Enrera
Mòdul 1
Utilització de l' Aula de Noves Tecnologies per a la Ciència
  Pràctica
3
           
Exercicis
Exercicis
 
 

Objectius
 

Els objectius d'aquesta pràctica són:

  • Conèixer quins són els principals elements de qualsevol sistema d' enregistrament i tractament de dades.
  • Saber quina és la funció dels sensors (transductors) i de la consola (convertidor analogicodigital) en aquests sistemes.
  • Aprendre a utilitzar els manuals de consulta de l' equip MultiLogPRO i del programa MultiLab subministrats per la casa TSD (Enosa).
  • Saber com es poden fer consultes tècniques en línia amb el Fòrum i fer el manteniment amb el Gepse.
   

L' EQUIP MULTILOG I EL PROGRAMA MULTILAB
B. Sistemes d' enregistrament i tractament de dades
   
 

La recollida de dades i la seva posterior transformació pot ser un procés molt lent i laboriós que es pot optimitzar mitjançant l'ús de sensors connectats a una consola o interfície, que actua de convertidor analogicodigital (AD), o bé directament a l'ordinador o a la targeta de so que té un convertidor AD/DA.

   
 
   
  Els sensors
   
  Un ordinador només pot efectuar operacions sobre símbols, ja siguin lletres o xifres numèriques, expressats en el sistema de numeració binària. Els sensors o transductors són aparells que transformen una mesura física en una tensió elèctrica dins d'un marge determinat.
Com que sovint el seu senyal elèctric, analògic, és molt petit i variable, cal regular-lo i amplificar-lo. L' operació de regulació és necessària a causa del desajustament o desplaçament òfset entre el nivell 0 del senyal d' entrada al sensor i el de sortida cap a la consola. Aquesta operació és un dels tipus de calibratge dels sensors que veurem més endavant.
   
 
   
  L'ordinador no pot llegir directament la tensió elèctrica subministrada per un sensor; encara és necessari un segon dispositiu que transformi aquesta tensió en un número binari perquè l'ordinador sigui capaç de llegir-lo i emmagatzemar-lo. El dispositiu electrònic que fa aquesta funció es la consola que fa de convertidor analogicodigital (A/D). Finalment, el programari transforma la informació en codi binari en imatges reconeixibles que podeu veure a la pantalla.
   
 
   
  Pràcticament hi ha sensors per a totes les magnituds físiques imaginables: pressió, temperatura, posició, radiació, intensitat de llum o de so, concentració d' ions, acceleració, força, camp magnètic, etc.
   

Si voleu consultar la llista de sensors de què disposen les aules de batxillerat científic, entreu a http://www.xtec.es/at_usuari/index.htm i seleccioneu Suport tècnic | Equipaments | Secundària | Aules de ciències | Curs 2002-03 | Maquinari | Consola Exao 1 + sensors associats | MultiLogPRO

 
Pràctica Manuals de l' equip MultiLogPRO i del programari MultiLab
   
  Podeu trobar-ne una descripció detallada a la documentació del MultiLog que està instal·lada a l'ordinador de l' Aula de Ciències, a la carpeta D:\ aplicacions batxillerat científic\documentació Fourier Systems.
   
També ho podeu trobar al CD Documentació MultiLogPRO, i accedir-hi de la manera que es descriu a continuació.
   
 
  • Seleccioneu la carpeta anterior i cliqueu sobre la icona : se us obrirà des de l' Internet Explorer la pàgina d' inici de la documentació MultiLogPRO; si feu clic sobre el botó central, se us obrirà el mapa de la web i podreu explorar la documentació.
   
 
  • Seleccioneu Manuales | Manuales en formato *.doc del mapa de la web i desplegueu-los.
 
   
  • Obriu el Manual de uso de sensores i noteu que hi ha una relació de sensors.


    A les pàgines corresponents es detalla per a cada sensor:

  • Descripció del sensor

    Com funciona

    Calibratge

    Utilització

    Quadre d' especificacions tècniques

  • Llegiu la informació corresponent als sensor de voltatge (pàg. 1), distància (pàg. 21) i conductivitat (pàg. 26). Noteu que el primer no necessita calibratge, el segon tampoc (però si es nota alguna petita variació es pot calibrar mitjançant el programari MultiLab) i el tercer disposa d'un mecanisme de calibratge.
  • Copieu les característiques tècniques del sensor de conductivitat, enganxeu-les a un arxiu del Word i doneu-li el nom m1_e1.
  • Guardeu-ho a la carpeta m1. Aquest arxiu el fareu servir per a fer l'exercici m1_e1 que més endavant enviareu al tutor/a.
Tots els sensors de l' equip ja vénen calibrats de fàbrica, només cal calibrar-los de nou en cas que noteu alguna discrepància. Més endavant es farà una pràctica sobre el calibratge.
   
  • Noteu que Consulta Servicio Tecnico | On line no està operatiu. Si voleu fer una consulta on-line al servei tècnic, heu d'enviar-la a l'adreça de correu tsd@tsd.es
   
  Fòrum Aula de Ciències
   
  Consultes tècniques
   
 
  • Una eina de consulta tècnica i per resoldre dubtes és el Fòrum Aula TIC de Ciències, per entrar feu clic a Fòrum en la pàgina principal de la XTEC .


    En la part de dalt a l' esquerra de la següent pantalla, inicieu sessió. .En la finestra de diàleg que apareix poseu el vostre identificador de correu XTEC i la contrasenya:


                         


    En l'apartat Experiències trobareu Aula TIC de ciències. L'objectiu del fòrum és fer consultes, respondre a preguntes que fan altres companys sobre temes relacionats amb l' Aula de Ciències, de Multilog, de Motic, d'Interactive Physics, així com de qualsevol tema relacionat amb la utilització d' eines informàtiques en les classes de Ciències.És a dir, ser un espai de comunicació entre tots els usuaris de l' Aula TIC de Ciències.
    Utilitzeu els temes oberts o obriu un nou tema en el cas que no us sentiu representats pels títols.
                         
   
  Avaries
   
 
  • Les avaries s'han de gestionar des del GEPSE, per això us heu de posar d' acord amb el coordinador d' informàtica del vostre institut.
 
Amunt