Enrera
Mòdul 6
Curs de full càlcul avançat
  Exercicis
   
 
 

E61: Llançament de sis monedes

L'objectiu és construir un full de càlcul que simuli el llançament simultani de sis monedes i que registri el nombre de cares obtingudes. 

La filosofia de funcionament és similar a l'aplicada en la pràctica 1 d'aquest mateix mòdul del llançament de dos daus. També aquí necessitareu dos gràfics per il·lustrar el resultat de la simulació. 

El resultat podria ser semblant a:

Indicacions

El rang C4:C9 és el reservat per al sorteig i pertany a la columna C, que està amagada. En cada cel·la d'aquest rang haureu d'introduir la fórmula 

    ALEATENTRE(0;1)
que ha d'estar activa sempre que hi hagi un 1 en la cel·la A1.

Aquesta fórmula generarà a l'atzar zeros o uns. Caldrà que en el rang D4:D9 introduïu els condicionals adients per tal que es vegi la paraula "Cara" o la paraula "Creu", segons el sorteig de cada moneda.

En el rang B12:B18 apareixen els diferents nombres de cares que poden sortir. Les probabilitats estan calculades prèviament i, per tant, podeu introduir les dades del rang F12:F18 directament.

En les cel·les del rang A12:A18 caldrà introduir fórmules similars a

=SI(A$1=0;0;SI(SUMA(C$4:C$9)=B12;D12+1;D12)),

i a les del rang D12:D18, similars a =SI(A$1=0;0;A12)

per comptar el nombre de cares de cada tirada, sempre que la cel·la A1 no tingui un zero.

 

E62: Bacteris

A partir de l'estructura de la pràctica 2 d'aquest mòdul, construïu-ne una altra que resolgui la situació següent: 

Fent un estudi de reproducció d'uns bacteris, hem arribat a la conclusió que es reprodueixen seguint la fórmula 

Població final = població inicial  ·  kt

on k = factor de reproducció i t és el temps mesurat en hores. 

Introduint diversos productes farmacèutics, hem aconseguit que el factor de reproducció disminueixi en un percentatge conegut. Compareu l'augment de població dels bacteris, abans i després de la introducció dels fàrmacs. El resultat podria ser semblant a:

Indicacions

L'estructura proposada és utilitzar tres fulls interconnectats: E62_1, amb el quadre resum i els gràfics; E62_2, amb la taula de Bacteri 1, i E62_3, amb la taula de Bacteri 2 (és la mateixa estructura utilitzada en la Pràctica 2 d'aquest mòdul). 

Les cel·les C2, C3 i C4 del full són les destinades a introduir dades. La resta de l'estructura ha de variar a partir d'aquestes dades. En la cel·la C5 ha de sortir el resultat d'aplicar el percentatge de disminució de C4 sobre C3. És a dir, C3*(1-C4/100)

Las taules Bacteri 1 i Bacteri 2 han d'estar connectades al contingut de les cel·les C2, C3 i C5 del primer full. 

Les cel·les C6 i C7 del primer full han de reflectir els càlculs finals de les taules  Bacteri 1 i Bacteri 2.

 

 

 

E63: Canvi d'unitats

L'objectiu és construir un full de càlcul que permeti el canvi d'unitats de longitud. Les unitats previstes, expressades en metres, són: 

      m             1 
      cm           0,01 
      mm          0,001
      micró        0,000001 
      àngstrom  0,0000000001 
      km           1000 
      polzada    0,0254 
      peu          0,3048 
      iarda        0,9144 
      milla        1609,3 
El full de càlcul proposat és similar al següent:

Indicacions

L'exercici, similar al de la pràctica 4 d'aquest mòdul, utilitza una llista desplegable comptes del botó de selecció. Les llistes desplegables s'obtenen també de la barra d'eines Controls de formulari, mitjançant el control  anomenat Quadre de llista.

Inicialment, s'ha de prémer Cancel·la a la finestra que surt quan el dibuixeu. A continuació, s'han de configurar tres aspectes, accedint a Control | Dades amb el botó dret del ratolí: la Cel·la enllaçada indicarà la cel·la on s'escriu el resultat de l'elecció realitzada. A Contingut de la cel·la enllaçada s'ha de triar Posició de l'entrada seleccionada i a Contingut de la llista s'ha d'entrar el rang que conté els noms que apareixen en el desplegable, que en aquest cas podria ser C11:C20.

Per tal de fer visibles els decimals que van sortint, accediu a Eines | Opcions i feu que a la casella Nombre de decimals hi figuri un 16.

 

E63 bis: Ampliació (exercici no obligatori)

Es proposa com a exercici opcional, no obligatori,  la generalització de l'exercici anterior i de la pràctica 4 d'aquest mòdul: un full que realitzi el canvi d'unitats i que permeti escollir-ne la magnitud. El full de càlcul proposat podria ser similar al següent:


 

Podeu fer servir diferents magnituds: Monedes, Longitud, Superfície, Capacitat, Temps, Massa... 

Per construir el full caldrà disposar de les taules de conversió de cada una de les unitats situades en columnes diferents. Els desplegables d'unitats faran referència a un rang de contingut variable que dependrà de l'elecció realitzada amb el desplegable de magnituds. Per tant, caldrà fer servir la funció INDEX relacionada amb el desplegable de magnituds, de manera que, segons la magnitud triada, aparegui en el rang relacionat amb els desplegables d'unitats la taula de conversió corresponent. Si el nombre d'unitats no és el mateix per a cada magnitud, els desplegables d'unitat inclouran opcions en blanc sense cap significat.

 

 

 

E64: Notes

En aquest cas, us proposem un full de càlcul que serveixi per representar gràficament la diversitat de notes d'un grup determinat. El resultat ha de ser semblant a:

Com podeu observar, els valors del rang D2:D7 es modifiquen amb les respectives barres situades a l'esquerra. Aquestes barres de control són similars a les observades en la pràctica 5 d'aquest mòdul, i haurien de variar des de 0 fins a 20.

 

E65: Portada

Com a últim exercici d'aquest mòdul, us proposem que dissenyeu una portada amb botons similar a la treballada en la pràctica 7, de manera que permeti accedir a tots els altres exercicis. Cal que, a cada full de cada exercici hi hagi, també, un botó per tornar a la portada.

 

   
 
Amunt