D111: Iniciació a la Linkat

Mòdul 5: Un dia de feina amb la Linkat

Exercicis

Envieu els quatre exercicis i l’arxiu de la captura al vostre tutor/a, a l’espai de tutoria en un sol fitxer comprimit amb la utilitat de compressió File Roller (Programes | Sistema | Empaquetament de fitxers ). L’heu d’anomenar: modul5.tgz

Exercici 1

El SGD (Super Grub Disk) és un disquet o un Cd-ROM autoarrancable enfocat a la recuperació de sistemes i en concret a l’arrencada i restauració de punts d’arrencada. Entre les seves utilitats es poden destacar:

El podreu utilitzar per exemple en els casos següents :

La pàgina web principal de SGB és : http://supergrub.forjamari.linex.org/

Per aconseguir el SGD anireu a l’enllaç Download i descarregareu la imatge ISO de Forjamari Super Grub Disk downloads. Actualment, hi ha disponible la versió 0.9532: sgd_0.9532.iso.bz2

Un cop en el vostre disc dur cal descomprimir l’arxiu amb el botó dret i l’opció Extreu ací. A continuació amb el programa de gravació K3b feu el Cd-ROM del SGD a partir de la imatge ISO obtinguda. Tindreu un Cd-ROM de rescat senzill i amb català.

Podeu trobar un petit manual en línia, en anglès però, del SGD a l’adreça:

http://users.bigpond.net.au/hermanzone/SuperGrubDiskPage.html

Disposeu de versions amb disquet, en català, i USB per realitzar el SGD, els arxius es trobem a la mateixa web de descàrregues i el procés de creació explicat al manual en línia del SGD.

Com a comprobació de la feina feta envieu al vostre tutor l’arxiu menu.lst que trobareu al directori /boot/sgd/S21ca/ del Cd-ROM del SGD i feu un breu comentari de les opcions d’arrancada del SGD.

Exercici 2

Utilitzeu el programa Sound Juicer, a Programes | Multimèdia | CD Ripper, per extreure una cançó de qualsevol Cd d’àudio en format ogg, que és el format lliure i obert del clàssic mp3.

Col·loqueu el fitxer obtingut al vostre escriptori.

Feu la reproducció del fitxer amb el programa Xmms.

Realitzeu una captura de pantalla on s’observi el fitxer ogg en l’escriptori i la seva reproducció en el reproductor multimèdia Xmms. Guardeu la captura amb el nom: xmms.png

Finalment envieu al vostre tutor l’arxiu capturat.

Exercici 3

Per canviar la pell, skin, de la interfície gràfica del programa Mplayer heu de descarregar els arxius corresponents de la pàgina web de Mplayer:

http://www.mplayerhq.hu/homepage/design7/dload-es.html

A la secció skins trobareu els temes disponibles, trieu-ne un del vostre gust. Un cop descarregat i descomprimit l’arxiu copieu la carpeta al vostre directori: /home/nom_usuari/.mplayer/Skin

la carpeta /.mplayer està oculta per defecte , recordeu activar la visualització de carpetes ocultes al menú: Edita | Preferencies | Vistes del Nautilus, també us farà falta crear la carpeta Skin.

Aneu al reproductor Mplayer i seleccioneu del menú l’opció Skin Browser i trieu el vostre skin.

Realitzeu una captura de pantalla on s’observi el reproductor Mplayer en l’escriptori amb la nova aparença i reproduint un arxiu de vídeo o DVD.

Guardeu la captura amb el nom: skin.png

Finalment envieu al vostre tutor l’arxiu capturat.

Exercici 4

Quan navegueu per Internet podeu enviar missatges als vostres amics, enviar fitxers a un servidor o llegir notícies d’altres webs.

Realitzeu una captura de pantalla on s’observi el vostre aMSN, el fitxer MD5SUMS amb el gFTP connectat a SUSE i el Firefox amb la sindicació del canal de lafarga.org.

Guardeu la captura amb el nom: internet.png