D111: Iniciació a la Linkat

Mòdul 4: Configuració de dispositius

Pràctica 2

Muntar unitats de disc de forma automàtica

Quan s’instal·la la Linkat, a banda de les particions que ja podíeu tenir del MS-Windows, es creen particions noves. A més, és possible que, en el vostre ordinador, tingueu més d’un disc dur. En els sistemes operatius MS-Windows, les particions s’anomenen amb una lletra. Així, la partició on hi ha el MS-Windows instal·lat s’acostuma a anomenar C. Sovint, se sol tenir una partició D per desar fitxers i dades. També s’anomena amb una lletra els discs dels dispositius òptics (CD i DVD).

Al GNU/Linux no s’utilitzen lletres per identificar les unitats de disc, sinó que es disposa d’un sol arbre de directoris que parteix de l’arrel /, des d’on es van embrancant els directoris i els subdirectoris del sistema de fitxers.

Perquè la Linkat pugui accedir als fitxers i als directoris de les particions i als discs on no està instal·lada, cal muntar-los. Muntar una partició vol dir afegir l’arbre de directoris de la partició al sistema de fitxers del Linux. Cal recordar que, quan es munten particions en format NTFS, el sistema de fitxers més habitual amb el MS-Windows XP, la Linkat permet llegir els fitxers però no modificar-los. En canvi, les particions de MS-Windows amb el sistema de fitxers FAT32 poden ser llegides i modificades des del Linux.

Per defecte, la instal·lació de la Linkat munta les altres particions del disc dur cada vegada que s’engega l’ordinador. D’aquesta manera, a l’escriptori us trobareu una icona per a cada partició muntada.

En qualsevol moment, podeu desmuntar-la fent un clic amb el botó dret del ratolí i escollint l’opció Desmunta el volum.

No obstant això, és possible que, en el procés d’instal·lació, no configureu els punts de muntatge de les particions o que us interessi no muntar-los automàticament cada vegada que inicieu la Linkat. Fer configurar tot això, cal anar al menú Sistema | Administració del sistema, entrar la contrasenya i escollir l’opció Sistema i Particionador:

Cal tenir en compte que el particionador és el programa per editar la taula de particions i formatar particions. Com que això pot destruir les dades del disc dur, us apareixerà un avís que cal tenir en compte.

A continuació, s’explica com assignar un punt de muntatge a dues particions que no van ser muntades en el moment de la instal·lació de la Linkat perquè el sistema les munti automàticament. Si el que voleu és que no se us munti automàticament alguna partició en engegar el sistema, també es pot fer des del mateix menú.

En acceptar l’advertència, apareix la llista de les particions del disc dur. A la columna Muntatge, fixeu-vos que no apareix cap punt de muntatge en les particions NTFS (hde1) i FAT32 (hde4). Per assignar-los-hi, seleccioneu la partició hde1 i feu clic al botó Edita.

Primer, configureu les opcions fstab. Per fer-ho, heu de clicar al botó adequat.

Des d’aquí, podeu decidir si l’usuari/ària pot muntar aquesta partició, si es fa automàticament o no en iniciar el sistema, i també si es poden fer canvis en la partició (cal tenir en compte que en les particions NTFS no es poden fer canvis).

Deixeu la configuració tal com està a la imatge.

Ara cal dir quin serà el punt de muntatge d’aquesta partició. Si poseu /C, se us crearà un directori a l’arrel anomenat C des d’on podreu accedir als fitxers i als directoris de la partició del MS-Windows. També se us crearà un enllaç a l’escriptori.

Un cop fet això, cliqueu al botó D’acord i torneu a veure la taula de particions del disc dur. Podeu repetir el procés per a les altres particions no muntades, i, al final, a la columna Muntatge, veureu el directori on es muntaran les particions que heu configurat (en aquest cas, la hde1 i la hde4).

Si reinicieu l’ordinador, veureu que ja us apareixen les carpetes /C i /D en el sistema de fitxers i que a l’escriptori hi ha els enllaços a aquestes carpetes.