la part que us interessi per fer-la servir als vostres projectes. A la pràctica 2 d’aquest mateix mòdul s’explica com fer-ho.
També és possible des del Gimp capturar només una finestra en concret. Per fer-ho procediu de la següent forma.
Hi ha una altra manera de capturar pantalles. Es tracta de fer servir la tecla Impr Pant(PrtSc).
L’avantatge que té respecte a la captura des del Gimp, és la rapidesa i simplicitat de procediment.
És més ràpid perquè només prement la tecla Impr Pant (PrtSc), ja queda al porta-retalls una còpia de la pantalla completa sense que intervingui el Gimp. Si la captura la feu utilitzant les tecles Alt + Impr Pant(PrtSc), aleshores serà només la finestra activa la que capturareu.
Des de Windows, un cop capturada la pantalla cal importar la imatge del porta-retalls al Gimp. Per fer-ho procediu de la següent manera:
Si treballeu amb la Linkat la tecla ImprPant activa la finestra de captura de pantalla que dona l’opció de desar la imatge capturada.
Feu diverses captures amb aquest sistema i valoreu els dos mètodes.
Un cop teniu una imatge per utilitzar-la en un projecte, segurament us caldrà adaptar-la a les vostres necessitats. En les pràctiques següents d’aquest mòdul es mostren alguns dels retocs i modificacions bàsics que es poden fer amb un editor gràfic.
Totes les pràctiques es faran amb el Gimp, però podeu fer servir l’editor d’imatge al que esteu habituats, encara que, llavors, les indicacions respecte a eines i menús no seran, evidentement, les mateixes.