Linkat té tres tipus diferents d’instal·lació, segons les necessitats de l’usuari/ària:
Als centres docents, s’aconsella realitzar una instal·lació com a servidor de centre i configurar cada estació client com a client de centre.
Els servidors de centre proporcionen, entre altres, els serveis següents:
Els clients de centre necessiten que abans s’hagi configurat un servidor de centre. Aquest tipus d’instal·lació té les següents característiques:
Una insta·lació dual proveeeix dos sistemes operatius diferents en un mateix ordinador, de manera que l’usuari pot triar quin engegar quan arrenca l’ordinador.
Si teniu instal·lats Windows i Linux, podreu accedir des del sistema Linux als fitxers de la partició Windows (si el sistema d’arxius de Windows és NTFS, hi ha alguna limitació: podreu llegir, però no escriure els fitxers); en canvi, des de Windows, en principi, no es poden veure els fitxers Linux. Aquest text us proposa, com a objectiu, convertir una estació de treball amb Windows en un equip DUAL amb la possibilitat d’escollir en el moment d’arrencar amb quin dels dos sistemes operatius voleu treballar. El disc dur
El disc dur és el dispositiu encarregat d’emmagatzemar informació a l’ordinador de forma persistent, és a dir, la informació hi roman encara que s’apagui l’ordinador.
Normalment, quan s’engega l’ordinador, es realitzen una sèrie de tests (de memòria, detecció de dispositius, etc.) i, a continuació, es carrega en memòria els primers 512 bytes del disc dur, anomenats MBR, acrònim de Master Boot Record. L’MBR conté informació sobre la taula de particions primàries i un programa que engega el sistema operatiu o un programa gestor d’arrencada (com pot ser GRUB) que ens permet triar quin sistema operatiu volem inicialitzar.
La tecnologia del disc dur pot ser:
Fer una partició d’un disc dur consisteix a dividir lògicament el disc en diferents zones anomenades particions.
Les particions poden ser dels següents tipus:
Com a màxim pot haver-hi 15 particions en un disc SCSI disk i 63 en un disc dur IDE.
Linux utilitza la següent nomenclatura per referir-se als discos durs:
Discs durs IDE: Nom en Linux Unitat de disc Primària, IDE 0 (master) hda Unitat de disc Secundària, IDE 0 (esclau) hdb Unitat de disc Primària, IDE 1 (master) hdc Unitat de disc Secundària, IDE 1 (esclau) hdd Discs Durs SCSI Nom en Linux Disc 1 sda Disc 2 sdb ... Discs Durs SATA Nom en Linux Disc 1 sda Disc 2 sdb ...
Addicionalmet, per referir-se a una partició d’un disc dur, s’escriu el nom del disc i un número corresponent a la partició. Un exemple de terminologia de les particions en un disc dur IDE amb la qual ens hem d’anar familiaritzant és el següent:
/dev/hda: Disc dur IDE com màster en el canal IDE 1. /dev/hda1: Partició primària 1 en /dev/hda /dev/hda2: Partició primària 2 en /dev/hda /dev/hda3: Partició primària 3 en /dev/hda /dev/hda4: Partició primària 4 en /dev/hda