Enrera
Mòdul 4B
Utilització de l' Aula de Noves Tecnologies per a la Ciència
  Pràctica
1
2
3
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  Objectius
  Els objectius d'aquesta pràctica són:
  • Calibrar el programa Motic Images Plus per poder fer mesures amb les imatges capturades.
   

La calibració del Motic

   
 

El microscopi està acompanyat d'una preparació on hi ha diversos cercles amb diàmetres coneguts, que van de 70 micres a 1,5 mm i que serveixen per calibrar el programa Motic Images Plus amb vista a fer mesures amb les imatges capturades. És necessari calibrar tant la versió completa del programa com la versió d' estudiant, ja que no és el microscopi el que es calibra, sinó el programa.

Aquesta preparació acompanya l' equipament del microscopi.

Calibrar significa en aquest cas trobar la relació entre una distància en píxels mesurada sobre la imatge i la seva traducció al valor real, expressat en micres, mil·límetres, etc., que és el que ens interessa conèixer d'una mesura.

   
Pràctica

a) El primer pas: la captura dels cercles

  • Abans de res, cal capturar i desar al disc la imatge d'un cercle de la preparació amb un dels objectius del microscopi. Cal escollir el cercle que es vegi complet i de mida més gran. N' hi ha prou amb calibrar un sol objectiu, perquè el programa extrapola els valors que s'obtenen a la resta d' objectius.

La imatge del cercle serveix per calibrar també les versions d' estudiant del programa.

  • És important que reduïu la imatge capturada a la mida 320 x 240 píxels amb l' opció Imatge | Mida d'imatge o directament amb la icona :

Nota: La calibració es pot fer amb imatges de qualsevol mida, però el mètode que seguireu en aquesta pràctica permet calibrar tots els objectius a la vegada i això només és possible si la imatge del cercle és de 320 x 240 píxels. Altrament, caldria calibrar cada objectiu per separat.

 

  • A l' hora de desar les imatges, ho fareu amb un nom que indiqui l'objectiu utilitzat i el diàmetre del cercle capturat. Per exemple, 4x_1500mic.sfc.

(Recordeu: 1 mm = 1.000 micres)

  • Deseu les imatges en format SFC, ja que la versió d' estudiant del programa només obre imatges amb aquest format i també cal calibrar-lo.
   
  b) Segon pas: la calibració
   
 
  • Activeu l' opció del menú Mesurar | Guia de calibració.
   
 

    Observeu que apareix una finestra amb diferents pestanyes. Escolliu la pestanya Calibra amb cercle i seguiu els passos que s' indiquen:

  1. Premeu el botó Carrega imatge per obrir la imatge del cercle capturat amb l'objectiu que voleu calibrar.
  2. Seleccioneu l'objectiu amb què heu capturat la imatge.
  3. Escriviu el diàmetre del cercle de la imatge.

Per exemple, podria quedar:

  • Finalment, passeu al pas següent prement el botó Calibració.
   
 
  • El programa mesura el diàmetre de la imatge del cercle i ajusta automàticament els paràmetres necessaris per a la realització de mesures. Observeu que mostra en una finestra la relació micres-píxels en cada eix.

  • Ara cal donar nom i desar aquest ajustament. A la finestra on diu Tipo de Señal escriviu el nom de l'objectiu (per exemple: obj4) o feu clic sobre el nom de l'objectiu de la columna de l' esquerra.
  • És important que deixeu marcada la casella Escala (o Zoom, segons l'idioma) si voleu que la calibració sigui independent de la mida de les imatges.
  • Per acabar, premeu el botó Guarda.

 
El quadre de calibració

L' opció Mesura | Quadre de calibració mostra una taula amb la relació entre píxels i micres per a cada objectiu, i marca amb true o false els objectius (o els diferents perfils) amb què s'ha fet la calibració:

Cal que a la cel·la de la columna Zoom corresponent a cada objectiu aparegui True.

Fixeu-vos que el quadre també mostra la mida (en píxels) de les imatges utilitzades per fer la calibració, així com si s'ha marcat o no l' opció Escala.

Quan es calibra un objectiu, el programa ajusta els valors del quadre de calibració per a tots els objectius amb l' etiqueta false a la columna Calibració. Els valors que apareixen a la taula pels objectius no calibrats són vàlids si feu una calibració d'un objectiu a partir d'una imatge de
320 x 240 píxels (és la mida que apareix a la taula). D'aquesta manera, calibrant un sol objectiu, podeu fer mesures correctes amb tots els altres. La imatge següent mostra el quadre de calibració abans de la calibració anterior:

 
Observeu que, després de fer la calibració d'un objectiu i malgrat que a la columna Calibració aparegui l' etiqueta false, tots els objectius estan calibrats. Cal anar molt amb compte, però, perquè no hi ha marcada l' opció Escala (o Zoom) en cap d'aquestes calibracions (apareix false a la columna corresponent). Si no es marca aquesta opció, les mesures que feu utilitzant aquests perfils només donaran valors correctes amb imatges de 320 x 240 píxels.
Amunt