Enrera
Bloc E Secundària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica ES105. Fem un anunci
   

L'objectiu és elaborar un anunci publicitari audiovisual d’una durada màxima de 20 segons, semblant als que s’emeten per televisió, en el qual quedi ben clara la promoció d’un producte o d’una determinada idea.

Coneixements previs

Cal activar els coneixements tècnics adquirits al llarg de les sessions del MAV, si més no pel que fa als aspectes següents:

- Els relacionats amb la fotografia (bloc B i activitats DS1 i DS102).
- Els relacionats amb la càmera i l’enregistrament de vídeo (bloc C).
- Els relacionats amb el so i l’edició de so (bloc A).
- Els relacionats amb l’edició de vídeo amb el programa Studio 8 (activitats C24).

- Reflexió al voltant de l’esquema de la comunicació, tot fixant, com a mínim, els elements implícits o explícits que intervenen amb en el missatge i pels quals el receptor hauria d’acceptar les bondats o les qualitats del producte de referència; és el motiu de l’anunci.

-Definició del destinatari de l’anunci i de les característiques psicosocials que concorren en la seva manera de ser i que poden ser vulnerades a partir de la fascinació, l’emoció, l’humor o els sentiments que desperten certes situacions plàstiques o musicals. El plantejament narratiu de l’anunci ha de contenir alguns d’aquests elements perquè faci l’efecte en l’espectador.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Fases que hem de tenir present en l’elaboració d’un anunci audiovisual

1. Discussió en equip:

• Definició del que volem anunciar, el producte o la idea.
• Definició de qui és el receptor potencial de l’anunci (a qui va adreçat).
• Discurs narratiu dels fets que es presentaran a l’anunci.
• Discurs persuasiu per fer decidir l’espectador, perquè accepti el producte anunciat com a possibilitat favorable per a ell.

2. Tria de l’escenari i dels actors (persones, animals o objectes que apareixen al llarg de l’anunci).

3. Planificació per ordenar l’acció i per discutir les indicacions tècniques respecte a la llum, la posició i els moviments de càmera, els plans, l’enquadrament, la composició fotogràfica, la durada de les seqüències...

4. Planificació dels elements sonors que donaran suport a la imatge: veu en directe, veu en off, efectes sonors i música.

5. Definició dels elements tipogràfics que s’impressionaran damunt de la imatge: retolació, logo del producte...).

6. Enregistrament pròpiament dit, amb els elements tècnics coneguts al llarg del curs MAV.

7. Captura i edició amb l’ordinador de les imatges enregistrades.

8. Postproducció, discussió i còpies de l’espot realitzat.

   

 

 

 

 

Hem de ser conscients que tots aquests passos en el procés només poden tractar-se superficialment, atesa la poca quantitat de temps de què es disposa en aquest curs. No obstant, és molt important que es pugui entendre el recorregut mínim que cal fer per poder elaborar una producció videogràfica. En aquest terreny, la complexitat pot esdevenir molt àmplia. Evidentment, quan es vulgui obtenir un resultat de qualitat, com sempre s'esdevé en totes les coses, cal treballar amb dedicació i rigor. No és estrany, doncs, que a banda de conèixer les tecnologies necessàries per elaborar el producte, calgui tenir present, per sobre de moltes altres consideracions, el treball en equip i la definició clara i compartida del missatge que es vol transmetre. Altrament, el producte esdevindria buit de contingut, encara que formalment fos atractiu.
 
Amunt