Les obres arquitectòniques d'Antoni Gaudí a la ciutat de Barcelona

La Sagrada Família

El Temple Expiatori de la Sagrada Família va ser idea d'un llibreter, Josep Mª Bocabella, home cult i devot que el 1886 va fundar l'Associació Espiritual de Devots de Sant Josep, que tenia per objectiu aconseguir, mitjançant la protecció de Sant Josep, el triomf de l'Església Catòlica en una època en que el fenomen de la descristanització es veia propulsat per la Revolució Industrial i els seus canvis socials.

La primera pedra es va posar el 19 de Març del 1882, festivitat de Sant Josep. Gaudí va prendre la direcció de les obres oficialment el 18 de Març del 1883 (encara que ja havia intervingut una any abans) a causa d'una discrepància entre Del Villar i la junta, representada per Joan Martorell i Montells.

plànol

Itinerari

metro: Línia 2. Temps estimat: 15 min.



Casa Milà

Passeig de Gràcia 92. Barcelona.

La coneguda "Pedrera" és el darrer edifici d'habitatges que va construir Antoni Gaudí i hom la considera la culminació pefecta de les seves experiències anteriors en el tipus de cases de veïns de l'Eixample.

En aquesta construcció, la plàstica gaudiniana, bassada fins aquest moment en una interpretació personal dels principis culturals de l'Art Nouveau es concreta en la seva definitiva dimensió expresionista.

És de destacar, junt amb la ruptura dels plans de façana, la gran atenció prestada en elements habitualment considerats desprecialbes, com a les xemeneies que es resolen creant al terrat un paisatge de formes insólites

plànol

Itinerari

metro: línia 3. Temps estimat: 11 minuts.


 

Casa Batlló

Situació: Passeig de Gràcia, 43 - Barcelona

La Casa Batlló (1905-1907) també coneguda amb el nom de l'Ossera és un edifici que es va construir a l'época del Modernisme.

El Modernisme és un moviment cultural que es va produir a finals del segle XIX i a principis del XX. La paraula significa "gust pel que és modern". Volia trencar amb les idees del passat i buscar-ne de noves. Va influir molt en l'arquitectura, les arts plàstiques, la literatura, la música... Buscava l'originalitat, la novetat, la força, calia unir totes les arts aplicades en les noves construccions.

L'estil modernista es caracteritza pel predomini de la corba sobre la recta, l'asimetria, els detalls en la decoració, la importància dels elements de la natura. Sovint hi apareixen motius inspirats en l'espontaneïtat del poble, com les llegendes o cançons populars.

Els seus edificis acostumen a tenir materials com la pedra, el marbre, la ceràmica, l'esgrafiat, el guix, el mosaic, la fusta, etc. Aquest nou estil inclou totes les arts plàstiques i decoratives, aquestes les trobem en les seves façanes, vestibuls, interiors... Amb aquest moviment tornen a néixer les arts aplicades com la ceràmica, el ferro, el vitrall, entre altres... i això fa que els seus edificis estiguin molt decorats i elaborats.

plànol

Itinerari

Està molt a prop de Plaça de Catalunya. Pots anar caminant


 

Casa Calvet

Adreça: Carrer de Casp, 48 Barcelona.


Projecte de l'arquitecte Antoni Gaudí i Cornet de 1898 construïda entre 1898 i 1900.
El 1900 aquesta casa va ser premiada per l'Ajuntament de Barcelona.
Es la primera casa de veïns de Gaudí, construïda per a la família Calvet, una família de fabricants tèxtils.
La façana construïda amb pedra i ferro forjat, es va portar a terme amb la col·laboració de Lluís Badia (ferro forjat) i el fuster Casas i Bardé.
La façana es culmina amb dos timpans -amb dues cabries molt fantasioses fetes de ferro forjat- coronats per creus també de ferro forjat.
A cada costat i al centre de la part superior, la façana es adornada amb els caps de Sant Pere (en honor del pare del propietari), Sant Genis notari i Sant Genis còmic (en honor dels patrons de Vilassar de Mar vila nadiua d'Andreu Calvet).
La façana posterior (no visible des del carrer) es molt interessant i apreciada per els especialistes.
La caixa de l'ascensor es una obra d'art amb la seva decoració en fusta, ferro i vidre.
Els mobles de la planta baixa i del primer pis, foren també dissenyats per l'arquitecte i es poden veure en part al Museu Gaudí del Park Güell. .
Aquest es probablement l'edifici mes convencional de Gaudí.


plànol

Itinerari

Està molt a prop de la plaça de Catalunya. Es pot anar caminant


 

Casa Vicens

1883-1888, Antoni Gaudí
Adreça: Carolines, 18-24

Casa residencial encarregada per Manuel Vicens al terme de Gràcia, al nord de Barcelona. És la primera obra important de Gaudí, on l'arquitete enceta un primer llenguatge arquitectònic de gran simplicitat constructiva, amb el predomini de la línia recta sobre de la corba. La Casa Vicens està estructurada en quatre nivells, corresponents a un soterrani per al celler, dues plantes per l'habitatge i unes golfes destinades al servei.
Exteriorment, l'edifici presenta un cos de pedra vista que fa destacar-ne la part superior i creix amb una sàvia combinació ente totxos i rajoles que recorda l'arquitectura islàmica. El resultat és una obra d'aspecte fascinant, on l'exotisme de les façanes té continuïtat a l'exterior (relleus de guix pintat als sostres, mosaics romans al paviment i pintures decoratives als murs). De tots aquests treballs de decoració cal destacar tant les pintures com el mobiliari del menjador i de la sala de fumadors. Precisament, la perfecció en els acabats d'aquests espais provocà que la casa trigués més de cinc anys a ellestir-se.

plànol

Itinerari

metro: línia 3. Temps estimat: 11 minuts


 

Palau Güell

Residència urbana d'Eusebi Güell i Bacigalupi, construïda per Antoni Gaudí (1886-91), al carrer Nou de la Rambla de Barcelona. Edifici luxós, fou un prodigi arquitectònic tant des del punt de vista estructural com de moblament. Per la racionalitat i la modernitat de molts dels seus plantejaments (plana lliure, sistemes d'instal·lacions, façana posterior, construcció sobre columnes, etc) cal considerar-lo com una anticipació de l'arquitectura dels anys 1920-30. Actualment hi ha instal·lat el Museu del Teatre.

Habitatge unifamiliar encarregat per Eusebi Güell i construït al centre històric de Barcelona, pensat com una ampliació d’una altra propietat que tenia a La Rambla i amb la qual va arribar a connectar. Gaudí executà el projecte amb una gran meticulositat i s’acompanyà dels millors artesans de l’època per a la que seria una de les residències més luxoses de la ciutat. Així, el nou palau va servir de llar i acollí les sumptuoses festes privades i les celebracions culturals dels Güell, i esdevingué el símbol del poder econòmic i de la sensibilitat per l’art d’aquella família d’industrials.
Malgrat que la construcció estava quasi enllestida el 1888, quan la ciutat celebrà l’Exposició Universal, la primera que tenia lloc a Espanya, la magnífica decoració i els acabats dels detalls en retardaren la conclusió fins al 1890.
L’edifici consta de sis nivells resolts de manera diversa (soterrani, planta baixa, entresòl i tres pisos). Cal destacar la seva concepció arquitectònica, concebuda a partir d’una sala central, molt lluminosa, de més de 80 m2 i 17 m d’alçària, al voltant de la qual estan disposades les dependències. L’espai queda tancat per una cúpula on múltiples orificis produeixen un interessant efecte lluminós. També són remarcables diversos elements funcionals, com les xemeneies del terrat, i l’acurat treball dels materials, com les portes d’entrada de ferro forjat que incorporen, al capdamunt, les inicials del propietari.

plànol

itinerari

metro: línia 3. Temps estimat: 7 minuts