Les rúbriques o matrius d’avaluació
La rúbrica es l’eina més utilitzada per a l’avaluació d’una WebQuest amb la finalitat d’aconseguir una objectivitat més gran. La rúbrica permet mesurar el treball del alumnes i també el seu funcionament durant el procés, les seves habilitats per treballar de manera cooperativa, etc.
Podeu elaborar diferents rúbriques per avaluar diferents apartats o podeu elaborar una rúbrica per fer una avaluació global, però sempre amb una gran diversitat de criteris i una graduació detallada. Podeu dissenyar rúbriques per a l’autoavaluació individual o del grup, rúbriques perquè sigui el professor/a qui avaluï, o podeu preparar avaluacions mixtes. Heu de tenir en compte el grau de maduració i d’autonomia dels alumnes per anar implicant progressivament els alumnes en el seu procés d’aprenentatge.
Després de decidir allò que voleu avaluar, creeu la rúbrica corresponent o matriu d’avaluació. Exemple de graella buida d'una rúbrica
Atenció: Els alumnes han de saber des del començament de la WebQuest com i de quins aspectes seran avaluats, ja que aquest coneixement els és útil perquè:
També és útil per als professors que apliquin una WebQuest no dissenyada per ells, perquè:
Podeu crear rúbriques per avaluar:
etc.
Anàlisi d’una rúbrica
Fixeu-vos en la rúbrica següent: és una rúbrica dissenyada per avaluar les habilitats demostrades pels alumnes a l’hora de cercar informació per Internet i presentar els resultats de la seva recerca.
Cliqueu al damunt per veure-la en gran
Aquesta és una rúbrica molt breu que només pretén avaluar quatre dimensions o aspectes del treball:
L’escala de qualificació amb els seus nivells d’expectativa no permeten ni l’atzar ni l’ambigüitat a l’hora de qualificar, sinó que descriuen, de manera molt detallada, quin és el grau d’assoliment màxim, els graus intermedis i el nivell mínim acceptat.
L’alumnat, si vol, pot fer un treball pràcticament perfecte.
Tant els criteris com les dimensions es poden ampliar i adaptar segons les edats i els nivells.
Aquesta rúbrica esta pensada per ser utilitzada pel professor/a durant l’elaboració del treball: li serveix de pauta d’observació directa de l’acció dels alumnes, pot servir per avaluar cada alumne/a individualment o per avaluar un grup de treball cooperatiu.