Enrera Mòdul 5
Aprofitament didàctic de la imatge fixa digital  ---

Pràctica 122456789

 

L'objectiu d'aquesta pràctica és analitzar les diferents formes de veure els arxius d'imatge i   mostrar el tractament i les possibilitats dels arxius multimèdia a l'explorador.

 

Explorar i veure les imatges i arxius multimèdia. Possibilitats

Explorador

Quan s'obre el programa, les imatges es presenten a la pantalla principal de l'explorador.
Hi ha diferents possibilitats de presentar-les: les trobareu a l'eina Mode de la Barra d'eines d'arxiu.



Les diferents formes de presentar-les tenen utilitats diferents: les miniatures o diapositives ens permeten fer una ullada ràpida a les imatges -aquesta és la forma més habitual de treballar a l'explorador-,  la forma de llistat o llistat en detalls ens permet moure i copiar els arxius d'un directori a l'altre amb més facilitat.

Sigui quina sigui la forma escollida de veure les imatges a l'explorador, sempre hi ha una cosa en comú:  la imatge seleccionada es veu a la pantalla d'Imatge prèvia.
Aquesta pantalla és dimensionable.  Només cal eixamplar els límits amb el ratolí i les imatges augmentaran o disminuiran adaptant-se a la nova dimensió.



La possibilitat d'ampliar l'àrea de Vista prèvia facilita molt l'exploració d'imatges, perquè sense passar, en veure la imatge sencera al Visor de l'ACDSee, ens permet veure els detalls de cada imatge.

.
L'explorador pot reconèixer una gran quantitat d'arxius gràfics.


Els arxius reconeguts són, gairebé,  tots els del mercat, tot i que cal dir que hi manquen   arxius de tipus vectorial, sobretot els CDR (imatges del Corel Draw).
El ventall és prou ampli  i recull tots els arxius de treball habituals a les escoles.


A més de veure'ls, podeu convertir els arxius a diferents formats.
Per fer la conversió, accediu al menú Herramientas \ Convertir formato o al menú de context del ratolí amb l'opció Convertir.
D'ambdues maneres obrirem la finestra de diàlegs de la conversió, en la qual triarem el tipus d'arxiu de sortida.



Una de les aportacions més interessants de l'explorador és poder veure els gifs animats en moviment.







Visor

Per veure una imatge al visor només cal fer un doble clic a la imatge o prémer l'opció Ver del menú de context del ratolí.


Per defecte, s'obre el visor amb la Barra d'eines i la Barra d'estat activades.



Les opcions de treball amb la imatge les trobem a la Barra d'eines:



Podem passar a la imatge següent o a l'anterior, activar la presentació de diapositives, augmentar o disminuir la imatge, accedir a l'editor, reproduir un arxiu multimèdia, copiar i moure una imatge...

Aquestes mateixes eines són accessibles des del menú de context del ratolí, de manera que quan mirem la imatges a  Pantalla completa no cal canviar el format per operar amb una imatge.


De totes les eines cal destacar la del Zoom.  
El programa, per defecte, mostra la imatge en la seva dimensió real. Això vol dir que si la imatge  té poca resolució, la veurem petita, i si en té molta, només en veurem una part.
Per evitar-ho, el menú del Zoom ens mostra diverses opcions de com ajustar la imatge.
L'opció Ajustar imagen ampliarà o reduirà les imatges perquè omplin l'espai disponible en funció de la resolució del nostre monitor.



Els ajustos que fem mentre mirem són temporals. Si el que volem és que la forma de veure les imatges resti permanent, cal accedir al menú Herramientas \ Opciones.
S'ha de triar la pàgina corresponent al Visor i marcar les opcions desitjades.





Manualment es pot ampliar i reduir de forma ràpida amb les tecles + i -.   Aquest Zoom pre-definit ens permet ampliar i disminuir 8 vegades (16 intervals).
Aquesta opció resulta de gran utilitat a l'hora de cercar detalls de la imatge o senzillament veure'n la qualitat.    
També podem fer una selecció d'una àrea de la imatge amb el ratolí.  Un cop feta,  apareix la lupa, i si es clica a sobre, s'amplia fins a pantalla completa.

Per passar d'una pàgina a l'altra, endavant o endarrere,  poder fer servir les tecles ràpides Av Pág i Re Pág.
D'aquesta forma podeu fer un repàs o presentació manual de les imatges del directori en què us trobeu.

Si voleu fer una Presentació automàtica de les imatges, ho podeu fer activant l'eina Presentación de diapositivas de la Barra d'eines o la mateixa eina des del menú de context del ratolí.
El programa, per defecte, té establerts 5 segons de durada de les imatges.
Les imatges s'aniran  presentant automàticament  amb el format de zoom que tingueu definit en aquell moment.
Tot plegat, però, és configurable. Deixarem els paràmetres de configuració per al proper mòdul, en què analitzarem només possibilitats de presentacions d'imatges.

Arxius multimèdia



L'explorador ACDSee és capaç de reproduir una gran quantitat de formats  d'arxius multimèdia. Tot i així, es tracta d'un explorador i no d'un reproductor. Talment com en els arxius d'imatge, amb l'explorador els podem revisar, moure, copiar, reconèixer, canviar el nom... etc.



Per veure o sentir un arxiu multimèdia, caldrà seleccionar-lo dins del directori on es troba.
Pot ser que no es vegi.  Segurament és perquè deu estar activat el filtratge d'arxius. Cal obrir l'eina Filtre del la Barra d'eines d'arxiu i triar  l'opció Archivos multimèdia.
Filtrar quins arxius volem veure és una forma d'estalviar temps.


Quan el programa s'instal·la, demana una connexió a Internet per baixar els arxius de suport disponibles al web d'ACDSee i poder reproduir alguns dels arxius multimèdia. Sense aquests arxius no podrà reproduir-los.
Si no es disposa de la connexió en el moment en què es fa la instal·lació, el programa s'instal·la igualment per bé que sense la possibilitat de reproduir aquests arxius.
Si més endavant es vol  activar la  possibilitat de reproducció multimèdia, cal anar al menú Herramientas\ Configuración de módulo.

 

 

De la finestra de diàleg apareguda cal triar l'opció  ID-Media dins de la solapa Decodificación de imágenes i tot seguit activar Propiedades





.

A la finestra emergent cal activar l'opció Download per baixar els components requerits que trobarà el mateix programa  i seguir les instruccions que apareixen a la mateixa finestra.


A la part de sota de la finestra hi ha l'apartat de configuració de reproducció dels arxius multimèdia que cal configurar de la forma que es vulgui.



Si  manteniu activa la funció Auto Play, quan reviseu arxius multimèdia es posaran en marxa automàticament. Si la desactiveu,  haureu de donar l'ordre perquè s'activi.
Els 5 segons equivalen al temps de demora que el programa inverteix a mostrar l'arxiu.

Algú pot pensar en la poca utilitat de l'explorador de cara als arxius multimèdia. S'equivoca.  Valgui com a exemple la revisió d'una col·lecció de sons formada per milers d'efectes sonors.  Un sistema ràpid i visual com l'explorador ens serà molt útil.

   

 


Per practicar el que hem explicat, us proposem que feu la pràctica següent:

  • Obriu el directori ...\ Materials \ Fotos \ Plantes del disc dur.
  • Seleccioneu una imatge qualsevol i redimensioneu la Imatge prèvia tot movent les línies que la limiten.
  • Obriu la finestra de l'eina Mode de la Barra d'eines d'arxiu i aneu  provant cadascuna de les formes de presentar les imatges.
  • Seleccioneu quatre arxius i des del menú de context del ratolí activeu l'eina Convertir. Feu la conversió a format GIF.
  • Seleccioneu els arxius restants i convertiu-los a format BMP.
  • Feu un doble clic a la primera imatge i  repasseu  totes les imatges. Observeu si descobriu alguna diferència de qualitat en funció del format de les imatges iguals.
  • Torneu a l'explorador fent un doble clic sobre la imatge en què us trobeu.
  • Seleccioneu Mode \ Detalls
  • Observeu el pes de cadascuna de les imatges en funció del seu format. 

Aquest serà el resultat. Podeu observar la gran diferència de pes (nombre de bits d'una imatge)  entre un format i l'altre al temps que es manté una qualitat semblant d'imatge.