Enrera
Bloc D Secundària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica DS1. Què veiem en una fotografia
   

En aquesta pràctica farem una aproximació a la lectura d'allò que veiem a les imatges fotogràfiques. Cal entendre que una fotografia és la selecció d’una petita part de la realitat que tenim davant nostre, una porció del que veiem sense que hi hagi continuïtat ni en l’espai ni en el temps (per això en diem instantània). Cal tenir present, també, que darrere d’aquesta selecció hi ha una persona que té davant seu la realitat completa. Així, doncs, si n’ha fet una determinada selecció, és perquè tenia una intenció de captar, de fixar, de transmetre una informació concreta. En aquest sentit, estem davant d’un acte comunicatiu, amb un emissor i una intenció de crear un missatge adreçat a un receptor o receptors virtuals.

Entenent que l’elaboració d’aquest missatge respon a uns cànons i a un codi (un llenguatge específic o manera d'expressar-se), és important d’exercitar-nos a desxifrar els elements que es combinen i que permeten apreciar la intenció i l’estètica que ha triat la persona que prem el disparador de la càmera. I aquesta és la pràctica que ens proposem.

La pregunta que convidi a l'anàlisi es pot formular de diverses maneres:

- Què veiem a la imatge?
- Com ens sorprèn o com crida la nostra atenció?
- Com es combinen les diferents informacions que hi apareixen?

Per ajudar en l’aprenentatge de l’anàlisi d’una fotografia, començarem fent una enumeració dels elements objectius que hi apareixen.
Treballarem tots junts, per bé que el treball cal fer-lo individualment.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Per començar, us cal disposar d’un bon paquet de fotografies per poder mirar-les amb calma. Us presentem 40 fotografies que podeu obrir de dues maneres:

- Baixant-vos aquests tres paquets comprimits, descomprimint-los i visionant les fotografies amb qualsevol dels examinadors d'imatges del vostre ordinador.

(Imatges extretes del Weblog del Sergi Llorens, (http://www.blogia.com/sergi), del Weblog del Jordi Marginet, (http://www.lapsus.bitacoras.com), i del fotolog de la Xènia (www.zonalibre.org/blog/ulls). Els agraïm la seva generositat per permetre'ns utilitzar aquestes fotografies per a aquestes pràctiques.)  

- Obrint-les una a una clicant damunt de cada número.

FOTOGRAFIES
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Cada persona del curs n’ha de triar una en funció de les seves preferències, gustos o sensibilitat. Un cop tothom n’ha triat una, cal treballar individualment per definir què es veu en la fotografia, però no tant el contingut (allò que interpreteu o us suggereix), com aquells elements que són importants i que donen coherència objectiva a la imatge. Per fer-ho de manera sistemàtica i objectiva, cal que tothom procuri respondre's preguntes com les recollides en el llistat següent:

Aspectes d'anàlisi objectiva

Composició i estètica de la imatge

• Quins elements hi surten?
• En quina posició es troben? (Poden presentar-se verticals, horitzontals, de costat, vistos des de dalt, des de lluny, a prop, sencers, fragments...)
• Els elements que hi surten, són molt diferenciats entre ells o similars?
• Quin és el pla que predomina? (Primer pla, pla sencer, pla general...)
• Com és el fons? (Un sol color, homogeni, multicolor, tons vius, apagats...)
• Color predominant en la fotografia (2n color, 3r...)
• Distribució dels elements en la imatge:
     -Molt o poc agrupats (dispersos?)
     -Quines parts de la foto omplen (la totalitat, una part, quina?)
     -Espais diferenciats entre informació i no-informació
• Elements que es volen ressaltar segons la seva situació:
     -Al centre
     -A la dreta o a l'esquerra
     -A dalt o a baix
• Elements que es volen ressaltar per la diferència de color:
     -Contrastant amb els elements de la vora
     -Contrastant amb el fons
• La llum:
     -En la totalitat de la fotografia: llum directa (el sol, flaix...)
     -Sobre una part o un element: algun element rep la llum en especial de manera que destaqui sobre la resta d'elements?
• L'enquadrament i els plans
     -Tipus de pla que hi predomina
     -Enquadrament de l'element més important
     -S'enquadra algun detall? Quina part del tot es destaca?
• Les direccions de la imatge:
     -Hi ha direcció en la totalitat de la foto?
     -Cap on miren els elements? (L'element principal, els secundaris...)
     -Què hi ha allà on estan dirigits?

Segurament, algunes d’aquestes preguntes no poden aplicar-se a determinades fotografies. No es tracta de respondre-les totes, només les que cregueu que s'adiuen al tipus de fotografia que heu triat. En tot cas, es tracta d’un llistat de preguntes no exhaustiu per ajudar-vos a fer millor l’anàlisi de la fotografia. Per tant, n’hi podeu afegir també de noves si us ajuden en la seva lectura objectiva.

Un cop fet el treball individual, es passa a l’exposició de cada fotografia davant de tot el grup. Per poder-ho dur a terme, podeu muntar totes les fotografies triades en un arxiu de l'OpenOffice Impress i projectar-ho, si és el cas, en una sala on hi hagi instal•lat un projector d'RGB per a ordinadors.

A mesura que cadascun dels participants veu projectada la fotografia que havia triat, fa una exposició dels elements que hi ha trobat o que li han cridat l’atenció, tot responent les preguntes del llistat anterior.

Després de cada exposició individual, la resta de persones del curs podeu afegir indicacions que han passat per alt en l’anàlisi individual. D'aquesta manera, s’aconsegueix l’aprenentatge cooperatiu, implicant tot el grup en una tasca comuna d'aportació d'idees.

   
 
Amunt