Enrera
Mòdul 7A
Utilització de l' Aula de Noves Tecnologies per a la Ciència
  Pràctica
1
2
3
   
Exercicis
Exercicis
 
 

Objectius

En aquesta primera pràctica l'objectiu principal és fer ús del sensor de llum (0-130 klux).

Un altre objectiu és utilitzar el Mode de captura manual superposat al mode de captació general automàtic.

Un tercer objectiu és estudiar la dependència que hi ha entre la il·luminància que rep una superfície i la distància al focus de llum.

 

  Caracterització d'una cèl·lula fotovoltaica
  A. Sensor de llum
   
Atenció !

Introducció

El flux de radiació emès per un focus de llum és l'energia que cada segon radia a l'espai i es mesura en W . Aquesta magnitud física suma les energies que aporten cadascuna de les freqüències de l'espectre, sense destacar-ne cap en particular. En canvi, el nostre ull no té la mateixa sensibilitat (eficàcia lluminosa) per a totes les longituds d'ona de l'espectre visible. Aquestes van des d'uns 380 nm fins a 780 nm, i té un màxim per als 555 nm, tal com es veu a la gràfica inferior extreta del llibre "Medida del color" de Eduardo J. Gelabert editat per la UPV:

El flux lluminós, que es mesura en Lúmens, pondera aquesta diferent sensibilitat de l'ull humà i es defineix per la longitud d'ona a la qual és més sensible: 1W de flux radiant d'una llum verda de 555 nm són 683 lúmens de flux lluminós.

Per exemple:

En el cas d'una bombeta d'incandescència de 40 W de potència elèctrica proporciona un flux lluminós de 500 lúmens i una llum fluorescent de 40 W, un de 3200 lúmens. Cal no confondre, però, la potència lluminosa amb la potència elèctrica que consumeixen.

Irradiància i Il·luminància.

Quan una radiació il·lumina una superfície, la quantitat d'energia (joules) que arriba per unitat de temps (s) i per unitat d'àrea (m2) s'anomena Irradiància i es mesura en W/m2 .

La magnitud fotomètrica corresponent és la Il·luminància: aquesta valora cada freqüència segons la seva capacitat de sensibilitzar l'ull i es defineix per a la longitud d'ona a la qual és més sensible l'ull humà.

Per exemple, una irradiància de 1 W/ m2 d'una llum verda de 555 nm produeix una il·luminància de 683 lux, Per tant 1 Lux =1 lumen / m2 .

En resum :

      • 1W = 683 lúmens
      • 1 lux = 1 lumen / m2
      • Per tant 1 W/ m2 = 683 lux

La primera i tercera relacions només són vàlides per a la llum monocromàtica de 555nm.

Fonts de llum

Si se sap la distribució energètica espectral d'una determinada llum, es pot calcular la seva eficiència lluminosa.Per a això, cal ponderar cada longitud d'ona del seu espectre segons la seva eficàcia.

Segons el llibre citat abans, les eficàcies de diversos il·luminants estàndards i del cos negre en funció de la temperatura són:

 

Les llums fluorescents tenen eficàcies que van des de 200 fins a 350 lumen/W (ó lux/(W/ m2). La radiació equienergètica té una eficàcia de 180lumen/W. La llum solar té una eficàcia variable segons l'estat de l'atmosfera i segons l'altura del sol.

Els fotodiodes de silici i l'ull humà

Els sensors de irradiància (W/m2) són sensibles fins a 1100 nm, és a dir, mesuren també part del infraroig, tal com s'aprecia a la gràfica següent ( normalment són fotodiodes de silici sense filtre, encara que n'hi d'altres):

El sensor de llum que mesura la il·luminància, respon segons la corba d'eficiència de l'ull, que s'anul·la per a longituds d'ona infraroges, superiors a 770 nm, tal com es veu a la gràfica inferior.

Això s'aconsegueix, normalment, posant sobre un fotodiode de silici un filtre que té la mateixa corba de transmitància que la de la sensibilitat de l'ull.

Què mesura el sensor de llum Multilog?

El sensor de llum de l'equip MultiLog aparentment ofereix la possibilitat de mesurar la Il·luminància en lux i la irradiància en W/m2.

En realitat, però, mesura la il·luminància en lux i ho converteix en irradiància en W/m2 . Per fer això, usa el factor anterior de 683 lux =1 W/ m2, com si tota la llum fos monocromàtica de 555 nanòmetres.

Segons el què s'ha dit anterioment, si hem mesurat la il·luminància ( lux), per calcular correctament la irradiància (W/m2), hem de saber l'eficàcia mitjana de la font de llum que estem mesurant.

a) Mesura de la Irradiància d'una bombeta

Els autors del curs han fet mesures amb bombetes d'incandescència i han trobat que cal prendre 45 lux/ (W /m2), com a valor aproximat, en lloc de 683 lux = 1 W/ m2.

  • Això vol dir que per calcular la irradiància en W/m2 s'han de dividir per 45 els valors mesurats pel sensor en lux.
  • En canvi, si posem en el programa Multilab com a unitat de mesura els W/m2, el valor real de il·luminància (lux) s'obtindrà al multiplicar per 683 la mesura. El valor més aproximat al real de la irradiància es determina dividint per 45 aquest últim valor de il·luminància calculat.

b) Mesura de la Irradiància del Sol

Les conversions de il·luminància (lux) a irradiància (W/m2) que es facin per a la llum solar, forçosament tindran un error.

Sembla que amb aquest sensor de Multilog només es poden fer mesures de llum normal directa, enfocant el sensor perpendicularment als raigs solars, ja que no té difusor i a més està enfonsat. A les estacions de mesura de radiació, el sensor es situa horitzontalment, i les mesures són globals, és a dir, sumen la radiació directa i la difusa. Però, si el sol no està molt alt al cel, el nostre sensor no rebria la radiació directa, degut al seu enfonsament.

Segons el que acabem de dir i els càlculs de Daniel Guerrero Millán, presentats en el Congreso Internacional de Iluminación celebrat a León el 2005; es proposa una eficàcia lluminosa solar mitjana de 94,2 lux/(W/m2)

Aquest valor anterior determina una "constant d'il·luminació solar" (Radiació que arriba a les capes altes atmosfèriques) de 128 klx. Com que el nostre sensor de 130 Klux té un límit superior real de 137 klux en és útil per fer mesures de radiació solar directa.

  • Tot això vol dir que per calcular la irradiància en W/m2 s'han de dividir per 94.2 els valors mesurats pel sensor en lux.
  • En canvi, si posem en el programa Multilab com a unitat de mesura els W/m2, el valor real de il·luminància (lux) s'obtindrà al multiplicar per 683 la mesura. El valor més aproximat al real de la irradiància es determina dividint per 94,2 aquest últim valor de il·luminància calculat.

 

Si es coneix la potència P del focus, la il·luminància d'una superfície col·locada perpendicularment als raigs de llum, depèn de la distància, suposant que l'energia es reparteixi uniformement en totes les direccions.

I = P/4p r2

 

La il·luminància és inversament proporcional al quadrat de la distància. Per a una distància 2R, la il·luminància que arriba a la superfície és la quarta part de la que arriba a la mateixa superfície situada a una distància R. Si la bombeta emet isotròpicament, aquesta serà la dependència que haureu de corroborar experimentalment.

 

 

Material i equipament

 
Equipament MultiLog
  • Consola connectada a l'ordinador
  • Sensor de llum (0-130 klux) amb cable de connexió per a la consola

Material de laboratori

  • Regle o cinta mètrica
  • Focus de llum, com pot ser una bombeta de 100 W sense pantalla
  • Suport, nou i pinces
 


Plantejament d'hipòtesis i disseny de l'experiment
 
  • Quin tipus de relació creieu que hi ha entre la distància del focus al sensor i la il·luminància que aquest rep?
  • Suposeu que la resposta del sensor de llum sigui lineal. Podríeu dissenyar un petit experiment per comprovar-ho?
Procediment
   
 

Muntatge de l'experiència

 

Tal com es veu a la fotografia, heu de muntar en una taula una bombeta fixa i el sensor de llum que s'anirà allunyant. El regle us permet mesurar la distància entre ells. La quantitat de llum ambiental ha de ser la menor possible, i en tot cas procureu que no estigui orientada directament cap al sensor.

 

 

Mesureu la il·luminància cada 0,05 m, partint precisament de 0,05 m de distància a la bombeta, fins a arribar a un metre. Són, per tant, vint mesures. Abans heu de configurar la consola. En aquesta pràctica la configurareu per mesurar durant 8 minuts i a la vegada capturareu els vint valors amb l'ús del Mode de captura.

 

  Configuració de l'equip
 

 

1. Configuració de la consola:

  • Endolleu la consola a l'ordinador amb el cable USB.
  • Connecteu la font d'alimentació DC/AC a la consola.
  • Obriu la consola amb .
  • Amb desplaceu-vos fins a Configuració sistema . Premeu Enter : apareix la pantalla següent:



  • Amb seleccioneu Mode: Auto ID.
  • Premeu i netegeu la memòria; premeu i us apareixerà el missatge Memòria neta!
  • Premeu per tornar al menú principal.
  • Una vegada fet el muntatge, endolleu el sensor de llum al sòcol I/O 1 de la consola.

2. Configuració del MultiLab:

  • Enceneu l'ordinador i obriu el programa MultiLab . Si apareix MultiLog no trobat, torneu al primer punt de la configuració.
  • Cliqueu a la icona o bé Enregistrador| Configura enregistrador; apareix la finestra Ajudant de configuració. Pas 1 de 3 - Sensors.

 

  • Observeu que a l'entrada 1 s'ha detectat el sensor de llum
    0-130 klx.
  • Cliqueu a la pestanya i apareix una nova finestra referent a les propietats del sensor.
   
  • Seleccioneu, clicant amb el ratolí, la mesura en les dues unitats: klx i W/m2
  • Premeu D'acord per tornar a la finestra anterior, en què heu de prémer Proper perquè surti la finestra següent:
   
  • Seleccioneu la freqüència d'adquisició de dades: 10 mostres per segon. També Escala completa i Substitueix.
  • Cliqueu a Proper i s'obrirà una nova finestra:
   
  • Seleccioneu el temps de durada de la mesura, que en aquest cas és de 8 min i 20 s.
  • Premeu Acaba.
   
  • Si ara comencéssiu a mesurar, obtindríeu un conjunt de dades, 10 mostres per segon durant 8 min i 20 s, però no es distingirien bé les mesures per a les distàncies previstes. Utilitzeu el Mode de captura, que us permetrà, a més del conjunt de mesures anterior, capturar les mesures quan el sensor estigui a la distància adequada. El programa crea una nova taula de Captura en la qual desa els valors capturats. Heu de seleccionar la pestanya Taula | Mode de captura i apareix la finestra Captura:
  • Seleccioneu els dos sensors disponibles (en realitat és un, però amb les dues unitats) i cliqueu a Afegeix.
  • Es crearan dues columnes a la taula de dades en la qual es desaran les mesures.
  • Cliqueu a Edita columna manualment i apareix la finestra següent:
   
  • Heu d'escriure Títol columna: distància i Unitat columna: m.
  • Cliqueu a D'acord i observeu que apareix una tercera casella que indica el nom de la nova columna.
  • Si ara cliqueu a D'acord, es torna a la pantalla principal del programa:
   
  • A la taula de la dreta apareixen tres columnes buides, encara que a la imatge del costat se n'han ocultat dues i només es veu la que heu d'omplir manualment, Captura 1|distància, des de 0,05 fins
    a 1 m.
   

 

 

Abans de fer una captació, també podeu netejar la memòria de la consola des del MultiLab. 

Si activeu Esborra memòria, quan capteu les dades s'esborraran de la consola els arxius anteriors.

   
Enregistrament i transformació de dades
 

Captació de dades

  • Enceneu la bombeta, col·loqueu el sensor a 0,05 m i comenceu a enregistrar les dades clicant a la icona . A partir d'aquest moment es mesuren automàticament 10 valors cada segon. Per enregistrar el primer valor, només cal que cliqueu a la icona Enter de la consola i a continuació premeu la icona Captura situada sota la taula i a la dreta. S'escriuran els dos valors de la mesura, corresponents a 0,05 m, a la mateixa fila de la taula, a les columnes Captura llum (klx) i Captura llum (W/m2).
  • Col·loqueu el sensor a 0,1 m de la bombeta i torneu a capturar la mesura: primer cliqueu a i després .
  • Continueu capturant les mesures fins a arribar a 1 m. Si us ha sobrat temps, cliqueu a per acabar la mesura. Heu de tenir un gràfic semblant al següent:
  • Observeu que el gràfic mostra totes les mesures de llum, en klx i W/m2 (dos eixos verticals), tant les de freqüència, 10 mesures/s, com les que heu pres manualment, en funció del temps. En canvi, a la taula només es mostren les capturades: Capturar: Llum (en klx i W/m2). Més endavant s'explicarà com eliminar les mesures que no heu pres manualment.
  • Cliqueu a la icona Afegeix gràfic al projecte per afegir el gràfic al projecte. Aquest gràfic formarà part del primer exercici.
  • Graveu-lo clicant a la pestanya Arxiu | Anomena i desa i anomeneu-lo m7a_e1.

Transformació de les dades

El programa permet editar tant la taula com el gràfic. Editeu el gràfic clicant a la pestanya: Gràfic | Edita gràfic; s'obre la finestra Edita gràfic:

  • Poseu el nom Lluminositat-distància.
  • Seleccioneu a l'eix X Captura 1: distància.
  • Seleccioneu a l'eix Y Captura 1: Llum i Captura 1: Llum.
  • Premeu D'acord i es generarà un altre gràfic:

 

 

:

  • Observeu que només es representen els vint valors capturats de la il·luminància en funció de la distància.
  • Afegiu el gràfic al projecte clicant a la icona Afegeix gràfic al projecte . Aquest gràfic formarà part del primer exercici.
  • Guardeu el projecte amb el mateix nom, m7a_e1, i deseu-lo a la carpeta m7a que heu creat a la primera pràctica del curs.

 

Anàlisi de les dades

  • Agafa tres o quatre parelles de valors de la il·luminància (lux)i la irradiància ( W/m2) i comprova que la relació, no vàlida, és la comentada al començament: 683 lux per cada W/m2
  • El programa permet fer una anàlisi de les dades. Com que s'espera que la corba expressi la dependència de la intensitat amb la inversa del quadrat de la distància, fareu un ajustament a una corba potencial. L'exponent s'hauria d'apropar a -2.
  • Cliqueu a la pestanya Anàlisi | Ajudant d'anàlisi; s'obre la finestra següent:
  • Seleccioneu:
  • Tipus: Potència
  • Basat en conjunt de dades: Capturar 1 - Llum
  • Mostrar equació a gràfic
  • Mostrar R2 a gràfic
  • Cliqueu a D'acord.

 

El nou gràfic inclou la corba teòrica que més s'ajusta als valors experimentals i mostra l'equació i el valor de R2. Afegiu el gràfic al projecte i guardeu-lo amb el mateix nom. Aquest gràfic formarà part del primer exercici.

 

 
Conclusions experimentals
 
 
  • En aquesta experiència la corba d'ajustament té un exponent de -1,67 amb un R2 = 1. Aquest últim valor indica que la corba s'ajusta molt a les dades experimentals.
  • En canvi, l'exponent no és 2, valor que correspondria a una dependència de la intensitat lluminosa amb l'invers del quadrat de la distància. Possibles causes d'aquesta desviació poden ser la comentada existència d'una "llum de fons", les llums reflectides i la no isotropia de la bombeta, i el fet que no sigui un focus puntual.
 
 
Descàrrega de la pràctica en format Word