D109: WebQuest: una metodologia per treballar amb Internet a l'aula

Mòdul 1: Què és una WebQuest?

Pràctica 3

L’objectiu d’aquesta pràctica és entendre què és una WebQuest.

Què és una WebQuest?

Una WebQuest és una estratègia d’investigació guiada amb recursos d’Internet que té en compte el temps de l’alumne/a. És un treball cooperatiu en què cada persona és responsable d’una part. Obliga a la utilització d’habilitats cognitives d’alt nivell i prioritza la transformació de la informació.

Investigació guiada

Navegar per Internet, en l’àmbit educatiu, pot ser, més ben dit, ha de ser, un procés de recerca d’informacions valuoses i significatives per a la construcció del pensament. A Internet els alumnes troben un ambient atractiu, interactiu i molt ric. Però també troben un ambient favorable a la dispersió, on poden perdre’s en un mar de dades sense cap rellevància i que no afegeixen qualitat pedagògica ni justifiquen l’ús d’Internet a l’aula.

Les WebQuests us ajuden a trobar a Internet continguts de qualitat, adequats al nivell dels vostres alumnes i a les vostres expectatives pedagògiques.

Tenen en compte la rendibilitat del temps de l’alumne/a.

Una bona WebQuest facilita els recursos i els suports adequats en el moment necessari perquè els alumnes pugin dedicar més temps a la construcció del seu propi coneixement.

Treball cooperatiu

Les bones WebQuests han estat dissenyades amb la convicció que s’aprèn més i millor quan s’aprèn amb els altres, i que els aprenentatges més significatius són el resultat d’activitats de cooperació. Les WebQuests ajuden els nens a desenvolupar estratègies de treball col·laboratiu, però sense deixar d’assegurar l’esforç i el compromís individual de cadascú.

Prioritza la transformació de la informació

Les WebQuests ajuden a desenvolupar les capacitats de recerca, de selecció, de comparació, de presa de decisions, de saber argumentar, de treure conclusions, d’organitzar i de transformar la informació.

Concepte de WebQuest

L’any 1995, el professor Bernard Dodge, de la Universitat de l’Estat de San Diego, va proposar el concepte WebQuest per ajudar a aclarir un determinat tipus d’activitats que s’estaven portant a la pràctica en l’àmbit d’un projecte educatiu per a l’ús d’Internet. Es va definir la WebQuest de la manera següent:

“Una WebQuest és una activitat orientada per a la recerca en què part de la informació o tota la informació amb la qual els alumnes interactuen prové de recursos d’Internet, opcionalment suplerts per videoconferència.”

Els continguts publicats a Internet, especialment els produïts pels professionals, reflecteixen les informacions recents. A més a més, són autèntics i formen part del dia a dia de les persones. Val la pena observar que una de les característiques de la pedagogia de Freinet desaconsella l’ús de llibres didàctics, ja que són elaborats exclusivament amb finalitats escolars.

Els materials didàctics estan, generalment, molt distants de les publicacions científiques. En els llibres escolars, la vida i les informacions són tractades, suposadament, per facilitar l’aprenentatge, però si voleu que els alumnes utilitzin fonts autèntiques i entenguin el món real, els heu de posar en contacte amb la realitat tan aviat com us sigui possible. No podeu crear un món fictici, ideal i fàcil. Les WQ han estat creades amb la convicció que s’aprèn més i millor amb els altres que no pas individualment. Els aprenentatges més significatius són el resultat d’actes de cooperació. La manera d’organitzar la tasca i el procés d’una WebQuest pot oferir oportunitats concretes per desenvolupar habilitats de coneixement que afavoreixin el fet d’aprendre a aprendre.

Allò que és important és accedir a les informacions, comprendre-les i transformar-les tenint en compte una necessitat, un problema o un objectiu significatiu.Si està ben concebuda la Tasca planejada per a una WebQuest compromet els alumnes en investigacions que afavoreixen la creativitat.Les WebQuests han de ser produïdes pels professors no per especialistes o tècnics.

Aquesta manera de tractar la metodologia creada per Bernie Dodge té com a objectiu oferir oportunitats concretes perquè els mestres se sentin i actuïn com a autors de la seva obra. Les WQ han de ser concebudes com a publicacions típiques de llocs web, és a dir, obertes, d’accés lliure, gratuïtes, etc.

Les WQ són una forma interessant de cooperació i d’intercanvi docent. La WQ és una metodologia de recerca per Internet enfocada al procés educatiu, i que estimula la recerca i el pensament crític. Navegar per Internet pot ser, o ha de ser, un procés de cerca d’informacions valuoses, significatives per a la construcció del pensament.

A Internet els alumnes es troben en un ambient atractiu, motivador, interactiu i divers, on trobar informacions molt valuoses per a la construcció del coneixement. Però també pot ser un ambient de dispersió inútil si l’alumne/a novell es perd en un conjunt de dades sense rellevància que no afegeix qualitat pedagògica a l’ús de la xarxa.

Una WQ pretén ser (i ho ha demostrat) una metodologia efectiva, una metodologia per iniciar alumnes i mestres en un ús educatiu d’Internet; pretén ser un entorn que estimuli la recerca i el pensament crític, i que incentivi els mestres a produir materials.

A grans trets, una WebQuest parteix, per afavorir una consulta orientada, de la definició d’un tema, d’un objectiu o d’un tòpic per part del mestre/a, d’una recerca inicial i d’una llista de recursos seleccionats que estiguin relacionats amb el tema. Aquests han de fer una tasca assequible i interessat que orienti la recerca.

Per fer el treball, els alumnes, en grup o individualment, han d’assumir rols diferents i han d’intercanviar material i opinions entre ells. Tant el material inicial com els resultats han de ser publicats en línia en una web. La WebQuest no exigeix més programari específic del que s’usa normalment a la xarxa: produir pàgines, textos, imatges. Per tant, és una metodologia a l’abast de tothom.

Per saber-ne més, consulteu Eduteka (entrevista amb Bernie Dodge)

Estructura d'una WebQuest

Les WebQuests tenen una estructura estàndard que facilita tant la creació com l’aplicació a l’aula. En una WebQuest, trobareu els apartats següents:

1. Portada

Una WebQuest es presenta en format HTM, és a dir, com una web. La portada de la WebQuest és la pàgina inicial o índex.

Hi heu de fer constar:

De manera ben destacada, hi ha d’haver el nom dels diferents apartats de la WebQuest enllaçats per mitjà d´hipertext, ja que l´alumne/a sempre ha de poder tornar a l´inici des de qualsevol lloc on es trobi.

2. Introducció

És on presenteu una activitat motivadora als alumnes, amb un títol que suggereixi una aventura, un repte, una descoberta... Ha de formar part dels continguts curriculars, i heu de pensar que, amb els recursos d’Internet, podeu aconseguir millors resultats que no pas tal com la fèieu regularment.

Aquesta WebQuest us la introdueix un científic que, de manera breu, atractiva i clara convida els alumnes a convertir-se en científics per ajudar-lo en la seva recerca.

3. Tasca

És on heu de fer una descripció d`allò que els alumnes han de fer, és a dir, del producte final, que pot consistir en una presentació de diapositives, una exposició oral, una representació teatral, una pàgina web, un àlbum, una campanya, un muntatge audiovisual, etc.

A l’apartat de les tasques, una ajudant del professor inicia els alumnes en el treball científic i els concreta què hauran d’investigar, com s’han d’organitzar i com hauran de presentar el treball o producte final. Fixeu-vos que, en mig d’una explicació aparentment simple, s’introdueix el concepte d’hipòtesi (mitjançant un enllaç en hipertext que porta a la definició); perquè el que es pretén és que els alumnes comencin a fer recerca de debò.

4. Procés

En aquest apartat, és on s’explica com han de fer la tasca: el tipus d’agrupaments, els rols o personatges que els alumnes han d’adoptar... En el procés, s’inclouran els passos intermedis o les activitats que caldrà dur a terme per construir el producte final.

En aquest apartat, heu de col·locar els recursos que els alumnes aniran necessitant en cada moment, i els facilitareu, també, diferents suports: guies, mapes, organigrames, glossaris, etc., que els ajudin a anar més lluny, a obtenir resultats millors.

En aquesta WebQuest, en concret l’apartat del procés, s’ha dividit en diferents parts corresponents a diferents activitats necessàries per assolir els objectius. Aquí s’expliquen ara només un parell d’activitats del procés:

Activitat n. 2: fixeu-vos com, en aquest apartat, es demana als alumnes que comprovin les hipòtesis del professor. No se’ls donen respostes, sinó que se’ls formulen preguntes i també se’ls facilita, en el mateix lloc, l’accés als recursos d’Internet que els creadors de la WebQuest han trobat més adients. També se’ls va guiant respecte al treball final.

Activitat n. 5: vegeu com se’ls demana que descobreixin si és cert el que diu el professor anant a la web edu365.

Més endavant, se’ls demana d’observar com, en alguns llocs del món, és de dia quan en altres llocs és de nit, i se’ls demana fer-ho en dos moments diferents. Això suposa, a més d’apel·lar a la seva autonomia de treball, la comprovació d’ un recurs en temps real. Aquest tipus d’observació difícilment es pot fer sense utilitzar Internet, un motiu més per valorar positivament la utilització dels recursos d’Internet en l’educació.

5. Avaluació

És important que els alumnes coneguin, des d’un bon començament, com seran avaluats i de quins aspectes. Les WebQuests no preveuen un apartat d’activitats d’avaluació posterior.

S’acostuma a fer amb una eina anomenada rúbrica, que, per mitjà d’una quantitat determinada de criteris graduats, des de la màxima exigència fins a uns mínims acceptables, pot avaluar tot allò que us proposeu: podeu crear una rúbrica d’avaluació del procés, de la interacció entre els grups, de la presentació del producte final, dels continguts, etc.

6. Conclusió

Aquest apartat també té una gran importància, ja que, en realitat, una WebQuest no es dóna realment per acabada, sinó que es pot dir que és el començament d’alguna altra cosa: un esglaó per anar més enllà en el mateix tema o una eina, una estratègia que heu desenvolupat per aplicar a altres projectes.

En aquest moment, heu de fer una reflexió conjunta amb els alumnes: què han après realment, com ho heu anat fent i què en feu ara. Podeu fer diverses propostes. Deixem la porta oberta.

7. Crèdits

Es fa referència al creador de les WebQuests, es facilita l’accés a la seva web mitjançant l’hipertext, s’agraeixen altres col·laboracions, etc.

8. Guia didàctica

Generalment, hi ha un apartat que pot anar des d’una pàgina senzilla fins a la repetició de tots els apartats de la WebQuest, ara adreçats als mestres que la vulguin aplicar. S’amplia la informació amb les referències als objectius curriculars, a les eines, als recursos necessaris, es donen indicacions més precises sobre la temporització, l’organització de l’aula i dels grups, etc.

Podeu consultar tota la WebQuest

Sebastià Capella i Carme Barba: El Sistema Solar

Llegiu l’article "Internet en el aula: las WebQuests", de Jordi Adell