Enrere Mòdul 4
Aprofitament didàctic de la imatge fixa digital---
Pràctica 

 
Pretenem mostrar com es pot fer una presentació combinant diferents elements com ara un dibuix d'un poema, el text del poema, la footgrafia del nen/a i la veu enregistrada del poema.
Abans de començar a fer la presentació haureu de tenir preparat el material en els directoris corresponents, ja sabeu que en aquest món multimèdia és bàsica l'organització per tal de no parar boig ( i tot i així... ).
Quan tot estigui preparat podreu conjuntar-ho tot en una presentació multimèdia amb Impress com la que us proposem tot seguit.
Les càmeres digitals faciliten en gran manera el treball que us proposem aquí. Les fotografies dels alumnes es poden fer en un moment i no caldrà estar pendents de si cada nen porta la foto de casa i d'escanejar-les posteriorment.


Composició d'una pàgina model amb l'Impress combinant elements

Inserir els elments
En l'Impress es crea un arxiu nou triant la pantalla en blanc.
Inseriu tots els elements que han de formar part de la diapositiva i, tot seguit, els ordeneu. (Des del menú Insertar. El procés és el mateix que s'ha explicat a la pràctica anterior.)
Primer, les dues imatges: dibuix i fotografia.
Podeu baixar-vos l'arxiu de la nena aquí.

No patiu per l'ordre o la ubicació, al final ordenareu els elements:

Cal obrir el Writer i carregar el document corresponent al dibuix i fotografia. Heu de copiar el dibuix i el text a l'Impress fent una selecció prèviament, en aquests cas, Les Formigues (Aida).sxw (315 Kb). Per inserir el text a l'Impress, s'ha d'obrir amb Writer, seleccionar-lo fent clic a l'àrea activa de text, i copiant-ne el contingut (Control + C):

I a l'Impress, inseriu (Insertar) un objecte nou (Objeto / Objecto OLE):

I un cop apareix el format de text dins la diapositiva, enganxeu el text copiat amb Edita / Enganxa o Control + V:

No patiu pel marc amb les guies numèriques que envolten el text. En fer un clic fora del marc, desapareixen, són pròpies del document de text. Modifiqueu la mida del document de text amb els tiradors negres seleccionats, no amb els verds un cop fora del mode de text, sinó no modificareu la visió completa del document, sinó que modificareu la deformació de l'objecte:

Copieu i enganxeu ara el dibuix del document de text. Recordeu que al document de text sols cal seleccionar i copiar el dibuix, no el text. Un cop el dibuix s'ha copiat dins la diapositiva, podeu acabar de retocar-ne la mida (ara sí, amb els tiradors verds seleccionats), de forma proporcional a l'objecte, prement la tecla de majúscules i arrosegant un dels quatre cantons (si no ho feu així, l'objecte es deformarà). I ja tindreu els tres elements dins la diapositiva:

És hora d'ordenar, situar, dimensionar, posar fons...

Aproximadament, feu aquesta distribució:

Aneu al fons de la diapositiva. Feu servir un fons propi del programa, per no veure l'habitual blanc. Feu clic amb el botó dret del ratolí sobre el fons de la diapositiva i seleccioneu:

I trieu, de la pestanya de fons, un gradient blau, que és dels menys llampants:

I quan aparegui el quadre de diàleg, dieu que sí:

Inserir l'àudio
Falta inserir l'àudio. L'arxiu que heu d'afegir és diu formig.wav (379 Kb), amb un enregistrament de l'Aida, que es pot fer amb el mateix enregistrador de sons del Windows. Feu-ho des del menú  Insertar / Objecto / Objecto OLE.

Creeu l'objecte OLE a partir del fitxer de so formig.wav que heu baixat al vostre ordinador.

Situeu l'altaveu que apareixerà, aproximadament, per la part inferior dreta de la diapositiva:

Cal configurar l'acció (fent clic sobre el mateix altaveu, amb el botó dret del ratolí): voleu associar a l'altaveu l'acció de reproducció de l'arxiu. Feu clic a l'altaveu amb el botó dret i seleccioneu Interacción:

I seleccioneu:

Confegir les altres diapositives

La confecció d'una diapositiva d'aquestes característiques és llarga i costosa. A l'hora de fer les altres, es poden estalviar passos: s'ha de duplicar la diapositiva i, tot seguit, substituir element per element seleccionant-lo i suprimint-lo.

Per confeccionar aquesta segona diapositiva, podeu baixar-vos els fitxers:
marina.jpg per a la foto, marina.sxw per al text i dibuix, i marina.wav per al so.

I amb aquest pas ja tindreu dues diapositives fetes. 

La presentació
Aquest tipus de presentació no és apropiada per reproduir-la de forma automàtica. És més apropiada per navegar manualment. Això vol dir que no caldrà personalitzar l'animació ni establir cap tipus de transició de diapositiva.