Enrera
Bloc D Secundària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica DS2. Fem fotomuntatges: una manera de construir relats
   
Per fer aquesta pràctica necessiteu: tisores, goma d'enganxar o cola, revistes de qualsevol tipus (temàtiques, dominicals, del cor, esportives...) i fulls DIN A3 o cartolines.
   

L'elaboració de fotomuntatges és un bon i senzill exercici d'expressió que ens permet projectar idees, emocions i sentiments a través d'una imatge que elaborem/componem amb una determinada intencionalitat.

Des d'un punt de vista didàctic, cal considerar l'elaboració de fotomuntatges com un dels darrers passos en el procés de formació pel que fa a l'educació de la mirada crítica. S'hi arriba després de treballar l'observació en les imatges, d'aspectes relacionats amb els significats que els associem, les idees i sensacions que ens suggereixen. En aquest sentit, són diverses les activitats que s'hi adiuen: triar imatges a partir d'un sol criteri d'observació, posar un títol a una imatge, posar peus de fotos a les imatges, associar-hi una paraula, agrupar imatges per criteris donats (les que més ens agraden, la pau, la por, l'amistat...), etc.

Tres minuts de silenci per les víctimes
Et ve de gust?

S'arriba, també, al fotomuntage tot treballant diferents aspectes relacionats amb el seu anàlisi formal i la relació que aquest té amb la significació que li atorguem. El primer pas cap a la creativitat d'aquesta tècnica és treballar l'enquadrament. Qualsevol imatge fotogràfica que fem és una selecció d'una realitat. Una selecció -com qualsevol altra- amb el seu escenari (fons) i els seus elements destacats (figures). Interessa diferenciar-los. Interessa fer exercicis d'anàlisi i descontextualització d'aquests elements, per tal de facilitar-ne la tria a l'hora d'elaborar el propi fotomuntatge. Interessa, també, en darrer lloc, fer exercicis de reconeixement i selecció de noves parts d'una imatge que tinguin significat per elles mateixes (exercicis de descontextualització: localització de parts que tenen significació per elles mateixes en una determinada imatge).

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Provem de transmetre alguna idea a partir d'aquesta tècnica. Ho farem a partir d'imatges extretes del munt de revistes que hagueu aportat a la sessió. Poden ser revistes de qualsevol tipus (temàtiques, dominicals, del cor, esportives...).

Procés: seguirem els passos semblants als que procuraríem tenir presents en fer-ho amb els nostres alumnes:

  1. Formació dels grups. Tot i que aquesta tècnica s'adiu força a la realització individual, es pot plantejar en grups de 2/3 persones. Decidiu, doncs, com fareu el vostre fotomuntatge.
  2. Elecció del tema. Aquesta és una possibilitat que s'ha de consensuar en un grup gros. Deixar el tema lliure pot facilitar les possibilitats expressives de cadascú, però dificultarà els criteris d'avaluació col·lectiva dels treballs realitzats. Tenint clar que els temes triats han de ser amb caràcter poc definit i concret (per exemple: "El món dels somnis", "Això no funciona", "Salvem la Terra", "Fem un anunci"...), tenim diferents possibilitats per triar:
    - Partir d'un tema obert, que s'hagi treballat anteriorment o s'estigui treballant en altres àrees i que doni joc a l'expressió, de caire ecològic, ètic, social...
    - Elaborar consensuadament un llistat de possibles temes. Cadascú triarà després el que més bé li vagi.
  3. Distribució de les tasques i funcions dins de l'equip. Si és el cas, assignar les tasques que cadascú pot aportar amb més facilitat: buscar les imatges, muntar la composició...
  4. Realització del fotomuntatge.Triat el tema i, repartides les tasques, caldrà consensuar de forma general què volem expressar amb el nostre treball. La posterior selecció dels fragments d'imatges de les revistes que fullegem i la seva distribució damunt del full DIN A3, concretaran el com ho expressem.
  5. Avaluació del treball realitzat. Finalitzats els fotomuntatges, cadascú exposa a la resta del grup les intencions i pretensions al plantejar-se el fotomuntatge. S'avaluen els encerts i els errors més destacats a la vista de la composició. S'aclareixen dubtes. Es pot muntar una exposició amb els materials elaborats, i si es pot, es digitalitzen per poder-los veure amb l'ajut de l'ordinador i el canó de projecció.
   

 

 

  •    A la pàgina web següent podeu veure i valorar alguns fotogrames realitzats seguint la mateixa tècnica per companys i companyes vostres en altres cursos de formació: http://www.spectus.net (a l'apartat del menú Monogràfics).
  •   Es pot fer una tasca semblant a partir d'imatges digitalitzades. Un bon programa editor d'imatges ens pot permetre la realització de fotomuntatges més elaborats, ja que el retoc pot resultar més sofisticat: dimensions, colors, tonalitats, proporcions...).
 
Amunt