Enrera
Mòdul 6B
Utilització de l' Aula de Noves Tecnologies per a la Ciència
  Pràctica
1
2
3
4
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  Objectius

Els objectius d'aquesta pràctica són:

  • Aprendre a capturar automàticament imatges de forma periòdica.
  • Convertir les imatges capturades en un vídeo.
   
Automatització de la captura d'imatges
   
Pràctica

Prepareu una dissolució saturada d'aigua amb sal i poseu-ne unes gotes sobre un vidre portaobjectes. Enfoqueu la preparació amb el microscopi i situeu un focus al costat que doni calor a la mostra. Els objectius 4x o 10x poden resultar els més adequats.

Obriu el programa Motic i escolliu una regió de la mostra. Abans de capturar les imatges, cal configurar uns quants paràmetres:

  • Obriu el quadre de configuració amb l'opció Arxiu | Configura. També podeu fer clic sobre la icona :

  • A la finestra Nom de... escriviu l'arrel del nom que tindran les imatges. Per exemple, fotograma. A més, escolliu el format .jpg a la finestra de la dreta. D'aquesta manera, les imatges capturades tindran noms com: fotograma_1.jpg, fotograma_2.jpg...
  • Escolliu quin interval de temps hi haurà entre dues imatges successives. Per exemple, 30 segons. Si es vol, també es pot limitar el nombre d'imatges que es capturaran.

Després de prémer el botó Accepta ja podeu capturar imatges. Obriu la finestra de captura fent clic sobre la icona :

La captura no començarà, però, fins que no es premi la icona . De mica en mica, les imatges capturades van apareixent a la columna de la dreta. La captura s'acaba quan es torna a prémer la mateixa icona o s'arriba al límit fixat prèviament. En acabar, no cal desar les imatges, ja que es desen automàticament a la carpeta Capture folder. (Si no ho recordeu, podeu tornar a mirar la pràctica 4 del mòdul 3.)

 
Construcció d'un vídeo a partir d'una seqüència d'imatges
 
Hi ha molts programes capaços de construir un vídeo a partir d'imatges separades. El Movie Maker vist a la pràctica anterior podria servir, però en aquesta pràctica fareu ús d'un altre programa millor: el Macromedia Flash 5. Tots els ordinadors de l'aula porten aquest programa i tot i no ser cap editor de vídeo resulta molt útil pel que voleu fer.
 
La construcció del vídeo
 

Obriu el programa Macromedia Flash. La finestra que apareix té aquest aspecte:

Tot seguit, importeu la imatge que ocuparà el lloc del primer fotograma del vídeo amb l'opció Archivo | Importar:

Just després d'importar la primera imatge, el programa detecta que a la mateixa carpeta hi ha una colla d'imatges numerades i ofereix l'opció d'importar-les totes de cop.

Ja està! Les imatges s'han ordenat amb la numeració que tenien. Movent la línia de temps o amb l'opció Control | Reproducir podeu veure l'animació:

És possible que el vídeo no tingui la mateixa mida que els fotogrames capturats. Si això succeeix, seleccioneu l'opció Modificar | Película i premeu el botó Contenido o escriviu la mida dels fotogrames a les caselles situades a la dreta de Dimensiones:

Ara ja només fa falta desar el muntatge en forma de vídeo. Seleccioneu l'opció Archivo | Exportar película:

Escolliu el format AVI com a tipus de fitxer:

Deixeu marcades les caselles que mostra la imatge:

Finalment, com que heu marcat l'opció Comprimir vídeo, es demana el còdec que voleu utilitzar:

L'Indeo 5.1 pot anar molt bé. També el DIVX. Amb alguns còdecs cal vigilar que les imatges tinguin una profunditat de color de 24 bits o unes mides múltiples de 4.

Si teniu problemes amb els còdecs, podeu desmarcar la casella Comprimir vídeo. Aleshores el vídeo pesarà molt; intenteu, llavors, convertir-lo al format WMV tal com s'ha descrit a la pàgina anterior.

Fent clic sobre la icona podreu veure el resultat: .

Amunt