D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 3: Els blocs i la creació de comunitat. Introducció a la Prestatgeria virtual de la XTEC

Pràctica 2

Enriquiment del bloc (I): incorporació d'imatge i vídeo

Flickr (http://flickr.com) i Picasa (http://picasa.google.es) són dos dels principals espais web que permeten allotjar imatges a la xarxa, però també permeten moltes altres possibilitats: crear àlbums, compartir les nostres imatges o fotografies amb altres usuaris, col·locar-les en un mapa, descriure-les i explotar-les de moltes maneres.

Les imatges als blocs

El procediment per inserir imatges en un bloc és relativament fàcil. Ens caldrà sempre localitzar la icona:

i pujar la imatge des del nostre disc dur o bé enllaçar-la directament des de la seva ubicació a la Xarxa mitjançant l’URL o adreça web.

Podeu enllaçar una imatge existent a la Xarxa fent-hi clic a sobre amb el botó dret i seleccionant “Copia la ubicació de la imatge”. Una vegada dins l’editor d’entrades del vostre bloc, només cal que l’hi enganxeu i directament es mostrarà la imatge.

Podem utilitzar imatges per il·lustrar el contingut de l’entrada que inserim: la imatge d’una escriptora, la foto d’un lloc recomanat per anar de vacances, un paisatge suggeridor...

Us recomanem vivament que les imatges que introduïu siguin vostres o d’una font lliure.

Per tal de despertar l’interès dels nostres estudiants podem demanar-los - en el cas que disposin d’un bloc propi o col·lectiu- originalitat en la cerca i selecció de fotos. D’una banda, despertem la seva motivació, i d’altra aconseguim que intentin fer un pas enllà pel que fa a la relació de la imatge -o forma- amb el contingut.

Per tal d’educar el nostre alumnat en el respecte a la propietat intel·lectual de terceres persones i fomentar la seva pròpia creativitat, posarem com a condició que totes les imatges que s’insereixin als blocs siguin de collita pròpia. És una bona manera, a més, de treure partit a les dotacions d’equipaments audiovisuals dels centres.

Es poden generar nombroses activitats d’explotació didàctica a partir d’imatges, ens poden servir per introduir nous continguts o per treballar conceptes. A més, podem generar activitats com:

Entre les destreses i estratègies que treballarem amb aquest tipus d’activitats, cal destacar l’expressió escrita, la recollida i síntesi d’informació, la redacció acurada, l’ortotipografia, la descripció, la creació literària i de ficció...

Flickr o Picasa són dos dels bancs d’imatges més grans existents actualment a la Xarxa, tot i que no només poden ser utilitzats com mers contenidors, sinó que també podem fer ús de la seva potencialitat com eina d’edició i de creació d’activitats. Incorporen sistemes d’etiquetatge de la informació així com la possibilitat d’inserir comentaris dins cada foto. A més també permeten crear comunitats d’interessos dins la mateixa aplicació.

Ús educatiu dels vídeos

Actualment existeixen nombrosos contenidors de vídeos que ens poden servir de gran ajuda a l’hora d’introduir nous continguts, per exemplificar conceptes i processos o bé simplement per divulgar pràctiques reeixides que s’han dut a terme a l’aula si volem fer-ne difusió (presentacions orals, obres de teatre, festivals escolars, jornades, diades, projectes d’ intercanvi...). En aquest darrer cas, cal tenir l’autorització escrita de les famílies per difondre les imatges on es pot veure el/la seu/seva fill/a de forma clarament identificable amb expressió explícita de l’ús que se’n farà (on es publicarà, amb quina finalitat, en quines condicions...)

Els blocs o videoblocs són blocs constituïts només per vídeos que tenen com a objectiu la seva explotació didàctica. Pel que fa referència a vídeos de contingut educatiu Teachertube (http://www.teachertube.com) conté vídeos educatius elaborats per professorat i estudiants que ja estan preparats per a ser usats a l’aula. Google Videos també és un altre important contenidor de material al qual podem recórrer.

Per poder inserir un vídeo de Youtube, Teachertube o Google Videos, només cal que copiem el codi i l’inserim com una nova entrada del nostre bloc, tot recordant de tenir “edició d’html” activat, al cas de Blogger o bé tenir instal·lat el connector per a vídeos al cas XTECBlocs - WordPress.