Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
  L'energia
  Física nuclear
   

En aquesta pràctica us proposem treballar una mica la física nuclear, la Nobelprize de la Fundació Nobel.
http://nobelprize.org/physics/laureates

Es pot obtenir informació i treballar-la per als diferents nivells educatius de secundària.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
1. Accés a la pàgina

Si accediu a aquesta adreça arribareu a la pàgina oficial dels premis Nobel de física mostrats en ordre descendent:
http://nobelprize.org/physics/laureates

   
Pràctica
2. Visita a la pàgina
   
  Com podeu observar, heu entrat a la pàgina inicial dels guanyadors del premi Nobel de física:

 

Premis Nobel de física

Portal dels Nobel

 

 

Si aneu baixant i us atureu a l’any 1984, observareu que hi ha dos premiats: Carlo Rubbia i Simon van der Meer. La pàgina indica el motiu de la concessió del Nobel. En aquest cas, pel treball experimental que va portar al descobriment de les partícules W i Z responsables de la interacció dèbil.

 

 

Premi Nobel de física 1984

Nobels de física de 1984

 

Si aneu a la dreta de la pàgina veureu que es pot accedir a més informació (Press Release) i també, si aneu a la dreta i a sota, accedireu a les biografies i als discursos pronunciats per cadascun dels dos guardonats en rebre el premi.

Aquest any, el premi va ser per a dos físics que treballaven en la física de partícules. Aneu ara a buscar premiats per les seves contribucions en l’estudi de la física nuclear.

Si aneu als premiats de l’any 1975, hi trobareu tres científics: A. Bohr ( fill de N. Bohr), B. R. Motelson i L . J. Rainwater, guardonats per les seves contribucions al desenvolupament d’una teoria sobre el nucli atòmic.

Podríeu buscar moltes coses en aquesta pàgina dels Nobel, però esteu treballant l’apartat de nuclear, per tant, us proposem que busqueu els anys i els científics premiats per les seves contribucions en la física nuclear.

Una vegada tingueu el motiu, us dedicareu a buscar-ne informació. Per exemple, si li van atorgar el Nobel a Yukawa pels seus estudis sobre la interacció forta, buscareu la informació corresponent al concepte d’interacció forta: què és, on es dóna, quin abast té, què permet explicar...

Per tal de trobar informació, utilitzareu la que hi ha inclosa dins de la web dels Nobel, dins de l’abc de la física nuclear, o dins de les altres dues adreces que figuren al final de la pàgina. Totes quatre estan incloses a l’apartat d’Altres enllaços.

   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Requeriments de maquinari i de programari
    Un canó amb connexió a Internet, l'aula d’informàtica amb connexió a Internet, un processador de textos i un traductor.
  • Metodologia
    El professor/a pot utilitzar el canó per fer una demostració de la pàgina Nobel.org. Després, l’alumnat, en grups de 2 o a criteri del professor/a, utilitzarà els ordinadors de l’aula d’informàtica. Elaborarà un guió de la pràctica, que serà diferent per a cada nivell (ESO o batxillerat). Aquest guió pot anar des de trobar els corresponents científics que van rebre el premi Nobel de física per contribuir a l’estudi del nucli atòmic, fins a treballar els conceptes de desintegració radioactiva, fissió, fusió, datacions basades en la desintegració nuclear, sèries radioactives, interacció forta, interacció dèbil, utilització de la radioactivitat en medicina, perills de la radioactivitat... L’alumnat confeccionarà un dossier amb el processador de textos o prepararà una presentació.
  • Material per a l'alumnat
    En cas de no guardar les dades al servidor, se’ls subministrarà un disquet.
  • Avaluació
    Es valorarà el treball així com la participació i l'actitud a l’aula.
  • Temporització
    Segons el curs, de 3 a 9 sessions.

 

   
  Informació complementària
   
Informació complementària

Altres enllaços per treballar la física nuclear

 

 

   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i la física i química a secundària