Enrera
Bloc D Secundària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica DS3. Els mitjans de comunicació reflecteixen la realitat?
   

Per fer aquesta pràctica haurem de veure/consultar els documents:

- Com veure la TV? (II). Els informatius. CAC. 1998. Vídeo: Obach, X.
- Com veure la TV? (II). Els informatius. CAC. 1998. Llibre: Obach, X.

Aquests documents formen part dels tres volums publicats pel CAC que porten per títol Com veure la TV?. Es tracta de tres llibres i tres vídeos que tracten la publicitat, els informatius i els relats de ficció a la televisió. El Departament d’Ensenyament va distribuir aquests materials a tots els centres públics de secundària de Catalunya durant el curs 1998-1999.

   

La selecció d'informació i d'imatges, l'omissió intencionada d'informació, la utilització dels recursos formals (la música, el to de veu, el ritme de les imatges...), per reforçar el missatge que es vol transmetre, és una forma de manipulació de la realitat a la qual ens sotmeten els mitjans dia a dia. Cal que siguem capaços d'analitzar la informació que ens arriba a través seu, tenint en compte les intencions que poden tenir les persones que han generat aquesta informació.

Això és el que procurarem treballar en aquesta pràctica a partir d'un exemple extret dels documents del CAC Com veure la TV? mencionats anteriorment. L'exemple ens mostra un fragment de programa de televisió. Aquest programa es deia Tribunal Popular. S'hi realitzava un judici a temes d’actualitat. Un dels temes tractats fou jutjar la figura de la primera ministra britànica en aquella època, Margaret Thatcher. Tant l'acusació com la defensa van presentar, entre altres arguments al seu favor, un vídeo. Aquests seran els documents que analitzarem, concretament la seqüència anti-Thatcher (minut 32:32 del vídeo) i la seqüència pro-Thatcher (minut 34:40 del vídeo).
També podeu trobar informació sobre aquestes seqüències en el llibre Com veure la TV? (II). Els informatius a les pàgines 66, 67 i 68.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
  1. Feu el visionament conjunt de les dues seqüències comentades: la seqüència pro-Thatcher i la seqüència anti-Thatcher.
  2. Resulta força evident el diferent tractament que es dóna intencionadament al mateix personatge. Organitzeu-vos en grups de 2/3 persones. A partir de l'ajut d'aquesta taula d'observació, procureu fixar-vos en els elements que s'han utilitzat per aconseguir-ho.
Recursos que s'han utilitzat
Seqüència pro-Thatcher
Seqüència anti-Thatcher
Tipus de recursos sonors
(So directe, música, efectes... N'augmenten/disminueixen el dramatisme?)

 

 

 

 
Tipus d'imatges
(Plans generals, primers plans... Ús intencionat? Per aconseguir què?)

 

 

 

 
Ritme del document
(Hi ha diferència? Quina sensació reforça un ritme més ràpid?)

 

 

 
Llistat i ordre dels temes que es tracten
(Quins fragments de la vida d'aquest personatge es destaquen? Van de menor a major impacte? Què es busca amb això?)

 

 

 

 

 
Altres...

 

 

 
  •     Feu una posada en comú de totes les observacions anotades.
   
 
Amunt