Enrera Guia
Aprofitament didąctic de la imatge fixa digital---
     
  Consideracions prèvies

Aquí comenceu aquest curs d'imatge fixa. Dins el mateix podreu trobar una introducció a l'extens món de les imatges digitals i el seu tractament. Hem procurat, en tot moment, adequar-nos a les utilitzacions més properes a l'entorn escolar, tot i que la diversitat d'edats i preferències és un univers tan  inescrutable com diferenciat.

La imatge, com a tal, intentem considerar-la en la seva justa mesura: de vegades com a punta d'emoció (les menys) i de vegades com a complement específic a un camp d'aprenentatge curricular (les més). La seva paulatina integració, acompanyada per les pautes específiques que volguem integrar, restarà ara més a prop del possible i del probable. 

Hem intentat aglutinar la molt difícil tasca de comentar aspectes bàsics més teòrics de diferents camps (fotogràfics, informàtics, ofimàtics, infogràfics, telemàtics, estètics, semiòtics i didàctics) amb aspectes més relacionats directament amb la utilització del programari Gimp. 

Possiblement, en el moment de lectura d'aquestes ratlles hi  haurà d'altres programes i versions que superaran en escreix el que aquí comentem respecte al programa i la seva versió, però no per això els apunts dexaran d'ésser referents en tota utilització didàctica de les imatges digitals a les aules escolars catalanes.

No podem deixar de recordar-vos que en aquests cursos de suport telemàtic la figura del tutor/a resulta fonamental en tots aquells aspectes que poden no entendre's amb prou claredat o als quals, implícitament, hi ha una crida específica. 
 

Objectius del curs

-  Conèixer el programari Gimp, ACDSee i les seves possibilitats mínimes de treball.
-  Endinsar-se en el món de les imatges digitals, des del seu moment de captura per diferents mitjans fins a  la seva sortida per pantalla, paper o web, passant pel procés de tractament.
-  Familiaritzar-se amb els recursos digitals d'imatge i el seu tractament, com a hàbit de treball.
-  Integrar recursos multimèdia en diferents mitjans de treball ofimàtic (Write i Impress).
-  Utilització i aprofitament dels diferents recursos existents als centres educatius.


Estructura del curs
 

El curs complet de Aprofitament didąctic de la imatge fixa digital està calculat en 60 hores,  sobre la base dels requisits i coneixements mínims demanats a les inscripcions. Naturalment, el bagatge previ de coneixements sobre la matèria pot fer incrementar o disminuir aquesta xifra, si bé en pocs casos la sobrepassarà. El curs consta de 8 mòduls i un projecte final:


Mòdul 1. 6 hores.  Introducció a la lectura d'imatge i la seva sintaxi.
Mòdul 2. 6 hores.  Les fonts d'imatge
Mòdul 3. 6 hores.  Aprendre a mirar
Mòdul 4. 6 hores.  Les imatges al Write i Impress
Mòdul 5. 6 hores.  El programa ACDSee 
Mòdul 6. 6 hores.  Un treball d'imatge
Mòdul 7. 6 hores.  Lectures d'imatge
Mòdul 8. 6 hores.  Els muntatges, les imatges amb volum, introducció a les imatges web.

 

Projecte final : 12 hores.
 

La forma de treball és constant a totes les pràctiques. S'ha intentat combinar els aspectes més teòrics o ferregosos de les imatges amb els aspectes més pràctics o didàctics, atenent en tot moment a les descripcions detallades dels processos seguits per arribar a una determinada etapa o objectiu.

Així doncs, la varietat de coneixements, pràctiques, tècniques i descripcions estilístiques provinents del món de la fotografia seran continuades i variades durant els 8 mòduls.

Tots consten de la mateixa estructura: un índex on s'explica els principals objectius, un conjunt de pràctiques comentades pas a pas que convé realitzar en el mateix ordre i una proposta d'exercicis (accesible des de l'índex de cada mòdul) que cal realitzar i enviar al tutor/a del curs per mitjà del correu electrònic en les dates proposades.

A finals del curs caldrà elaborar un projecte consistent en el disseny d'un arxiu o arxius amb les pautes detallades. L'accés a aquesta plana de projecte final la podreu trobar a l'índex general del curs.
 


Requisits de programari i maquinari
 

- El programa necessari per a realitzar les pràctiques és el Gimp en català, programari lliure. Es faran servir també els programes ACDSee (distribuit als centres ), Write i Impress ( programari llliure Open Office).

- En quant a maquinari fet servir, en cap cas farem servir imatges que sobrepassin el mig mega de pes, el que suposa que amb un PC de gamma baixa és suficient per portar a terme les pràctiques.

- Serà també necessari l'ús d'un escàner, sense importar la marca ni qualitat del mateix.

- La utilització d'altres dispositius de captura d'imatge (capturadora de vídeo digital o càmera de fotos digital) és molt recomenable, si bé trobareu descripcions del seu ús general.

Calendari

Vegeu calendari de l'activitat.

.