D111: Iniciació a la Linkat

Mòdul 5: Un dia de feina amb la Linkat

Pràctica 3

El reproductor de vídeo Totem

Per iniciar el reproductor Totem des del menú principal cal que seleccioneu Programes | Multimèdia | Reproductor de vídeo Totem

S’obre la pantalla del reproductor on disposeu d’una interfície que consta:

Per aconseguir la reproducció d’un vídeo des del menú superior cal que trieu l’opció del menú: Pel·lícula | Obre...

S’obra la pantalla de Seleccioneu fitxers des d’on podreu navegar per les carpetes del sistema fins trobar els arxius a reproduir, que han de tenir formats mpg, avi, rm... etc. Fareu la vostre selecció amb un clic sobre l’arxiu i aquest s’escriurà sobre la línia de Selecció, finalment per iniciar la reproducció premereu el botó: D’acord

Desplaçant el botó de la barra de só podreu regular el volum de l’audició. També, en tot moment, podreu tenir constància del temps de reproducció, tant visualitzant-lo a la barra de temps com a l’indicador numèric de temps reproduït i de temps total.

Des del menú Edita | Preferències podeu ajustar la configuració del reproductor Totem:

Una opció interessant és la possibilitat de realitzar una captura de pantalla mentre es fa la reproducció del vídeo.

Ho podeu fer utilitzant l’opció del menú: Edita | Pren una captura de pantalla. A la finestra de Desa la captura de pantalla triareu on voleu desar la captura i amb el botó Desa obtindreu la imatge en format png.

També podreu reproduir arxius de so amb format mp3 i ogg realitzant el mateix procés anterior que hem vist per reproduir un arxiu de vídeo.

En el menú principal, a l’opció Pel·lícula, hi trobareu les opcions de Reproduir un VCD, Cd de vídeo, i Reproduir un Àudio Cd, Cd de música, només cal introduir el correspon Cd a la unitat òptica definida per defecte i prémer l’opció corresponent.

Si coneixeu l’adreça URL a Internet d’un arxiu de so o vídeo podeu fer servir l’opció: Pel·lícula | Obre una ubicació ..., escriure l’adreça a la finestra i prémer el botó Obre per reproduir-lo amb el programa Totem.

Totem és un reproductor multimèdia especialment indicat per utilitzar-se en l’entorn Gnome i els seus components. Així, el gestor de fitxers Nautilus pot mostrar un fotograma dels vídeos de les carpetes en forma de thumbnail, miniatura, en lloc de la tradicional icona d’arxiu.

Un fet que normalment es sol passar per alt és que quan s’intenta veure un DVD en un entorn del sistema operatiu Linux, en principi, no s’hauria de ser capaços de fer, ja que la majoria dels Dvds venen xifrats amb un algorisme anomenat CSS (Content Scrambling System). Aquests Dvds només poden ser desxifrats per aquells fabricants de programari, software, o maquinari, hardware, que paguin per utilitzar les claus que desxifren aquesta codificació. Actualment, les llicencies estan en mans de programes propietaris i no existeixen per usuaris de sistemes operatius basats en Linux.

De tota manera, existeix un algorisme de descodificació anomenat DeCSS, creat per persones anònimes a l’octubre de 1999 que permet fer la descodificació, però que per problemes legals no pot ser inclòs de forma habitual en els reproductors de Dvds de Linux. El que si poden fer és utilitzar-lo i alguns inclouen alguna implementació del mateix. Per aquest motiu de moment no es possible realitzar un reproductor de codi obert, open source, de Dvds.

Si el que desitgeu es ampliar el nombre de connectors, codecs del vostre reproductor podeu instal·lar el paquet rpm de la pàgina d’Internet de Cambuca:

http://cambuca.ldhs.cetuc.puc-rio.br/xine/

on us baixareu l’arxiu: w32codec-0.52-1.i386.rpm, seguireu el procés d’instal·lació de la forma habitual, amb doble clic sobre l’arxiu, introduïu la contrasenya de root i obtindreu el Red Carpet.

Mplayer, el reproductor multimèdia

Una alternativa per el visionat de vídeo és el reproductor multimèdia Mplayer. Aquest és el reproductor per excel·lència en els sistemes Linux, suporta pràcticament tots els formats de vídeo actuals i aprofita al màxim els recursos del sistema.

El podeu obrir en la distribució Linkat des del menú principal: Sistema | Multimèdia | Mplayer

Amb el botó dret sobre la pantalla activareu el menú d’utilització:

1- L’opció Open ... és la que permet seleccionar el tipus d’arxiu que volem obrir, i us permet seleccionar entre diverses opcions:

2- A l’opció Playing trobareu els típics botons de control de qualsevol aparell videoreproductor : Play , Pause, Stop, Next stream i Prev stream.

3- L’opció Playlist us permet triar entre reproduir més d’un arxiu i crear una llista de reproducció. En seleccionar l’opció s’obre una finestra que us permet cercar i afegir els arxius per crear la llista de reproducció.

4- a l’opció Preferences podreu ajustar les característiques principals de Mplayer:

  ~> mplayer -ao help

  ~> mplayer -vo help

Les principals opcions de sortida de vídeo són:

Si al reproduir un vídeo obteniu el missatge d’error:
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device
haureu de provar les diferents opcions de sortida que teniu disponibles.

Es pot controlar la reproducció de vídeo amb Mplayer des del teclat un cop iniciada la reproducció, podeu fer servir les tecles següents:

Per tal que les pel·lícules no es reprodueixin a salts i amb parades cal activar amb el Yast, a l’apartat Maquinari el mode IDE DMA del reproductor de Dvd. Podeu aconseguir-ho seguint el camí: Sistema | Administració de sistema | Maquinari | Mode IDE DMA, finalment, seleccioneu el reproductor de Dvd, activeu el DMA i feu clic al botó Finalitza.

Podeu escoltar la radio utilitzant el reproductor Mplayer. Des de la línia de comandes, obriu un terminal amb l’opció: Programes | Sistema | Terminal i teclegeu la línia:

~>mplayer -playlist http://www.los40.com/nuevo_player/40Principales.asx 

Escoltareu la cadena Los 40 en breus instants.

Es pot trobar un manual complert sobre el reproductor multimèdia Mplayer a:

http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/es/index.html