D158: Processament de textos avançat

Mòdul 3: Format de documents: Estils i plantilles. Recursos gràfics (I)

Pràctica 3

Quadres de text

Un marc és una àrea del document, definida per l’usuari, que conté text i imatges que es volen tractar com un objecte diferenciat de la resta. Al text que conté el marc se li pot donar un format diferenciat de la resta del document, i a l’objecte en si (el marc) també. Per altra banda, es poden vincular dos marcs per tal que el text que no cap en un flueixi cap al segon.

Crear un marc

Hi ha diverses maneres de crear un marc.

Una vegada creat el marc, se li pot canviar la mida clicant sobre els punts sensibles que apareixen en seleccionar-lo i arrossegant-los.

Moure un marc / Àncora

Una vegada creat el marc, es pot deixar a la seva posició original, però el més habitual és de moure’l a una altra localització ...

De forma lliure, només cal punxar-lo amb el ratolí i arrossegar-lo al lloc que més ens interessi. Però el document va creixent i pot interessar que el marc es vagi desplaçant. Així, hi ha quatre opcions de deixar clavat (ancorat) el marc:

Vincular dos marcs

També es poden vincular dos marcs d’OpenOffice.org Writer per tal que el text que no cap al primer flueixi cap al segon. Per fer-ho, cal seguir aquests passos:

  1. Seleccioneu el marc que va primer (per seleccionar-lo, cliqueu-li la vora amb el ratolí).
  2. Cliqueu la icona Enllaça els marcs .
  3. Cliqueu el marc que ha de quedar vinculat amb el primer.

Quan s’estableix una vinculació entre dos marcs, OpenOffice.org Writer mostra una línia que representa l’enllaç.

Per tal de desfer una vinculació, cal tenir-ne un de seleccionat i clicar la icona Desenllaça els marcs .

La vinculació de marcs té algunes limitacions. Només es poden vincular marcs si ...:

Per altra banda, encara que només s’hagi parlat de dos marcs, cal tenir clar que la cadena pot continuar i el segon es pot vincular a un tercer, el tercer a un quart ...

Formatar un marc

El formatat complet del marc s’obté mitjançant el quadre de diàleg de les propietats de l’objecte (demanant Format | Marc... o clicant la icona de Propietats del marc ). Els aspectes més interessants que es poden configurar ...

El primer bloc permet concretar al detall la mida i posició del marc, així com també l’ancoratge.

El segon bloc permet posar un nom al marc i enllaçar-lo amb un de previ i un de posterior, a la vegada que es pot determinar si es vol protegir el seu contingut o no.

El tercer bloc facilita la concreció de com ha de fluir el text extern al marc al seu voltant i quina separació hi ha d’haver entre aquest text i la vora del marc.

El cinquè bloc permet especificar com ha de ser la vora del marc i quina distància hi ha d’haver entre aquesta vora i el text del contingut.

El sisè bloc permet concretar quin color ha de tenir el fons del marc.

Pel que fa al setè bloc, permet configurar la distribució del text interior al marc en columnes periodístiques.

Als aspectes més rellevants del format del marc, s´hi pot accedir, també, mitjançant el menú de context que apareix en clicar amb el botó dret del ratolí damunt el marc quan aquest està seleccionat:

Una entrevista per a la revista

L’ús dels marcs és molt adequat en moltes circumstàncies, entre les quals l’elaboració d’una entrevista per a la revista escolar.

.

Fontwork

El nostre alumnat coneix aquesta part d’OpenOffice.org Writer com el programa de fer portades, ja que permet fer espectaculars combinacions de caràcters, colors i formes per tal d’aconseguir una portada de treball força “impactant”.

Naturalment, el programa també permetrà fer cartells anunciadors força clars i de forma ràpida.

En veritat, FontWork és un subprograma extern d’OpenOffice.org i comú a tots els mòduls de l’aplicació. Els títols que genera són tractats com un objecte particular i no formen part del text (o bé en formen part de la mateixa manera com en forma part una fotografia inserida en una pàgina d’un document).

Cridant FontWork

Per tal de crear un objecte Fontwork, cal tenir visible la barra d’eines de Dibuix (Visualitza | Barra d’eines | Dibuix) que apareix, per defecte, al capdavall de la pantalla.