Enrera
Guia
Utilització de l'Aula de Noves Tecnologies per a la Ciència
 
 

La finalitat d'aquest curs és familiaritzar-se amb l'equipament (programari i maquinari) de l'Aula de Noves Tecnologies per a la Ciència, que permet realitzar experiències innovadores de caire científic al batxillerat i a l'ESO.

Una part del mòduls estan pensats per ensenyar a utilitzar l'equip de sensors MultiLogPRO, que permet enregistrar dades d'experiències realitzades a l'aula, al laboratori o al camp, i posteriorment tractar-les i analizar-les amb el programa MultiLab. També pretenen ensenyar a filmar amb la càmera web de l'Aula d'Experiències Senzilles de Laboratori i integrar-les amb les dades captades pels sensors.

Així mateix, es vol ensenyar a realitzar petits videoclips on s'utilitza una càmera de vídeo digital per filmar i el programa Studio 8 per capturar, editar i exportar a format AVI. Posteriorment es fa un tractament del vídeo amb el Multilab.

Una altra part dels mòduls estan pensats per guiar en l'aprenentage del funcionament del microscopi Motic per capturar imatges, fixes o en moviment, i fer -ne el tractament i l'anàlisi posteriors amb el programa Motic Image Plus.

S'ha inclòs un mòdul d'introducció a l'Interactive Physics, en el qual s'instrueix el participant per fer simulacions que visualitzin diferents fenòmens físics, mesures i representacions gràfiques, mitjançant aquest programari.

 

 

  Objectius
   
 

Els objectius del curs són:

  • Comprendre l'estructura de l'Aula de Noves Tecnologies per a la Ciència.
  • Conèixer el funcionament de l'equipament de sensors MultiLogPRO per enregistrar dades.
  • Aprendre a usar el programari MultiLab per tractar dades.
  • Filmar, editar i tractar les dades de petits videoclips de moviments.
  • Saber captar imatges fixes i en moviment amb el microscopi Motic.
  • Modificar i analitzar imatges amb el programari Motic Image Plus.
  • Realitzar, amb l'equip MultiLog, una sèrie de pràctiques de laboratori de les àrees de física i química, i biologia i geologia.
  • Conèixer l'entorn de l'Interactive Physics.
  • Aprendre a dissenyar noves simulacions aplicables a la física del batxillerat i l'ESO.
   
 
Format
   
 

Per seguir aquest curs podeu optar entre:

  • Anar consultant en línia els diferents mòduls.
  • Descarregar tot el curs en format HTML, fent clic als disquets que es troben a la portada. Un cop descarregats tots els fitxers, instal·leu-lo executant cursd121.exe. Després podreu visualitzar el curs en qualsevol navegador, sense necessitat d'estar connectats a Internet.
   
  Estructura
   
  La durada del curs és de 60 hores distribuïdes de la següent manera:
   

Tipus de mòduls

Nombre
Especialitat
Hores /mòdul
Total hores especialitat
   
Física i química
Biologia i geologia
  Física i química Biologia i geologia
 
Comuns
2   6 12
Presencial
1   6 6
Diversificats
6
   
6
36
 
6
   
6
36
Projecte
1
 
6
6
         
     
60
60
         
 

Els mòduls són:

Comuns

  • Mòdul 1: L'aula de ciències. Introducció al MulilogPro i al MultiLab
  • Mòdul 2: El MultiLab: eines de gràfic, anàlisi i configuració d'una captació. Calibratge

Presencial

  • Mòdul P: Presentació, lliurament i muntatge de l'equip de material de laboratori per fer les pràctiques.

Diversificats

  • Física i química
    • Mòdul 3a:Filmació de petits video clips amb càmera digital. Captura, edició i exportació a format AVI amb el programa Studio 8.
    • Mòdul 4a. El Vídeo Multilab:formats de vídeo i transformació.Tractamen de dos videoclips de moviment amb el Multilab.
    • Mòdul 5a: Pràctiques amb els sensors de distància, llum (0-6, 6 lux), càmera web i sensor de so.
    • Mòdul 6a: Pràctiques amb el sensor de pH. Calibratge del sensor
    • Mòdul 7a: Pràctiques amb els sensors de llum (0-130 klux) ,voltatge i corrent
    • Mòdul 8a: Simulacions amb l'Interactive Physics.
  •  

  • Biologia i geologia
    • Mòdul 3b: Primers pasos. El Motic imatge Plus. Captura d'imatges estàtiques i en moviment. La imatge digital, els formats gràfics, mida i retoc d'imatges.
    • Mòdul 4b:Experiències amb el Motic: calibratge, observació, captura i mesura d'imatges
    • Mòdul 5b: Pràctiques amb els sensors de temperatura, pressió, oxigen i llum (0-130 klux).
    • Mòdul 6b: Experiències amb el Motic: captació, muntatge, exportació i formats de vídeo
    • Mòdul 7b: Obtenció de cristalls, fotografia i mesura. Vasomotricitat.
    • Mòdul 8b: Observar, fenòmens osmòtics i comparació de cèl·lules vegetals i animals amb el Motic. Pràctiques amb els sensors de temperatura i pH.

     

Projecte

  • Mòdul P: Elaboració del projecte personal
   
  Requeriments tècnics
   
 
Per dur a terme aquest curs es requereixen uns coneixements i unes destreses bàsiques en el domini de l'entorn Windows. És a dir, convé estar familiaritzat amb operacions com crear carpetes, copiar fitxers, retallar i enganxar, instal·lar programes, navegar per Internet, enviar correu electrònic...
   
  Els materials d'aquest curs s'han dissenyat per treballar amb l'equip de sensors MultiLogPRO i el seu programa, el MultiLab, el microscopi Motic, el programari Motic Image Plus i el programa Intercative Physics, que formen part de l'equipament de l'Aula de Noves Tecnologies per a la Ciència, i poden ser visualitzats ambs els navegadors Netscape i Internet Explorer (versió 4 i superiors) amb les opcions Javascript i Cookies activades (eines disponibles al CD-ROM Materials de formació).
 
  Icones i elements de navegació
 
 

La majoria de les pràctiques que es fan amb l'equip de sensors estan contextualitzades en forma de pràctica de laboratori, tot seguint una estructura, tal com es podria fer amb el nostre alumnat de batxillerat i ESO.

Per això, algunes icones corresponen a les diferents fases de les pràctiques de laboratori que s'han elaborat seguint l'estructura esmentada.

   
 

Introducció

Fonaments teòrics i /o justificació de l'experiència.

Documentació sobre el contingut que s'està tractant a les pàgines.

   
Material i equipament

Llista del material necessari.
   
Plantejament d'hipòtesis i disseny de l'experiment

Identificació de les variables de l'experiment i formulació del problema.
   
Procediment

Orientacions pràctiques per muntar el material de laboratori i configurar l'equip MultiLogPRO i el programa MultiLab.
   

Enregistrament i transformació de dades

Captació, transformació i anàlisi de les dades.

Pràctiques

Treball que l'alumnat del curs ha de dur a terme seguint les propostes guiades.

   
Conclusions experimentals

Afirmacions que es poden fer a partir dels resultats de la pràctica. Les dades transformades. Solució i interpretació teòrica dels resultats.
   
 
Riscos, gestió de residus, etc.
   
Atenció

Aquesta icona indica suggeriments, comentaris i idees complementaris a la documentació i a les pràctiques de cada mòdul.
   
Informació

Informació addicional i aspectes tècnics que cal tenir en compte referents a l'activitat que s'està realitzant
.
   
   
 
  • A les pràctiques del curs en què no s'utilitza els sensors i no estan elaborades segons l'esquema de pràctiques de laboratori, les icones tenen el mateix significat.
   
  Els elements de navegació són:
   
 
1
Permet accedir a qualsevol mòdul o pràctica.
1
Indica la pràctica activa en la qual s'està treballant.
Enrera
Permet retornar al nivell anterior.
Exercicis
Permet accedir als exercicis del mòdul activat.
Amunt
Permet el retorn a l'inici de la pàgina consultada.
Guia
Permet accedir a la guia del curs.
Descàrrega
A l'índex permet la descàrrega del D121 i al final d'algunes pràctiques permet la descàrrega de la mateixa pràctica en format RTF.
Impressió
Permet la impressió del D121.
 
   
  Pràctiques de laboratori
   
 

Com ja s'ha comentat abans, la majoria de les pràctiques amb sensors que es fan en aquest curs estan contextualitzades en forma de pràctica de laboratori, tal com es pot fer amb l'alumnat de batxillerat i ESO.

Cada participant haurà de fer la part experimental de cada pràctica a l'Aula de Noves Tecnologies per a la Ciència de l'IES, però un cop enregistrades les dades, la resta de la pràctica es pot fer a casa si es disposa d'un ordinador normal.

El participants del curs només hauràn de resoldre els apartats corresponents als exercicis que s'hauràn d'enviar al tutor/a i que s'expliciten en cada moment. Els altres apartats que no s'hagin de resoldre s'han inclòs per assegurar la coherència de la pràctica de laboratori i amb la intenció de presentar-la tal com es pot fer amb l'alumnat.

Al final d'aquestes pràctiques hi ha un icona, Descàrrega, que permet descarregar la pràctica de laboratori en format Word (comprimit en ZIP), de tal manera que si algun participant del curs vol fer la pràctica amb el seu alumnat, la pot fer.

   
  Tutoria
   
 

A cada participant se li assigna un tutor o tutora que l'assessorarà i l'orientarà en el treball dels diferents mòduls. L'alumnat pot formular les consultes i preguntes que calgui a través de l'entorn EDUCAMPUS. Per aquest mètode pot demanar orientacions, suggeriments i recomanacions per desenvolupar el seu treball. La persona responsable de la tutoria farà un seguiment personal del procés de cada participant basat en els exercicis.

   
  Lliurament d'exercicis
   
 

Tota la comunicació amb el tutor/a es farà através de l'entorn EDUCAMPUS, tal com se us comunicarà a principi del curs. Una guia d'utilització d'aquest entorn es pot trobar a http://jasper.xtec.net:7451/cdweb/dades/actu/actual_matform/materials/tc05/index.htm

Quan s'acaba un exercici, s'ha de guardar a la carpeta corresponent a cada mòdul i en acabar-lo es lliurarà al tutor/a tota la carpeta comprimida en format ZIP.

Abans d'enviar la carpeta, cal depurar-la i assegurar-se que només hi hagi la feina corresponent als exercicis del mòdul.

Aquesta tramesa es codificarà segons el patró següent: Identificador de correu de l'alumne/a, seguit d'mx, on x és el nombre del mòdul. Vegeu l'exemple: en Josep Clarà, que té l'identificador jclara@xtec.net, enviarà la carpeta corresponent als exercicis del mòdul 1 amb el nom jclaram1.

Si per algun motiu heu d'enviar al tutor/a un exercici d'un mòdul determinat, el patró serà Identificadormxey, on y és el número d'exercici. En Josep Clarà, que té l'identificador jclara@xtec.net, enviarà l'exercici 3 del mòdul 5a amb el nom jclaram5a_e3.

   
  Mòdul presencial
   
 

En el mòdul presencial es lliurarà i s'ensenyarà a muntar el material necessari per dur a terme les pràctiques de la part diversificada. Aquest equip de material de laboratori quedarà com a dotació del centre al qual pertany la persona que faci el curs.

La sessió de treball es realitzarà al dia indicat al calendari de l'Educampus.Tindrà una duració de 6 hores. Es farà en dos períodes de 2 i 4 hores respectivament en el CDECT.

Si algun participant no pot assistir a la sessió pressencial, el tutor/a l'orientarà per correu electrònic en el muntatge de les experiències.

   
  Projecte de fi de curs
   
 

Després d'haver fet i lliurat els exercicis dels 2 mòduls comuns i dels 5 d'especilitat, heu de dur a terme un projecte de fi de curs, al qual s'assignen 6 hores dins del còmput total de les 60 hores que dura el curs.

Abans de fer el projecte, haureu de presentar al vostre tutor o tutora una o més propostes de projectes, de les quals se'n concretarà una, i si el tutor o tutora les troba adients, hi donarà el vistiplau. Caldrà que el projecte es presenti en el seu termini i sigui avaluat positivament, juntament amb els exercicis de cada un dels mòduls per tenir dret al certificat del curs.


Per desenvolupar el vostre projecte, us oferim sis opcions, i només n'heu de fer una:

Projecte A

Adaptar alguna de les pràctiques del curs (que es poden descarregar en format Word) al nivell del vostre alumnat, realitzar-la en sessió de pràctiques de laboratori, avaluar-la i presentar-ne els resultats. Mostreu algun informe de laboratori que hagin elaborat els nois i les noies. El projecte es pot realitzar amb l'equip de sensors o bé amb el tractament de vídeo digital.

Projecte B

Fer una experiència demostrativa "de càtedra", si és possible filmada amb la càmera web, en què s'usi l'equip de sensors. O bé, una de tractament de vídeo filmada amb la càmera digital.


Projecte C

Dissenyar i justificar una proposta de treball de recerca amb qualsevol dels elements del curs, o bé amb diversos elements integrats.

Projecte D

Fer una única simulació original amb el programa Interactive Physics, que contingui com a mínim: algun mesurador gràfic i numèric, algun control i botó, vectors, text que expliqui el funcionament i què ha de fer l'alumne/a, i que tingui aplicació didàctica.

Projecte E

Dissenyar i descriure una experiència de captació d'imatges amb el microscopi Motic.

Projecte F

Elaborar una pràctica de laboratori, com les que es presenten en el curs en format Word. Suggerim utilitzar la plantilla per a la redacció d'un guió de pràctiques.

   
  Requeriments del projecte
   
 
  • El projecte final ha d'integrar els diferents elements tractats al curs, segons correspongui a a la tipologia de projecte que decidiu fer.
  • Ha de ser inèdit i individual.
  • El temps invertit ha de ser aproximadament d'unes 6 hores.

El projecte ha d'anar acompanyat d'un document en format Word on s'explicitin els apartats següents:

  • Nom i dades professionals de l'autor/a.
  • Nivell o nivells educatius a què va adreçat.
  • Títol i descripció del projecte.
  • Explicació de com i quan es podria utilitzar a l'aula el projecte. Per exemple, si s'utilitza per introduir un tema, com a activitat de reforç, com a aplicació final d'una unitat didàctica, com a complement d'un treball de recerca o d'un treball pràctic, etc.

El projecte s'ha d'enviar en un sol arxiu de format ZIP, que contingui els fitxers de les simulacions i el document Word. Envieu l'arxiu amb el vostre identificatiu seguit de les lletres pro al vostre tutor o tutora.

 
  Recursos per elaborar el projecte
 

Amb la finalitat d'ajudar a qui realitzi el curs a elaborar el seu projecte, s'ofereixen els recursos següents:

  • Bibliografia. Al final de l'índex de cada mòdul hi ha una relació de bibliografia bàsica, amb la qual s'ha elaborat el material de les pràctiques corresponents, i una bibliografia d'ampliació per si algú està interessant a aprofundir en el tema.
  • Plantilla pràctiques. Plantilla per a l'elaboració d'un guió de pràctiques de laboratori de l'alumnat de batxillerat i ESO. Les pràctiques de laboratori que es poden descarregar en format RTF al final de cada pràctica del curs D121 han estat redactades sobre aquesta plantilla.
  • Icones.Conjunt d'icones de l'enregistrador MultiLogPRO i dels programes MultiLab, Motic Image Plus i Intercative Pysics, que s'han usat per elaborar els materials del curs D121.
  • Equip de material i sessió presencial. Equip de material de laboratori necessari per fer algunes pràctiques del curs i que pot servir per elaborar el projecte. Durant la sessió presencial s'ensenyarà a usar l'equip de material i es podrà discutir sobre les diverses possibiltats de projecte de fi de curs.
  • Orientació tutorial. Durant el curs el tutor/a pot orientar els participants en l'elaboració del seu projecte.
   
  Usos posteriors dels projectes
   
 

Amb els projectes més interessants, es farà una base de dades que estarà a la disposició del professorat a través de la XTEC, sempre que l'autor/a en doni el consentiment. Si voleu que el vostre projecte figuri en aquesta base de dades, poseu-hi les vostres dades segons si és:

  • Pràctica de laboratori
    • Dades corresponents a la capaçalera i al peu de pàgina de les pràctiques.
  • Simulació Intercative Physics
    • Dades corresponents en la mateixa simulació; doneu noms significatius als arxius (*.ip), perquè altres persones puguin intuir-ne el contingut.
   
  Calendari
   
  Vegeu calendari a l'EDUCAMPUS corresponent.
   
 
Amunt
   
ú