D111: Iniciació a la Linkat

Mòdul 4: Configuració de dispositius

Pràctica 7

Introducció

Perquè dos o més ordinadors puguin intercanviar informació, han de seguir una sèrie de regles de comunicació anomenades protocols. El conjunt de protocols més estès actualment s’anomena TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) i permet la connexió entre els diferents ordinadors d’una xarxa i també la connexió amb Internet.

La configuració de la xarxa ve determinada pel dispositiu que utilitzeu per connectar-vos-hi.

En aquest punt, es mostra com configurar dos tipus de dispositius de xarxa:

Configuració amb YaST

La targeta de xarxa es configura utilitzant l’aplicació Sistema / Administració del sistema. Si no sou l’usuari root, el sistema us demanarà la contrasenya d’aquest usuari.

A continuació, a la finestra Centre de Control de Yast2, trieu l’opció Dispositius de xarxa / Targeta de xarxa.

L’ordinador detectarà les targetes de xarxa i provarà de configurar-les automàticament. Seguidament, us mostrarà un quadre de diàleg de configuració de xarxa dividit en dues parts:

Afegir targetes de xarxa

Si la targeta de xarxa ha estat detectada correctament durant el procediment d’arrencada, però no s’ha pogut configurar automàticament, es llistarà amb el seu nom. Si no ha pogut ser detectada o bé heu afegit una targeta Ethernet nova a l’ordinador, podeu configurar-la manualment triant l’opció Una altra (no detectat) i prémer el botó Configura.

Entrareu en una finestra anomenada Configuració manual de la targeta de xarxa on caldrà especificar alguns paràmetres.

En general, no es recomana canviar els paràmetres de nom, ja que YaST suggereix, en la majoria dels casos, noms adequats.

En el cas de triar una targeta Ethernet, caldrà triar el model de la targeta.

En el cas de triar una targeta sense fils (wireless), caldrà triar el tipus de xipset, és a dir, la marca i model dels xips, que porta incorporat. Si el desconeixeu, podeu cercar-lo a la pàgina del fabricant o bé a l’adreça: http://www.linux-wlan.org/docs/wlan_adapters.html.gz

Xarxes sense fils

Configuració de targetes de xarxa sense fils

Introducció

Una xarxa sense fils o wireless o Wi-Fi permet comunicar diferents dispositius a través de l’espectre de radio freqüencies, sense utilitzar cables, de manera semblant al funcionament dels telèfons mòbils. D’aquesta manera, els usuaris tenen més mobilitat a l’hora de connectar-se a la xarxa. L’abaratiment dels dispositius ha fet que aquest tipus de xarxa s’hagi popularitzat els darrers anys.

La taula següent resumeix les característiques tècniques de les implementacions més utilitzades del protocol IEEE 802.11 que gestiona aquest tipus de xarxes:

Protocol Data d’aprovació Rang (dins un edifici) Freqüència Velocitat de transferència típica Velocitat de transferència màxima
IEEE 802.11b 1999 50m2.4-2.5 GHz 6.5 Mbit/s11 Mbit/s
IEEE 802.11g 2003 30m2.4-2.5 GHz 11 Mbit/s54 Mbit/s
IEEE 802.11n 2007 50m2.4 GHz o 5 GHz 200 Mbit/s540 Mbit/s

Els dispositius 802.11 són compatibles amb versions anteriors del protocol, és a dir, un dispositiu 802.11g pot treballar amb el protocol 802.11b, però no a l’inrevés.

Actualment, es venen targetes 802.11n quan encara no està aprovat l’estàndard, això significa que poden no ser compatibles amb l’estàndard definitiu.

El protocol 802.11 divideix la banda de transmissió de 2.4 GHz en 14 bandes superposades anomenades canals. A Europa, només és legal emetre en els canals de l’1 al 13. Perquè dos dispositius es puguin comunicar, han d’estar en una mateixa xarxa en un mateix mateix canal. Es recomana utilitzar un canal diferent per a cada cada xarxa i tan allunyat com sigui possible. Per exemple, tres xarxes diferents haurien d’estar als canals 1,7 i 13. Tot i això, els canals poden crear interferències entre ells, per exemple: si un emissor potent en el canal 1 està molt a prop d’un emissor poc potent en el canal 6.

Cisco Aironet 1200

Qualitat del senyal

La qualitat del senyal d’una xarxa sense fils depèn, en gran mesura, de la ubicació física dels elements de comunicació. Per ubicar aquests elements, és recomanable fer proves (per exemple, amb una PDA amb connexió sense fils) de la relació entre senyal i soroll (SNR) i corregir la ubicació dels dispositius, de manera que el SNR sigui un valor acceptable. Per exemple, podeu definir un SNR major que 15 com a un valor acceptable.

Topologia

La topologia de la xarxa defineix com es connecten els diferents dispositius. Les topologies més utilitzades són les següents:

Creació de xarxes

Les xarxes sense fils es diferencien a través d’un nom anomenat ESSID de fins a 32 caràcters alfanumèrics.

Seguretat i encriptació

Les xarxes sense fils emeten en un medi difícilment controlable en el qual qualsevol usuari/ària hi pot accedir. Per evitar connexions indesitjables, es recomana encriptar la informació. El sistema WEP, acrònim de Wired Equivalent Privacy, és un sistema de codificació simple de trànsit de les xarxes sense fils. La longitud de la clau WEP pot ser de 64 o de 128 bits. El maquinari antic no suporta WEP de 128 bits. L’encriptació WEP és un sistema poc segur i fàcilment desxifrable.

Paràmetres de configuració de la xarxa sense fils

Abans de configurar la xarxa sense fils, ompliu la taula següent. D’aquesta manera, assegurareu les respostes a les preguntes que us farà YaST.

Mode de funcionament del dispositiu (trieu-ne un):

Xipset:

Nom de l’ESID (fins a 32 caràcters):

Longitud de la clau (trieu-ne un):

Clau d’encriptació:

Configuració de la targeta sense fils

Mode de funcionament: Especifiqueu si la targeta funciona en mode Ad-hoc, Gestionat o Mestre.

Nom de la xarxa: Especifiqueu l’ESSID de la targeta.

Tipus d’entrada de la clau: Definiu en quin dels formats següents especificareu la clau.

Paràmetres avançats de la xarxa sense fils

Des d’aquí, podeu definir paràmetres de configuració addicionals (normalment no són necessaris).

Claus múltiples sense fils

En aquesta finestra, podeu especificar les claus WEP que voleu fer servir per codificar les dades abans que es transmetin. Podeu tenir un màxim de quatre claus, encara que només se n’utilitzarà una (la predeterminada) per codificar les dades. La resta de claus es poden utilitzar per desxifrar dades. Normalment, només teniu una clau.

Longitud de la clau defineix la longitud en bits de les claus WEP. Les longituds possibles són de 64 i 128 bits.

El Mode d’autenticació defineix el comportament de la targeta quan s’utilitzen mètodes de xifratge. Al mode Obert, qualsevol estació pot accedir a la xarxa, sense autenticació prèvia. Al mode de Clau compartida, la clau WEP s’utilitza per a l’autenticació. En el darrer mètode, la clau WEP s’envia sense encriptar abans de l’enviament de dades i, per tant, aquest mètode és més insegur que el mètode Obert.

Configuració del protocol TCP/IP

El protocol TCP/IP (acrònim de Transmission Control Protocol/Internet Protocol) permet connectar diferents ordinadors entre ells. Aquest és el protocol que s’utilitza a Internet.

En aquest punt, es tractarà únicament la versió 4 del protocol perquè és la més utilitzada.

Configuració automàtica de la xarxa

Si teniu un servidor DHCP, com pot ser un router amb aquesta funció, la connexió a la xarxa es configurarà automàticament. En cas contrari, caldrà especificar els valors de connexió des de Sistema / Administració de sistema / Dispositius de xarxa / Targeta de xarxa / Canvia.

Configuració manual de la xarxa

Per poder utilitzar el protocol TCP/IP v4, un dispositiu ha de disposar les dades següents:

Per canviar els paràmetres de xarxa d’un dispositiu, trieu-lo a la finestra anterior i premeu el botó Canvia. A continuació, trieu Configuració de l’adreça estàtica i introduïu l’adreça IP i Màscara de la subxarxa.

Canvieu el Nom de l’ordinador central i servidor de noms:

Canvieu l’Encaminament i premeu D’acord.

Mitjançant el botó Avançat, podeu triar altres paràmetres de xarxa, com assignar dues adreces IP a una única targeta, la unitat de transmissió màxima de la targeta i altres.