Enrera
Mòdul 4B
Utilització de l' Aula de Noves Tecnologies per a la Ciència
  Pràctica
1
2
3
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  Objectius
Els objectius d'aquesta pràctica són:
  • Mesurar la mida de les cèl·lules de l' epidermis d'una ceba corresponents a les imatges capturades a la pràctica anterior. Cal haver calibrat prèviament els objectius amb què s'han fet les captures.
   
Mesura de la mida de les cèl·lules vegetals
   
Pràctica

En primer lloc, mesureu la mida de diverses cèl·lules i calculeu-ne la mitjana aritmètica. Posteriorment, mesureu la mida mitjana dels nuclis per obtenir així una proporció entre els dos valors.

   
  La mida de les cèl·lules de la ceba
   
 
  • Obriu amb el Motic Images Plus (serveix qualsevol de les dues versions) la imatge ceba1_10x.sfc capturada a la pràctica anterior.
  • Feu clic sobre la pestanya Medir situada a la part inferior esquerra de la finestra del programa i escolliu l'objectiu (10x), ja calibrat prèviament, que s'ha utilitzat per capturar la imatge.

   
 
  • Escolliu també la unitat de mesura (micres) i el nombre de decimals desitjat (sota l' etiqueta precisió).
   
 
  • Feu clic sobre la icona de marcar polígons i resseguiu el perímetre de diferents cèl·lules. Observeu que en tancar cada figura apareix un quadre de text on es mostra la seva àrea (en micres quadrades) i el seu perímetre (en micres).

Amb les icones podeu mesurar longituds, perímetres, àrees, angles... de tot tipus de regions rectangulars, circulars, poligonals, el·líptiques i també figures irregulars.

  • Un cop realitzades unes quantes mesures (cinc o sis), feu clic sobre el botó Taula de mesures.

La finestra que s' obre mostra un quadre amb les dades que s'han obtingut. Si fos necessari, podríeu exportar el quadre a un full de càlcul. Trobeu manualment la mitjana dels perímetres i de la superfície de les cèl·lules:

  • Deseu la imatge en format SFC i en format JPG. La imatge en format JPG constitueix l'exercici 2 que s'ha de trametre al tutor/a.
   
  La mida dels nuclis
   
 

La segona part de la pràctica consisteix a mesurar la superfície dels nuclis de les cèl·lules, de manera anàloga a com ho heu fet abans.

  • En primer lloc, cal obrir la imatge ceba2_40x.sfc capturada amb l'objectiu de 40x i escollir aquest mateix objectiu (calibrat prèviament) a la llista desplegable d' objectius de la part inferior de la finestra. Per la forma que tenen els nuclis, pot ser útil l' eina de mesurar cercles o figures irregulars .

  • En acabar, feu clic sobre el botó Taula de mesures i calculeu la mitjana de les superfícies i dels perímetres mesurats. Al final, calculeu quina proporció hi ha entre la superfície dels nuclis i la de les cèl·lules.

   
Atenció !

Fixeu-vos que segons quina sigui l' eina escollida, la informació recollida difereix una mica. Els cercles, per exemple, ofereixen informació del seu radi, a més de l'àrea i del perímetre. Amb les el·lipses, en canvi, podeu conèixer també la longitud dels seus eixos menor i major, i amb els rectangles, el valor de l' alçada i l' amplada.

Amunt