Enrera

Mòdul 5
Plàstica i Música I

Aplicació de les TIC a Primària---
Pràctica 

Estic...

Aquesta pràctica es desenvolupa dins l'àrea del: Coneixement Visual i Plàstic.

Està orientada a l'alumnat del cicle superior de primària.

Amb aquesta pràctica es pretén aconseguir:

  • Objectiu TIC: Crear un gif animat i utilitzar l'escàner amb la nostra pròpia foto (canviant el color del cabells, posant ulleres, canviant els ulls, somrient, plorant...).
  • Objectiu curricular: Aprofitar el recurs per treballar l'estructura de la cara, l'expressió facial i l'estat d'ànim en el vocabulari d'una llengua estrangera, per exemple l'anglès.
  • Material a utilitzar: Es recomana que en el cas de no tenir possibilitat d'escanejar una foto personal, o de no disposar d'una càmera digital per realitzar-ne, les fotografies es recuperin d'Internet.
Desenvolupament de la pràctica

Aquesta pràctica tracta de treballar una imatge i fer-la animada a partir de les expressions facials, per poder treballar el vocabulari amb anglès: cara alegre, cara trista, cara enfadada i cara somrient.

Aquestes poden ser una mateixa persona o de vàries. S'aconsella que s'obtinguin practicant la càmera digital o l'escàner, en el cas de no tenir aquests periférics s'han de capturar d'Intenet o dibuixar-les a mà.

  1. Heu de tenir instal·lat el programa GIMP.
  2. Heu d'aconseguir quatre imatges que expressin: cara alegre, cara trista, cara enfadada i cara somrient.
  3. Amb l'editor gràfic GIMP heu d'aconseguir que totes les imatges tinguin la mateixa mida (sempre s'haurà d'adaptar a la més petita) i que tinguin una profunditat de 256 colors.
  4. Obriu les quatre imatges: cara1.gif, cara2.gif, cara3.gif i cara4.gif. Ho podeu fer aguantant la tecla Shift i marcant els noms dels quatre fitxers i així s'obriran tots de cop.
  5. Comproveu que totes tenen les mateixes mides i resolució. És recomanable fer aquesta comprovació per a evitar possibles errades posteriors en el moment de reproduir l'animació.
  6. Agafeu una imatge inicial, cara1.gif, i creeu una nova capa tenint en compte que estigui assenyalada l'opció transparència.
  7. Repetiu el mateix procés fins que tingueu una capa de fons i set capes més que anomenareu de manera consecutiva: cara2, cara3 i cara4.
  8. Aneu ara a la finestra cara2.gif (Atenció, a la finestra, no a la capa. Si només havieu obert una de les quatre imatges, obriu cara2.gif).
  9. Copieu la imatge al porta-retalls del Gimp seleccionant l'opició Edita | Copia a la finestra de la imatge cara2.gif.
  10. Aneu ara a la finestra de la imatge cara1.gif (la de treball on hem generat les capes). Seleccioneu primer la capa on voleu que s'enganxi clicant un cop amb el ratolí a sobre d'ella. Aneu a Edita | Enganxa i veureu que us apareix una nova capa com la que us mostra el dibuix.
  11. Repetiu el procés fins que tingueu les quatret imatges inserides com a capes.
  12. Abans de desar l'animació aquesta s'ha d'optimitzar. Que vol dir això?. Optimitzeu l'animació amb l'opció Filtres | Animació | Optimitza (per a Gif).
  13. Deseu l'animació i seleccioneu el format GIF. Premeu Exporta i configureu l'animació.
  14. Ttindreu l'animació amb transparència.

Un cop desat si voleu visualitzar-lo en moviment podeu fer-ho amb un navegador d'Internet o fer doble clic a sobre del fitxer des de l'Explorador de Windows.

Suport sobre l'ús de les eines

Veure-ho fet?


Ampliació

Es tracta de controlar el temps d'aparició.
  1. En el moment de desar l'animació, anomenar el fitxer com a cares.gif, i haver seleccionat el format GIF, premeu Exporta.
  2. Trieu Capes acumulatives (combina) per tal que l'animació pesi menys. Si teniu assenyalada l'opció Bucle infinit l'animació no s'aturarà mai, si la desmarqueu només es reproduirà un cop. Podeu també canviar el retard entre fotogrames o marcs(capes) en l'animació (per defecte és de 100 mil·lisegons).
  3. Per visualitzar-lo en moviment heu d'obrir-ho amb un navegador d'Internet o fer doble clic a sobre del fitxer des de l'Explorador de Windows.
  4. Deseu els canvis amb el nom cares2.gif.

Veure-ho fet?