Enrera
Bloc E Secundària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica ES4. Com es fa un anunci
   

En aquesta activitat analitzareu detingudament i sistemàtica un parell d'anuncis gràfics dels que podeu trobar en moltes revistes i periòdics, però que també apareixen en tanques publicitàries pels carrers, fins i tot en pavellons esportius o en altres espais destinats a captar la nostra atenció.

Seguim una metodologia semblant a la que hem emprat en les activitats relacionades amb la fotografia (DS1 i DS102). Així, doncs, podem prendre un d'aquests quatre anuncis que es reprodueixen (en blanc i negre) a continuació, però encara millor, seria convenient de retallar algun anunci dels que es poden trobar fàcilment a les revistes comercials. Si es dóna el cas de coincidències en la tria del mateix anunci, la posada en comú serà més rica, atès que diverses persones hauran pensat des del seu punt de vista personal en el mateix centre d'atenció.

L'activitat requereix, doncs, uns minuts de reflexió de manera individual, perquè en la posada en comú es puguin fer aportacions pròpies, però la resta de les persones també han d'afegir aquelles consideracions que creguin oportunes.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Els quatre anuncis que hem seleccionat són els següents:

Aquest anunci està extret d'una revista de cap de setmana de les que solen acompanyar els diaris dominicals. En aquest cas, era a la contraportada de la revista i ocupava tota la pàgina. El diari té una difusió provincial i generalment utilitza les dues llengües, el català i el castellà.

Aquest anunci està extret d'una revista de tirada setmanal escrit totalment en llengua catalana i d'àmbit general per a tots els Països Catalans. Era a les pàgines interiors.

 

 


L'anunci Ron Barceló està extret d'una revista d'informàtica d'àmbit estatal, a les pàgines interiors. La revista s'escriu íntegrament en castellà.

L'anunci APLI està extret d'una revista d'informàtica d'àmbit estatal, a les pàgines interiors. La revista s'escriu íntegrament en castellà.

Davant de cada anunci cal mirar, entre altres qüestions, els elements icònics, el text escrit i els elements semiològics. A continuació, us presentem la llista de preguntes que pot ajudar-vos a fer l'anàlisi en cadascun d'aquests apartats.

Elements icònics

1. Com és la imatge (quins elements hi surten, què hi ha al centre i què a les vores de la imatge, etc.)? 

2. Quin ambient reprodueix?

3. Es poden determinar els protagonistes? Quins són?

4. Quina perspectiva es dóna a l'observador: relació de submissió respecte de la grandesa de l'objecte o situació presentada?; relació d'igualtat?; relació de superioritat respecte de l'objecte o persones presentades?...

5. Hi ha elements (fotogràfics, dibuixos, anagrames, icones...) que s'hagin d'interpretar d'alguna manera especial? Serveixen per situar-nos en algun lloc o en un ambient social concrets?


Elements escrits

1. Què diu l'eslògan?

2. Fes el llistat de pressupòsits que preveu l'eslògan.

3. Parla directament a l'observador? De tu o de vostè? És una frase sense destinatari, com un titular? O com una evidència? O com un enunciat? O com una qüestió?...

4. És llarg o curt? És clar? En quina llengua està escrit?

5. Apareix clarament i de manera destacada la marca del producte anunciat?
Per què creus que l'han posat en aquest determinat lloc de la composició?

6. Les fonts i la forma de la marca del producte segueix patrons clàssics? Combinen diferents tipus de fonts i de formes? Es troben integrats en alguna forma concreta o la forma la determinen els mateixos caràcters?


Elements semiològics

1. A quin públic va adreçat?

2. Les persones a qui va adreçat l'anunci, es mouen per l'escenari que s'ha representat?

3. És un ambient o un escenari anhelat?

4. Les persones que es mouen per aquest ambient són admirables?

5. Hi ha costums o maneres de fer que identifiquen aquest determinat grup de persones amb qui es vol identificar? Quines són?

6. Quins valors es destaquen (els diners, la llibertat, la diversió, l'autoritat, el plaer, la modernitat, la sensualitat, l'alegria, el dinamisme, el prestigi personal, la cultura, la moda, la joventut, el sexe, el prestigi social, la personalitat, la potència, la complicitat, l'humor, la solució dels problemes, la salut, la felicitat en general...)? Segurament se'n destaquen més d'un en cada anunci.

7. Si hi ha mirades per part dels personatges que hi surten, increpen l'observador? Hi ha complicitat entre els diferents personatges?

8. Hi ha pressupòsits sobre el que es diu a l'anunci? Hi ha un text previ que no apareix? Cal pensar d'una manera determinada per entomar el text? De quina manera ens fa pensar?

9. Si hi surten xifres, per què són tan importants?

10. Quins són els centres d'interès que criden a l'observador perquè entri de manera tàcita el nom del producte?

11. De quina manera es fa consumir aquest producte? En quines circumstàncies s'ha de consumir?

12. Quin és el reclam que cal recordar en el moment que hàgim de decidir per diverses marques del producte que ens cal?

13. Es crea una determinada necessitat d'adquirir el producte?

14. Com es lliga la necessitat i el valor que hem determinat a la pregunta 6?

   
 
Amunt