Enrera
Mòdul 3
Recursos TIC a l'educació infantil
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
Orientació espacial

Aprofitant novament els recursos del Word i dels programes de tractament d'imatges, es proposa, ara, una altra activitat possible dins el racó de l'ordinador o per al treball habitual de l'aula. Es tracta d'una activitat per exercitar l'orientació espacial sobre el pla.

El Word disposa d'una sèrie de figures geomètriques i altres formes que, convenientment utilitzades i manipulades des del Word i el GIMP, permetran crear diversos exercicis.
 

   
Desenvolupament de la pràctica

Creació d'una taula amb el Word que inclourà text i autoformes. Captura de la pantalla del Word com a imatge al GIMP, manipulació d'aquesta imatge i utilització amb el KidPix (aquesta darrera part de la pràctica és opcional).

En aquesta pràctica, utilitzareu:

  • El programa Word
  • El GIMP
  • El KidPix (opcional)
Prąctica Fer una taula amb el Word i inserir diverses autoformes
   

Obriu el Word i configureu el full en sentit horitzontal (mòdul 1: pràctica 2).
Escolliu el tipus de lletra, color i mida que desitgeu (m1: p2) i escriviu, a la part de dalt del full, el títol corresponent a allò que han de fer els alumnes:

PINTA LES FIGURES QUE SÓN COM LA PRIMERA DE LA FILA


Accediu al menú Tabla | Insertar tabla i configureu la taula basada en sis columnes (espai vertical) per sis files (espai horitzontal).

Recordeu que no importa que la taula aparegui amb les cel·les massa estretes. Quan inseriu les imatges, ja les redimensionareu convenientment.

Feu ara visibles les diferents autoformes de què disposa el Word. Es pot fer de dues maneres:
  • Des del menú Insertar | Imagen | Autoformas.
  • Des de la barra d'eines de Dibujo, fent-la visible des del menú Ver | Barras de herramientas | Dibujo i fent clic a Autoformas.

Per fer aquesta pràctica, utilitzeu la segona opció, ja que necessitareu algunes opcions de la barra d'eines Dibujo.

Feu clic a Autoformas, seleccioneu Flechas de bloque i feu clic a Flecha derecha.

Aparentment no ha passat res, però veureu que el cursor s'ha transformat en una creu.

Situeu-vos, ara, a qualsevol punt de la pàgina, preferentment, fora de la taula i feu clic. Veureu com l'autoforma Flecha derecha s'estampa sobre la pàgina emmarcada per vuit quadradets de redimensionar i un rombe groc que serveix per indicar el sentit de l'autoforma.

Podeu modificar les dimensions de la fletxa fent clic sobre els quadrats blancs i arrossegant amb el ratolí.

Quan la fletxa quedi amb la mida desitjada, arrossegueu-la fins a la primera cel·la, a dalt i a l'esquerra de la taula. Comprovareu que la cel·la no canvia de mida i és possible que l'autoforma no càpiga dins la cel·la. El motiu és que les autoformes sempre floten sobre el text, també sobre les taules, i cal aconseguir manualment la mida adient de la cel·la que l'ha de contenir.

Per tant, situeu el cursor dins la cel·la i feu dos o tres Retorn o salts de línia, amb la tecla de retorn del teclat, fins que veieu que la cel·la és prou gran com per contenir l'autoforma.

Ara caldrà modificar l'orientació de la fletxa per posar-la a les altres cel·les de la fila.

Per fer-ho, el millor és fer còpies de la primera fletxa, tantes com cel·les té la fila (la primera i cinc més, en aquest cas) i canviar després l'orientació.

Feu clic per seleccionar-la i accediu al menú Edición | Copiar i Edición | Pegar

És a dir, feu cinc còpies de la primera fletxa sense importar-vos la seva orientació. Veureu que les còpies apareixen pràcticament a la mateixa posició que la fletxa original. Arrossegueu, ara, les fletxes una a una i poseu cada una a la seva cel·la.

 

Seleccioneu, ara, cada una de les fletxes i canvieu l'orientació des del menú Dibujo de la barra d'eines Dibujo, opció Girar o voltear | Girar a la izquierda. La fletxa seleccionada girarà.

Seleccioneu i gireu la resta de les fletxes fent que tinguin diferents orientacions (podeu aplicar el gir a la dreta o a l'esquerra més d'una vegada), però se n'ha de deixar sempre una o dues amb la mateixa orientació que la primera.

Ompliu de color la primera fletxa per diferenciar-la encara més de les altres. Feu-ho des de la icona color de relleno de la mateixa barra d'eines Dibujo.

El resultat de la primera fila pot ser semblant a aquest:

Escolliu, ara, una autoforma diferent per omplir la segona fila. Així, en l'exemple s'ha triat Flecha doblada hacia arriba, també del grup Flechas de bloque de les Autoformas.

Quan aparegui la creu, feu clic i arrossegueu perquè l'autoforma es dibuixi a la pàgina amb les dimensions que vulgueu. Situeu l'autoforma nova dins la primera cel·la de la segona fila i feu la cel·la tan gran com sigui necessari per encabir-la aplicant algun salt de línia amb la tecla Retorn. Procediu com abans, aplicant diferents girs a cada forma. Aquí teniu el resultat:

Per a la tercera fila, aplicareu un tipus de gir diferent, no absolut. Seleccioneu una autoforma nova, per exemple, Intercalar, del grup Diagrama de flujo de les Autoformas.

A la primera figura li aplicareu un gir lliure. Col·loqueu-la a la primera cel·la de la tercera fila i feu-li lloc, com heu fet abans amb les altres autoformes.


Seleccioneu-la fent clic amb el ratolí i apliqueu Girar libremente del menú Dibujo | Girar o voltear. Veureu que la forma es veu envoltada per quatre cercles petits verds. Si hi poseu el cursor a sobre de qualsevol, es transforma en una fletxa corba que us permetrà girar lliurement la forma arrossegant amb el ratolí. Canvieu-li la orientació fins a aconseguir l'efecte desitjat. Després, feu una o dues còpies de l'autoforma i distribuïu-les per les cel·les. A les cel·les restants, podeu posar, si voleu, l'autoforma original.

Seguiu amb les files restants. Si no voleu omplir més files, suprimiu-les seleccionant-les amb el ratolí i accedint al menú Tabla | Eliminar filas.

També, si voleu eliminar les separacions verticals entre les cel·les, podeu fer-ho situant-vos a l'interior de cada una d'elles i prement el desplegalbe Bordes tot seleccionant la línia o línies que voleu que no es vegin.

Deseu l'arxiu amb el nom m3orienta.doc dins la carpeta D114\treballs\modul3\_practiques3.

Podeu veure uns exemples:

 

Podeu imprimir el document per tenir un model de fitxa en paper que podreu fotocopiar. En aquest cas, caldrà ampliar una mica el marge de l'esquerra, ja que ha quedat massa estret (pensant que després s'hagi de foradar). Per fer-ho, caldrà accedir al menú Archivo | Configurar página... i, des de la pestanya Márgenes, posar el marge esquerre a 3 o a 4. Si des del principi sabeu que el destí del document és imprimir-se en paper, cal ajustar el marge abans de començar a crear la taula.
   
  Si el que voleu és que els alumnes facin l'exercici des de l'ordinador, caldrà poder obrir el document des del programa adient, per exemple, el KidPix. Per fer-ho, caldrà convertir el document Word en un document gràfic. Pot fer-se d'una forma relativament simple, capturant la pantalla.
 

Prąctica Capturar la pantalla del Word amb el GIMP
 

Una captura us permet congelar el que es veu a la pantalla en la seva totalitat o en part, de manera que, sigui del programa que sigui, es pugui tractar com una imatge.

Obriu el Word i recupereu el fitxer que acabeu de desar. Podeu utilitzar aquest: m3orienta.doc (el trobareu a la carpeta fitxers\modul3). Feu una reducció de la visualització al 75% seleccionant aquest percentatge des del desplegable de la barra d'eines, i feu que el contingut de la pàgina es vegi totalment a la pantalla, ben centrat.

Obriu el GIMP. Accediu al menú Fitxer | Adquireix | Captura de pantalla i configureu-lo segons la imatge següent:

Cliqueu el botó Adquisició. S'obrirà la pantalla següent:

Arrossegueu la creu sobre la pantalla del processador de text. Tan bon punt deixeu anar la creu, la finestra capturada s'obrirà en una nova finestra del GIMP.

Amb la captura ja a la vista des del GIMP, configureu ara la mida.

En primer lloc, retalleu la part de la imatge que voleu fer servir. Cliqueu a l'eina escapça

Cliqueu, amb el botó esquerre del ratolí, a la part superior esquerra del que vulgueu retallar i, sense deixar de clicar, arrosegueu el ratolí fins a l'extrem oposat, com mostra la imatge:

A continuació, cliqueu al botó d'escapçar.

El destí d'aquesta imatge serà que es pugui veure des del KidPix. En aquell entorn, es visualitzen bé imatges d'uns 640 píxels d'amplada. Per donar aquestes mides a la imatge capturada, accediu al menú Imatge | Escala la imatge... i modifiqueu, únicament, la mida, Mida de la imatge | Amplada, posant 640. No cal que toqueu la mida Alçada, ja que es modificarà automàticament en proporció, sempre que la cadena estigui enllaçada, tal com es mostra en aquesta imatge:

Deseu la imatge amb el format BMP, amb el nom m3orien.bmp, per tenir-la disponible per utilitzar-la al KidPix. Deseu l'arxiu dins la carpeta D114\treballs\modul3\_practiques3.

   
Prąctica Treballar amb el KidPix (pràctica opcional)
 

Obriu el KidPix.

Des del menú Agrega | Agrega un gràfic, recupereu el fitxer m3orien.bmp localitzant-lo dins la carpeta on l'heu desat abans. Ara està a punt per tal que hi treballin els nens i les nenes amb l'ordinador.

Per fer la tasca, caldrà utilitzar el pot de pintura en el cas d'aquesta proposta, o altres eines quan es tracti de marcar, encerclar, etc.

Aquest és un exemple del resultat:

Deseu el fitxer acabat des de l'opció Fitxer | Desa amb el nom m3orien1.kpx dins la carpeta D114\treballs\modul3\_practiques3.

Altres exemples:

 

   
Sempre que treballeu amb fitxers que els alumnes han de manipular, convé que tingueu una còpia de seguretat del fitxer original.
 
Amunt