Enrera
Mòdul 7
Informàtica i educació musical
  Pràctica
1
2
3
4
Propostes didàctiques
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer alguns dels diferents tipus de recursos multimèdia relacionats amb la música.

   
Recursos multimèdia
   
Pràctica

Cada cop són més nombrosos els productes multimèdia que podem trobar al mercat. De vegades pot ser interessant complementar el procés ensenyament/aprenentatge utilitzant alguns d'aquests recursos o adaptant d'altres.

 

   
  Tipus de productes musicals multimèdia
   
 

Podríem classificar les aplicacions multimèdia relacionades amb la música en aquestes categories:

  • Audicions interactives
    Són CDs d'àudio amb la música als quals s'ha afegit una pista de dades on hi ha el programa que mostra l'ordinador. Normalment presenten com a mínim dues possibilitats: Un "mapa" de l'obra que permet activar amb precisió cadascun dels fragments, i un entorn interactiu que permet seguir-ne l'audició mostrant en cada moment textos explicatius d'allò que s'està escoltant, fragments de la partitura, musicogrames...
   
 
 
El CD-ROM "Multimedia Beethoven" proposa una audició interactiva de la 9a simfonia
   
 
 
En el CD-ROM "Multimedia Stravinsky" es fa una anàlisi de l'obra "La consagració de la Primavera"
   
 
  • Enciclopèdies musicals
    Amb l'estructura típica d'una enciclopèdia, es recull informació textual, gràfica i sonora en un mateix títol. Presenten eines de cerca que permeten localitzar fàcilment la informació que ens interessa, i utilitzen de manera intensiva l'hipertext per passar d'un article a un altre. Podem trobar enciclopèdies generals on es tracten temes musicals, enciclopèdies generals de la música o enciclopèdies dels instruments musicals com per exemple la de Microsoft, on s'utilitzen diferents criteris per agrupar els instruments.
   
 
Portada del CD-ROM "Instrumentos Musicales" de Microsoft
Taula de continguts del CD-ROM
   
 
  • Obres monogràfiques
    S'hi recull informació relativa a un compositor, a un període històric, a un instrument... amb referències tècniques o biogràfiques, imatges i fragments musicals.
   
 
Pantalla principal del CD-ROM "Jazz". Música i informació entorn a aquest estil musical.
"La Música Inmortal" Visita interactiva
en CD-ROM al món dels grans compositors dels segles XVII, XVIII, i XIX
   
 
  • Jocs d'aventures musicals
    Presenten un entorn lúdic on l'usuari ha de localitzar una determinada peça musical, un instrument, un compositor... a partir d'informacions diverses que ha d'anar trobant pel camí.
   
 
 
Pantalla d'inici del CD-ROM "¡Música Maestro!"
Aprenentatge interactiu de flauta viatjant a través del món.
   
 
  • Jocs infantils
    Adreçats normalment als més menuts, presenten entorns gràfics d'exploració on poden anar descobrint animacions, jocs, melodies...
   
 
   
 
Imatges del CD-ROM "Aprende música con Pipo"
   
 
  • Materials didàctics
    Estan dissenyats per a servir com a eina escolar a l'hora de treballar aspectes concrets del currículum de música. Generalment han estat creats per educadors, no necessàriament professionals de la informàtica, amb eines d'autor que els permeten integrar diferents elements multimèdia.

   
 
       
 
CD-ROM educatius editats pel servei educatiu del Gran Teatre del Liceu
   
  Com podreu observar, aquestes categories no són móns tancats, i alguns títols podrien ser classificats alhora com a enciclopèdies musicals, audicions interactives i materials didàctics.
   
  Recursos musicals editats pel Departament d'Ensenyament
   
 

El Departament d'Ensenyament recull, amb periodicitat anual, una gran quantitat de materials adreçats a les diverses àrees curriculars i nivells educatius. Aquest material el podem trobar a internet i en CD-ROM. A continuació fem una relació d'alguns dels materials adreçats a l'àrea de música que es poden trobar en aquestes publicacions:

Programari

  • La versió 4.30 del programa Músic. Es complementa amb un conjunt de més de 400 peces d'exemple, amb obres populars i de diversos compositors.
  • La transcripció en els formats MIDI (*.mid) i Músic (*.mus) de les peces del llibre "Crestomatia de cançons tradicionals catalanes" de Joaquim Maideu (Ed. Eumo), amb el suport d'una base de dades que permet fer cerques per títol, tema, tonalitat, compàs...
  • Diversos paquets d'activitats musicals per al programa Clic.


Materials curriculars

  • El crèdit variable "Fem música amb l'ordinador", on es proposa una introducció al llenguatge musical utilitzant els recursos informàtics. Aquest material ja havia estat distribuït com a publicació en paper a tots els centres de secundària.
  • El crèdit variable "Creació musical i informàtica", pensat com a una ampliació per als alumnes que ja hagin fet una introducció a l'ús de la informàtica musical, on es fan diferents propostes per a treballar la creativitat musical.
  • Les unitats didàctiques "Informàtica i educació musical", on es proposa l'ús dels mitjans audiovisuals i informàtics en diverses activitats d'anàlisi i creació musicals.
  • Les unitats didàctiques "La música i l'ordinador", que tot i haver estat dissenyades per a primària poden resultar també d'utilitat per als primers cursos de l'ESO, ja que estan organitzades en forma de fitxes de treball independents.
   
  Materials multimèdia creats amb el programa Clic
   

El Clic és un programa que permet crear diferents tipus d'activitats educatives multimèdia sense haver de recórrer als llenguatges de programació. Aquestes activitats poden ser:

  • Associacions
  • Trencaclosques
  • Ordenació de continguts
  • Activitats d'identificació
  • Activitats d'exploració
  • Activitats de resposta escrita
  • Sopes de lletres
  • Mots encreuats
  • Activitats de text i altres.

Els materials que s'utilitzen en les activitats són textos, gràfics, sons, animacions, fitxers MIDI, pistes de CD-Àudio... i qualsevol altre tipus de recurs multimèdia que el Windows sigui capaç de reconèixer.

Podreu trobar informació actualitzada, eines, documentació, noves versions i nombrosos paquets d'activitats al Racó del Clic d'Internet, a l'adreça:

http://www.xtec.es/recursos/clic


Una bona manera de començar a utilitzar el Clic és familiaritzar-se amb el seu entorn de treball. Al paquet "Demo del Clic", que s'instal·la amb el programa, es presenten els diferents tipus d'activitats que s'hi poden realitzar. Si voleu veure com ha estat feta cada una de les activitats només heu d'activar el menú
Edició - Editar l'activitat i us apareixerà una finestra on s'indiquen els paràmetres que controlen el seu funcionament.

L'ajuda del programa conté tota la informació necessària per a crear les activitats. Podeu accedir-hi prement la tecla F1 en qualsevol moment.

Al racó del Clic trobareu un conjunt d'activitats específiques per a l'àrea d'educació musical, que us donaran una idea de les múltiples possibilitats del programa.

   
   
 
Amunt