D111: Iniciació a la Linkat

Mòdul 6: Linkat avançat

Pràctica 3

Gestor d'arrencada

Els primers 512 Bytes del disc dur contenen el Master Boot Record (MBR). La informació que contenen fa referència a l’arrancada del sistema. Així, en GNU/Linux hi ha dos programes que gestionen l’arrancada del Sistema Operatiu: el GRUB i el LILO. Aquests dos programes mostren el menú que apareix quan s’engega l’ordinador i que permet escollir entre els diferents sistemes operatius que hi ha instal·lats. Quan instal·leu la Linkat, alhora heu instal·lat el GRUB com a gestor d’arrancada. En aquesta pràctica veureu com modificar els paràmetres més importants d’aquesta arrancada.

Cal tenir en compte que una mala configuració del GRUB pot provocar que la Linkat no s’engegui i tampoc ho faci cap dels sistemes operatius instal·lats en l’ordinador. En aquest cas haurieu de recórrer a una distribució de Linux en Live-cd com el live-cd o live-DVD de la Linkat per tornar a instal·lar el GRUB. En qualsevol cas es recomana anar en compte a l’hora de fer les modificacions d’aquesta pràctica. Si es fa el que aquí s’explica no ha d’haver cap problema.

En la opció Sistema del YAST hi ha la icona Configuració del Gestor d’arrencada.

En la pantalla que ens apareix teniu tot un seguit de paràmetres a configurar.

Si escolliu el primer de tots, Tipus de carregador de l’arrencada us permet canviar el GRUB per al LILO i viceversa. Les funcionalitats d’ambdós son similars i no cal canviar.

Quan s’instal·la el carregador d’arrencada es pot fer en diferents llocs, el més habitual és en el disc dur que conté la partició on hi ha la Linkat, en aquest cas la hde. Alternativament, també es pot instal·lar en una partició (hde2 o hde4, com en el cas de la finestra de la imatge).

El dispositiu fd0 és la disquetera i de vegades pot ser convenient instal·lar-hi el GRUB en cas que us interessi arrencar des d’un disquet d’arrencada. En principi, si la Linkat s’engega sense problemes no cal aquests tenir en compte aquestes opcions.

Si teniu més d’un disc dur podeu decidir quin apareix primer en el menú d’arrancada des de l’opció Ordre dels Discs.

En fer un doble clic les dues opcions següents, s’obre la finestra de configuració de les seccions. Cada secció és una línia del menú que ens apareix en engegar l’ordinador per escollir el sistema operatiu.

Des d’aquesta finestra podem definir quin serà el sistema operatiu que s’iniciarà per defecte. Per fer-ho cal seleccionar la línia corresponent i prémer el botó Defineix com a opció per defecte. També podem fer que una línia estigui per sobre de l’altre en el menú d’inici del sistema. Per fer-ho la seleccionem i premem els botons Amunt o Avall segons convingui.

Podem suprimir una línia sencera amb el botó Suprimeix.

Crearem una nova línia en cas que tinguem un altre sistema operatiu instal·lat posteriorment a la Linkat en el nostre ordinador. En aquest cas, degut a la complexitat de les comandes de la secció, el millor és crear un clónic d’una de les seccions ja implementades. Cal tenir en compte que la Linkat anomena hdx (on x és una lletra que depèn del nombre de discs que hi ha en el sistema) als discs Serial ATA, mentre que altres distribucions de Linux les anomenen sdx.

Per canviar els paràmetres d’una secció determinada la seleccionem i premem el botó Edita. Des d’aquí podem canviar el nom de la secció, el tipus, els paràmetres del kernel i el fitxer initrd. També es poden afegir més opcions. No és recomanable, si ja funciona correctament, canviar gaires paràmetres més enllà del nom de la secció.

Un cop fets els canvis en les seccions tornem a la finestra de configuració del gestor d’arrencada.

En prémer el botó Reinicia de la part inferior dreta de la finestra ens apareix un seguit d’opcions:

Es pot canviar el color del GRUB, així com el timeout, és a dir, el temps que s’espera el GRUB per arrencar amb la secció predeterminada en cas que no la seleccioneu vosaltres. Per defecte, aquest temps és de 8 segons.

Per últim clicant el botó Afegeix podeu introduir una opció que amagui el menú d’arrencada hiddenmenu, de forma que sols el veieu si premeu la tecla que ens indiqui el procés d’arrancada, normalment F2. També, amb aquest el botó, teniu l’opció de protegir l’arrancada amb una contrasenya, password.

El botó Edita els fitxers de configuració permet veure el codi dels fitxers de configuració. No es massa recomanable editar-los manualment ja que podem canviar elements que desorientarien el YAST. Cal pensar que el YAST no és més que una interfície gràfica que escriu els canvis que li diuen en els fitxers de configuració adequats.