D111: Iniciació a la Linkat

Mòdul 6: Linkat avançat

Pràctica 4

Còpies de seguretat

En la opció Sistema del YAST hi ha les icones Còpia de seguretat del sistema i Recupera el Sistema. Serveixen per fer emmagatzemar una còpia de seguretat del sistema la primera opció, i per recuperar-lo en cas de pèrdua de dades, la segona.

És bo fer còpies de seguretat periòdicament. És aconsellable que, un cop s’ha instal·lat la Linkat i s’han personalitzat els programes, es faci una còpia de seguretat del sistema. En cas de desgràcia, s’hi pot recórrer per recuperar arxius malmesos. Com que podrem recuperar exclusivament els paquets que ens interessi, ho podrem fer d’una forma ràpida i sense que interfereixi amb altres programes o arxius que no ens interessi recuperar.

Seguiment del procediment.

Cal tenir en compte, però, que en fer el procediment de recuperació es torna a carregar el sector d’arrencada, per tant no és aconsellable fer aquesta pràctica si es té més d’un Linux instal·lat en el nostre ordinador o amb un GRUB d’arrancada diferent del què instal·la la Linkat, a menys que es conegui el procediment de recuperació del sector d’arrancada amb un Live-cd.

Ara heu entrat en el diàleg de perfils de còpia de seguretat del sistema YAST. Un perfil de còpia de seguretat serveix per determinar les característiques de la còpia de seguretat que fareu, i que després desareu.

Primer heu d’anomenar el fitxer, que tindrà l’extensió .tar, si seleccionem el tipus d’arxiu tar amb subarxius gzip. Teniu l’opció de posar l’arxiu en un magatzem de còpies de seguretat ja existent seleccionant l’opció Xarxa (NFS).

Escollireu crear un arxiu multivolum per tal que la còpia quedi repartida en diferents arxius amb una mida màxima, en aquest cas seleccionareu 650 MB per si el voleu tenir guardat en Cd-ROM. Un cop fet això premeu d’Acord i seguidament Següent.

En la finestra següent deixeu les opcions determinades per defecte ja que també creareu una còpia dels fitxers que no pertanyen a cap paquet i comprovareu la suma MD5. Premem Següent.

En el diàleg que ens apareix a continuació teniu l’opció de decidir no copiar determinats directoris o sistemes de fitxers. No té sentit en aquesta còpia de seguretat utilitzar espai i temps copiant els fitxers que tenim en el temporals (/tmp) o a la partició de M$ Windows. Els que venen per defecte són bons i no n’afegirem cap més.

Ara ja teniu el perfil creat. Periòdicament podreu fer una còpia de seguretat amb aquest perfil. Per fer-ho premeu Inicia la còpia de seguretat. Llavors es generarà un arxiu amb el nom que li hem donat anteriorment. Aquest arxiu pot ocupar 4 uns GB i per tant trigarà una bona estona a fer-se.

Veureu ara un exemple de recuperació d’un paquet que s’ha fet malbé (suposem el Cinelerra). De la mateixa forma podríeu recuperar tot el sistema o les parts que necessitéssiu.

Cal recordar que en fer el procediment de recuperació es torna a carregar el sector d’arrencada, per tant no és aconsellable fer aquesta pràctica si teniu més d’un Linux instal·lat en el vostre ordinador o amb un GRUB d’arrancada diferent del què instal·la la Linkat, a no ser que es conegui el procediment de recuperació del sector d’arrancada amb un Live-cd.

Trieu a l’opció Recupera el Sistema del YAST i li indiqueu el fitxer, servidor o dispositiu on tenimu l’arxiu de còpia de seguretat. En el cas d’aquest exemple, suposeu que el teniu en un Cd-ROM.

Si no sorgeix cap problema deixeu les opcions per defecte i premeu Següent.

En aquesta finestra podeu seleccionar els paquets que voleu recuperar. En aquest cas deseleccionareu tot.

Després seleccionareu tots els fitxers del paquet Cinelerra, que és el que se suposa que s’ha fet malbé.

Trigarà una bona estona en recuperar.

I a la fi apareix un resum de la restauració que podreu desar en un fitxer.

Després d’aquestes operacions, el paquet ja haurà estat restaurat i es trobarà en l’estat que estava en el moment de fer la còpia de seguretat.