Anar a la pàgina principal Anar a la pàgina principal Anar al tema següent
  Què és Internet?

 
Què és Internet?
Una mica d'història
Com funciona Internet?
Serveis Internet (Correu, Web, Xat, FTP, Llistes de distribució, News, Vídeo conferència, Netmeeting)


 
Què és Internet
Un món ple d'Internet? Des del punt de vista tecnològic, Internet és una xarxa de comunicacions que posa en contacte milions de sistemes informàtics, repartits per tot el planeta. En aquesta immensa xarxa hi ha elements encarregats del transport i l'ordenació del tràfic, i d'altres dedicats a la producció, edició i emmagatzematge de materials.

Una mica d'història
El que avui anomenem "Internet" té els seus orígens en una xarxa de comunicacions militars anomenada ARPANET, creada als Estats Units el 1969, en plena guerra freda. Fins aleshores, les xarxes telemàtiques es basaven en un ordinador central, que rebia i distribuïa tota la informació. El nucli d'aquesta estructura centralitzada era un autèntic "taló d'Aquil·les", capaç de paralitzar tot el sistema si era objecte d'un atac nuclear. La nova xarxa es basava en una estructura descentralitzada, que assegurava la continuïtat de les comunicacions encara que caigués algun dels seus nuclis.
El sistema operatiu UNIX, desenvolupat a la universitat de Berkeley (Califòrnia) el 1980, incorporava les dues aportacions més significatives d'ARPANET: la transmissió de dades "per paquets" i la possibilitat de canviar sobre la marxa les rutes que han de seguir aquests paquets. La connexió de les xarxes d'ordinadors de les universitats i els centres de recerca, basats en el sistema UNIX, va ser l'origen del que avui és Internet.
L'any 1992, l'investigador Tim Berners-Lee desenvolupa al CERN un format hipertextual i hipergràfic per a publicar documents en la xarxa. Aquest format, anomenat HTML, permet a qualsevol usuari "navegar" per la xarxa saltant d'un document a un altre a clics de ratolí, sense haver de ser un expert en protocols i sistemes operatius.
Tornar amunt

Com funciona Internet? 
La xarxa està formada per milers d'ordinadors de plataformes diferents (PC, Mac, Silicon, Sun...) que es connecten entre si mitjançant enllaços molt diversos: línies telefòniques convencionals, xarxes locals, línies de fibra òptica, enllaços per ràdio, satèl·lits... En tots aquests ordinadors s'utilitza un protocol anomenat TCP/IP, que consisteix en un sistema d'identificació de les estacions i un mètode per a la transmissió de la informació.
Cada ordinador present a la xarxa té una "matrícula" numèrica que l'identifica de manera única. Aquest identificador, anomenat adreça IP, s'acostuma a escriure descompost en 4 números separats per un punt. Per exemple, la "matrícula" d'un dels ordinadors de Formació TIC és: 213.176.161.16
L'assignació d'adreces IP pot comparar-se a la dels números telefònics: tots els telèfons d'una zona geogràfica comparteixen el mateix prefix, i en un mateix barri o localitat els números acostumen a començar per les mateixes xifres. En el cas de les adreces IP, hi ha també una jerarquia de xarxes i subxarxes.
Els ordinadors que estan connectats permanentment a la xarxa tenen una adreça IP fixa, mentre que els que ho fan esporàdicament (per exemple, quan truquem des del nostre ordinador amb un mòdem o des d'un ordinador de la xarxa amb router) se'ls assigna un número diferent en cada connexió.
Tornar amunt

Serveis Internet 
(Correu, Web, Xat, FTP, Llistes de distribució, News, Vídeo conferència, Netmeeting)
Ara ve la part més interessant: sembla que el meu ordinador ja pot connectar-se, però... per a què serveix tot això? Dins d'Internet hi ha ordinadors dedicats a tasques diverses. En aquest apartat veurem alguns dels serveis més utilitzats d'Internet: el correu electrònic (e-mail), la teranyina de documents (web), les xerrades (xat), penjar arxius i baixar-los (FTP), els taulers d'anuncis (news), la vídeo-conferència i altres serveis complementaris.

Símbol d'Internet

Correu - Aquest és un dels primers serveis que es van posar en marxa a Internet, i permet intercanviar missatges entre els usuaris de la xarxa. Els missatges acostumen a ser textuals, però també poden incorporar gràfics, sons, programes, documents... El seu funcionament és molt simple:
  • A la xarxa hi ha uns ordinadors que actuen com a servidors de correu. La seva funció és enviar, rebre i guardar els missatges fins que no els reculli el seu destinatari.
  • Tots els usuaris d'Internet tenen una bústia, que és el magatzem on el servidor guarda els missatges rebuts.
  • Els usuaris tenen també una adreça de correu electrònic, que és el seu identificador públic a Internet i serveix per a localitzar la seva bústia quan algú els vol enviar un missatge.
  • Per enviar els missatges o recollir-los de la bústia cal fer servir un programa "client" de correu.
  • Els usuaris s'han de connectar regularment amb el seu servidor de correu, per tal de comprovar si han rebut missatges i recollir-los. Pot semblar una cosa molt òbvia, però els servidors no "truquen" a l'usuari ni tenen cap manera d'avisar-lo quan els arriba algun missatge.
  • Quan un usuari consulta el seu correu, el servidor li passa els missatges i els esborra de la bústia.
Existeix també la modalitat de correuweb, del que parlem més endavant.
 
Web -Les sigles WWW (WorldWide Web: "La teranyina mundial"), W3 o WEB corresponen al servei més popular i utilitzat d'Internet. Consisteix en la publicació de documents que poden estar formats per text, gràfics, sons, animacions i altres recursos multimèdia. Aquests documents són de tipus hipertextual i hipergràfic: això vol dir que hi ha determinades paraules o imatges que són enllaços cap a altres documents de la xarxa. N'hi ha prou amb un clic de ratolí damunt aquestes paraules o imatges per "saltar" a una pàgina diferent. El format en què es presenten aquests documents s'anomena HTML.
Xat -El servei IRC (Internet Relay Chat: "Transmissió de converses per Internet"), és semblant a la "banda ciutadana" dels radioafeccionats: mitjançant un programa client heu de connectar-vos a un servidor, on podreu escollir més de 3.000 canals diferents per "parlar". Les intervencions normalment encara es fan per escrit, però cada vegada hi ha més programes que permeten la transmissió oral. Cada canal té un identificador diferent i s'hi tracta una temàtica determinada. Les intervencions es transmeten en temps real, mitjançant xarxes com Undernet, que connecta servidors de tot el món. També hi ha servidors que organitzen tertúlies sobre un tema específic amb la presència de convidats (escriptors, artistes, polítics, científics...). Actualment molts dels "portals" o pàgines d'entrada a Internet, disposen del servei de xat.
Llistes -Les llistes de distribució són un sistema per mantenir en contacte grups d'usuaris que estan interessats en un tema determinat. Els servidors que s'encarreguen de mantenir-les envien una còpia de tots els missatges rebuts a tots els usuaris que hi estiguin subscrits. Hi ha dos tipus de llistes de distribució: les "moderades", on hi ha un coordinador que s'encarrega de llegir els missatges i pot decidir excloure aquells que consideri que no s'avenen amb el tema de la llista, i les "no moderades", que distribueixen de manera automàtica tots els missatges que se'ls envia sense que ningú els revisi. En totes les llistes de distribució hi intervenen dues adreces:
  • Una és l'adreça de la llista pròpiament dita. Els missatges que arriben a aquesta adreça s'envien a tots els altres subscriptors.
  • L'altra és l'adreça de control, i s'utilitza per donar-se d'alta o de baixa de la llista, consultar quins altres membres hi ha subscrits o demanar ajuda. Acostuma a començar amb el text "majordomo" o "listserv", que és el nom dels programes que gestionen les llistes. És convenient apuntar-se aquestes dues adreces en el moment de donar-se d'alta a una llista de correu, i no confondre-les.
FTP -Les sigles FTP (File Transfer Protocol Protocol "Transferència de Fitxers". Es tracta d'un servei que permet desar i emportar-se fitxers del disc dur d'un ordinador remot. Els servidors públics d'FTP són grans llibreries on hi podreu trobar tot tipus de programes i fitxers. Hi ha dos nivells d'utilització de l'FTP:
  • Per rebre fitxers podeu utilitzar l'Internet Explorer o Firefox. Proveu d'escriure a la línia d'URL l'adreça ftp.upc.es i podreu "navegar" pels directoris del servidor FTP de la Universitat Politècnica de Catalunya. Observeu que a cada pantalla hi ha directoris i fitxers: si feu clic en un directori, passareu a visualitzar-ne el seu contingut, i si ho feu en un nom de fitxer, el programa us proposarà executar-lo o copiar-lo al vostre disc dur (us recomanem aquesta segona opció). Les descripcions del contingut de cada directori acostuma a trobar-se en fitxers amb l'extensió .TXT. Aquesta interfície no és molt amable, i per això molts servidors FTP ofereixen un accés alternatiu des de pàgines web, on es pot presentar més clarament la informació de cada fitxer. Des del punt de vista de l'usuari que vol rebre un fitxer, és indiferent que el servidor sigui FTP o web: tots dos es comporten de la mateixa manera, i sovint els enllaços de les pàgines web apunten directament a servidors FTP.
  • Per enviar els vostres propis fitxers cap a un servidor FTP necessitareu un programa "client" especial, i el permís de l'administrador del sistema per poder accedir-hi. Els usuaris que publiquen les seves pàgines web en un servidor utilitzen normalment l'FTP per fer-les-hi arribar. 
News -El servei anomenat "News" funciona d'una manera similar a com ho fan els taulers d'anuncis: qualsevol ciutadà de la xarxa pot penjar un avís, intervenir en un debat, expressar una opinió, comunicar una notícia... El seu missatge queda "penjat" en un tauler, i pot ser llegit per altres usuaris interessats en el tema. Passat un temps, els missatges "caduquen" i són eliminats del tauler. Hi ha dos nivells de funcionament d'aquest servei:
  • Els taulers d'anuncis propis d'una empresa o institució, que resideixen en un únic ordinador. Només els usuaris que tinguin accés a aquest ordinador poden consultar i participar en els grups d'informació o discussió. Moltes universitats i grans empreses utilitzen aquest sistema per mantenir informats els membres de la seva comunitat.
  • Els fòrums d'Usenet, que resideixen en múltiples ordinadors alhora, connectats entre si i actuant com a "miralls" els uns dels altres. Actualment hi ha més de 6.000 grups de discussió, dedicats als temes més diversos. La diferència amb el sistema anterior és que si, per exemple, participeu en un grup des d'un servidor de Catalunya, s'envia automàticament una còpia dels missatges que hi envieu a tots els altres servidors de la xarxa, i pot ser llegida des de qualsevol racó del planeta.
El format dels missatges és similar al del correu electrònic. La diferència fonamental és que ningú no s'encarrega d'enviar-vos els missatges a la vostra bústia, sinó que heu d'accedir voluntàriament al tauler per llegir les intervencions o enviar-ne de pròpies. Els diferents grups de discussió s'identifiquen mitjançant noms compostos, separats per punts. Per exemple, el grup anomenat rec.music.beatles és del tipus "recreatiu" i tracta temes de música, concretament sobre els Beatles.
Vídeo-Conferència - Tot i que, ara per ara, el seu funcionament es troba limitat per l'ample de banda amb què accedim a Internet, aquests serveis amenacen amb revolucionar el sistema de comunicació interpersonal per via telefònica. Els serveis d'àudio són els més factibles amb la velocitat que ens ofereixen els mòdems. Per a transmetre senyal de vídeo amb qualitat és recomanable una connexió XDSI o superior.
Netmeeting -L'Internet Explorer en català incorpora aquest programa. Permet intercanviar missatges escrits, gràfics, fitxers, àudio i videoconferència entre usuaris. La comunicació pot ser d'un a un, o formant grups d'usuaris (d'una manera semblant a l'IRC). També disposa d'una "pissarra virtual" on tots els participants en una reunió poden dibuixar o escriure. Els usuaris es troben en servidors anomenats ULS . La funció d el servidor és només presentar una llista amb la gent que es troba connectada en aquell moment. És un producte de distribució gratuïta.
Tornar amunt

Anar a la pàgina principal Anar a la pàgina principal Anar al tema següent