Tornar
Glossari

 
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z

 
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line o "línia digital asimètrica d'abonat"): És un sistema asimètric de transmissió de dades sobre línies telefòniques convencionals, pot arribar a velocitats de 1,5 i 6 Megabits per segon en un sentit i entre 16 i 576 Kb en l’altre sentit.
Ample de Banda:  Aquest terme s’utilitza per indicar la màxima quantitat d'informació simultània  que pot transferir una xarxa. 
ATM (Asyncronus Transmision Mode o "mode de transmissió asíncrona"): Sistema de transmissió de dades utilitzat en banda ampla per aprofitar al màxim la capacitat de la línia. Es tracta d’un sistema de commutació de paquets que suporta  velocitats de fins a 1,2 Gbps.
AVI:  Format de vídeo digital per Windows, amb so incorporat.
Tornar amunt
Backup: Còpia de seguretat de fitxers o programes.
Bases de dades:  Sistema d'emmagatzemament de dades molt flexible, que permet utilitzar la informació segons criteris diversos. (Un exemple de motor de bases de dades és l’Access.)
Baudi:  Unitat de mesura. Número de vegades que un senyal canvia en 1 sg. 
Bios: Conjunt de procediments bàsics per al funcionament del ordinador, es troben allotjats en la memòria ROM.
Buffer: Memòria intermèdia que utilitzen els perifèrics d’un ordinador, per exemple, una impressora.
Bus: Canal per on circulen les dades dins de l'ordinador, comunicant els diferents components de la placa mare. Poden ser de 16, 32, 64, 128 bits, corresponent a la capacitat de transferència d’informació.
Byte:   8 bits formen 1 byte, és la unitat bàsica d'informació amb la qual funcionen els PC. 1024 bytes= 1 Kbyte i 1024 K=1 Mb (mega)
Tornar amunt
Catxé o Cau: Memòria localitzada entre el processador i la memòria per accelerar els intercanvis de dades.
CD (Compact Disc o "disc compacte"): Disc òptic de 12 cm de diàmetre que permet l'emmagatzematge d'informació digital, per exemple, música.
CD-ROM (Compact Disc Read Only Memory o "disc compacte de memòria de sols lectura"): Disc compacte d'emmagatzematge de dades, d'una capacitat aproximada de 660 Mb,
Cercador: Eina que permet buscar dades de dues maneres diferents: escrivint una paraula o nom referencial de la informació i enviant-se l’ordre de cerca, o consultant un menú d’àrees temàtiques de webs classificats.
Chat: Veure Xat.
Chip: Veure Xip.
Ciberespai: Paraula, més literària que informàtica, que s’aplica a l’espai que abasten totes les xarxes del món, tant si estan connectades entre elles con si no ho estan.
Compressió: Sistema que consisteix en reduir el volum  d’un fitxer amb ajuda de programes com el WinZip.
Cookie: Bocí de dades que envia el programa servidor de HTTP al navegador WWW. Normalment es tracta d’informació que el client necessita. Cada cop hi ha més cookies amb contingut publicitari. 
Correu electrònic (e-mail): Sistema de comunicació pel qual s’intercanvien missatges a través d’una xarxa; és ràpid, econòmic i s’hi poden adjuntar fitxers.
CPU ( o "unitat central de procés"):  Components bàsics del PC, placa mare, microporcessador, unitats de disc, etc. ubicats normalment en una caixa metàl·lica  vertical (torre o semitorre) o horitzontal (consola).
Tornar amunt
Digitalització: Procés que permet convertir a llenguatge de l’ordinador (bits) qualsevol tipus d’informació gràfica, vídeo o àudio.
DNS (Domain Name Server o "servidor de noms de dominis"): S’anomenen així als ordinadors que es dediquen a traduir els noms dels ordinadors a les seves adreces numèriques. Tradueixen tant noms a adreces IP com a la inversa.
Domini: Part d’una adreça o nom d’un ordinador que indica el propietari a qui pertany i el nom de la tasca que realitza. Les diferents parts del nom d’un ordinador s’escriuen separades per punts (www.xtec.net)  es tracta d’un ordinador que es dedica a servei web, que es diu de nom XTEC i que es troba en territori espanyol.
Domini públic: En aquest glossari, fa referència a programes de lliure difusió (veure shareware i freeware).
Dúplex: Capacitat per rebre i transmetre informació. Existeixen dues modalitats:
Half-duplex quan rep i transmet alternativament i  Full-duplex quan pot fer ambdues coses simultàniament.
DVD (Digital Versatil Disc): Discs digitals similars als CD que aconsegueixen emmagatzemar 17 Gb.
Tornar amunt
Enllaç (Link): Punt de connexió cap a informació remota. En l’argot dels internautes, la paraula lincar s’utilitza per a definir el salt d’una URL a una altra per mitjà de l’hipertext.
Explorer: Nom comú del programa Microsoft Internet Explorer. Es tracta d’un conegut programa navegador del WWW.
Tornar amunt
Formatar: Donar format o estructura a un disc.
Frame: Estructura de subfinestres o marcs en una pàgina web.
Freeware: Programa de lliure difusió, gratuït.
FTP (File Transfer Protocol o "protocol de transferència de fitxers"): nom del protocol estàndard per a la transferència de fitxers a Internet. Permet a l’usuari accedir a fitxers (programes, aplicacions informàtiques, documents i gràfics) i transferir-ne d’un altre sistema que es troba a la xarxa.
Full de càlcul: Aplicació formada per cel·les on es poden introduir dades, associar fórmules matemàtiques i realitzar càlculs. Exemple: Excel
Tornar amunt
Gateway:  Porta d’accés o pasarel·la. Dispositiu que permet connectar entre sí dues o més xarxes, normalment de diferent protocol, o bé un servidor a una xarxa.
GIF: Format estàndar de fitxers gràfics fins a 256 colors.
Tornar amunt
Hipermèdia: Unió de les tècniques multimèdia i l’ús dels enllaços. Un document hipermèdia té enllaços que estableixen connexions amb objectes multimèdia. 
Hipertext: Sistema d’organització i consulta de la informació de manera no lineal. La informació (textual, gràfica, vídeo, àudio...)  es relaciona mitjançant nusos conceptuals que estan interconnectats en forma de xarxa; així s’hi accedeix “saltant” pels conceptes a la manera d’una associació d’idees.
HomePage: És la pàgina o porta principal de qualsevol Web
Hot Line:  Servei telefònic, normalment gratuït, d’atenció als usuaris.
HTML (Hyper Text Markup Language): Llenguatge de programació utilitzat per escriure documents per a pàgines Web.
HTTP (Hyper Text Transport Protocol o "protocol de transferència d’hipertext"): Protocol genèric, utilitzat des del 1990, necessari per a distribuir i fer servir sistemes d’informació hipermèdia.
Tornar amunt
Internauta: Usuari d’Internet, també anomenat cibernauta.
Internet: Xarxa de xarxes que interconnecta ordinadors de diferents arquitectures i diferents sistemes operatius, permetent tenir accés a una enorme quantitat d’informació hipermèdia.
Intranet: Xarxes privades d’ordinadors (la xarxa d’un centre) que utilitzen els recursos i la tecnologia pròpia d’Internet, com és el protocol TCP/IP
IP:  Adreça en forma numèrica, generalment de 4 valors separats per punts, que cada ordinador té de manera única per identificar-se a la xarxa Internet, un dels ordinadors del PIE té 213.176.161.16. Quan connectem a Internet el nostre servidor (XTEC) ens assigna una IP.
IRC (Internet Relay Chat): Transmissió de converses per Internet.
Tornar amunt
JPG: Format estàndar de fitxers gràfics fins a 16 milions de colors.
Tornar amunt
LAN:  Xarxa d’àrea local
Llista de distribució de correu: Grup d’usuaris de correu electrònic que comparteixen informacions sobre un mateix tema, rebent i enviant missatges a les persones que s’han subscrit a una llista determinada, de forma automàtica.
Tornar amunt
Mòdem: Fusió de les paraules modulador-demodulador.  El mòdem és un aparell que uneix l'ordinador amb una línia telefònica i permet a l'usuari accedir, amb el programari adient, a Internet i comunicar-se amb altres ordinadors.
Multimèdia: Producte digital i interactiu que reuneix diversos mitjans de comunicació (imatge, text, so, vídeo, dibuix i animació).
Tornar amunt
Navegador: Programes que permeten accedir a la xarxa Internet W W W.
Firefox:  Nom comercial d’un programa navegador del W W W.
News Groups (o "grups de notícies"): Servei d’Internet que permet, mitjançant el correu electrònic, l’intercanvi d’informació i la discussió entre un grup d’usuaris sobre un tema determinat. Són missatges amb un remitent, però sense cap destinatari concret, que es difonen per totes les màquines connectades a la xarxa. Són autèntiques tertúlies internacionals a través de la xarxa i un sistema fàcil per a localitzar a Internet col·legues de professió, d’estudis o d’interessos comuns.
Tornar amunt
Protocol: Conjunt de normes físiques i lògiques que fan possible la comunicació entre dos sistemes informàtics.
Tornar amunt
Router (“encaminador”): Aparell que serveix per a connectar una xarxa d’ordinadors local (d’una aula d’informàtica, per exemple) a la xarxa Internet. Fa la connexió a Internet automàticament quan un usuari fa anar un programa com ara un navegador o el correu electrònic, que requereixen la connexió.
Tornar amunt
Servidor  (Host o proveïdor d’informació): Ordinador central que permet als usuaris comunicar-se amb altres sistemes centrals d’una xarxa i connecta l’usuari final a Internet.
Shareware: Programes de lliure difusió. Els autors demanen una petita quantitat de diners després d'un període de prova.
Tornar amunt
Tallafocs - Firewall:  Qualsevol programa que protegeix una xarxa d’un accés extern. 
TCP (Transport Control Protocol o "protocol per al control del transport"): Protocol de transmissió d’informació per “paquets” a través de la xarxa Internet.
TCP/IP (Transmision Control Protocol/Internet Protocol): És el protocol de comunicacions més estés  i utilitzat en Internet i en les intranets d’escoles i empreses.
TLD (Top Level Domain o "domini de nivell superior"): És la darrera part del nom d’un ordinador. Generalment indica l’emplaçament geogràfic (.es per Espanya, .fr per França, .ct per Catalunya, sol·licitat però no concedit, .org per a organitzacións no governamentals, .com per a les comercials, .edu per a les educatives, .net per a les grans xarxes, .etc.)
Tornar amunt
URL (Uniform Resource Locator o "localitzador uniforme de recursos"): Nom que reben les adreces que identifiquen les pàgines del W W W.
Tornar amunt
Web:  Pàgina Web, cadascun dels documents d’hipertext que presenten els servidors.
WWW (Wold Wide Web o "teranyina a escala mundial": Àrea en què és  possible navegar amb el sistema HTTP. És doncs, una subàrea d’Internet. Consisteix en un sistema hipermèdia mundial d’Intercanvi d’informació i recursos informàtics, que utilitza com a vincle els documents d’hipertext.
Tornar amunt
Xarxa:Conjunt d’ordinadors interconnectats que comparteixen recursos i s’intercanvien informació.
Xat: Conversació, generalment escrita, que es manté en directe entre dos o més usuaris connectats a Internet.
XDSI (Xarxa Digital de Serveis Integrats): Línia telefònica que permet realitzar a la vegada dues trucades simultànies, dos ordinadors o un telèfon i un ordinador. Cada trucada pot anar a 64 Kb. Cal utilitzar telèfons digitals i per a la connexió a Internet, routers o targetes-mòdem especials, el fax també ha de ser digital.
Xip: Circuit integral encapsat.
XTEC (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya): És el nom que reben els serveis telemàtics oferts per la SGTl (Subdireció General de Tecnologies de la Informació del Departament d’Ensenyament).
Tornar amunt


Tornar