El conte, com qualsevol altre gènere narratiu, descriu un fet i inclou una o diverses seqüències que converteixen la història en trama. Compta almenys amb un personatge caracteritzat i un recurs imprescindible: un narrador que explica l’acció. El conte selecciona una sèrie de recursos discursius: la trama, la descripció i el diàleg. El conte, que es caracteritza per la seva brevetat, s’introdueix generalment amb un títol que anticipa algun aspecte significatiu de la narració o bé fa referència a un element important de la trama.
En aquesta pràctica treballarem amb el programa informàtic FotoAngelo, que ens permet crear sessions de diapositives inserint so, text i efectes de transició. Gràcies a les seves eines senzilles, el programa permet crear-les de manera molt fàcil, essent possible guardar el projecte com a arxiu executable. Aquesta eina, doncs, ens permetrà: - Representar les seqüències d’un conte de manera ordenada. - Relacionar la trama, la descripció i el diàleg del conte en les diferents diapositives.
Abans de representar el conte amb el FotoAngelo, cal que realitzem una bona planificació del mateix:
- Hem de generar unes idees (decidir sobre què volem escriure, conèixer els suports que haurem d’utilitzar, buscar informació del tema que tractarem. Etc.).
- Hem d’organitzar aquestes idees (cal que decidim l’ordre de tot el que volem escriure).
- Hem de formular objectius (decidir com serà el text, fer un pla de redacció i reformular els objectius a mesura que anem escrivint).
En relació al conte, també caldrà que tinguem present a qui va dirigit, hem d’assegurar-nos un principi, un nus i un desenllaç, hem de crear uns personatges i situar la història en uns escenaris i hem de pensar amb el títol.
El conte ens permet somiar, viatjar i imaginar diferents aventures que ens traslladen a un món diferent en el qual tot és possible. Mitjançant diferents recursos informàtics ens acostarem a aquest món de fantasia. Hi ha molts programes que ens permeten treballar el conte: El programa OpenOficce Impres, PowerPoint, EL pequeño escritor, FotoAngelo.....
Per treballar el conte farem servir el programa FotoAngelo. Aquest programa ens permetrà inserir imatges i sons de forma continuada i, elaborar una petita animació del conte.
Decidim quin conte treballem, a qui va adreçat i quins són els personatges que sortiran i, ja podem començar.
Web’s de contes per consultar:
http://www.xtec.es/recursos/lit_inf/contes/
Cal tenir totes les imatges en una carpeta, així quan haguem de seleccionar els arxius des del FotoAngelo, no ens trobarem amb fotografies inncessàries. A cada imatge seleccionada per elaborar aquest conte escriurem el text corresponent. Si són textos molt curts, es podran afegir, posteriorment amb el FotoAngelo, si es tracta de textos llargs, cal haver-los escrit sobre la imatge.
Obrim el programa FotoAngelo.
I ja podem començar a inserir les imatges que haurem seleccionat per treballar el conte i traslladar-les a la nova presentació.
El programa ens permet ordenar les imatges segons la seqüenciació del conte.
Per realitzar la presentació de diapositives, podem utilitzar transicions. Segons la que fem servir, ens donarà un èmfasi diferent al moment de fer la presentació.
Per inserir el so, obrirem al pestanya Configuración de proyecto i després / Propiedades de pàgina..... O directament des del menú original, l’opció Propiedades de pàgina.
Se’ns obrirà un menú amb vàries pestanyes: - Propiedades de la diapositiva, i podrem afegir l’audio que haurem enregistrat anteriorment, amb el programa Audacity. També podrem afegir una transició que donarà moviment a la presentació.
- Texto de la diapositiva, que ens permetrà afegir text, canviar el tipus de lletra, el color i la col•locació del text que volem incorporar a la diapositiva.
Ja tenim el conte preparat. Ara, podem visualitzar-lo per comprovar com ha quedat i, si ens agrada, ja podem clicar la icona de crear i tindrem un arxiu .exe, és a dir un arxiu executable, que ens activarà automàticament el conte.