Enrera
Bloc D Secundària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica DS103. Maquillem els missatges
   

Quan algú prem el botó del disparador de la càmera vol retenir un moment de la realitat o bé dir-nos el que veu. Aquesta acció ha estat precedida d’una exploració de l’entorn i d’aquest se n'ha seleccionat una part, que per a l’autor de la foto representa allò que ell veu o vol transmetre als altres. Cada persona que faci aquesta fotografia de la realitat triarà un enfocament diferent, i per tant en sortirà un punt de vista propi i possiblement irrepetible.

Si aquesta fotografia arriba a un mitjà informatiu i es publica, tot afegint-hi una breu informació textual que explica o aclareix algun aspecte important per a la comprensió de la imatge, comunicativament parlant agafa una rellevància especial, ja que molt provablement la veurà molta gent.

Tot aquest procés fa que en una notícia massa sovint no es correspongui allò que passa realment amb allò que s’explica als mitjans. Podem veure moltes vegades que els protagonistes o testimonis directes d’un fet no en tenen la mateixa visió. No tothom veiem les coses i els fets de la mateixa manera, i encara menys ho interpretem igual.

Vegem-ne alguns exemples:


Accident el dia 22 de febrer de 2002

Tres possibles peus de foto:

                                 • Aparatós accident sense conseqüències per als viatgers.
                                 • Tres ferits greus i un mort en un accident.
                                 • Fatalitat a la carretera: cinc nens de menys de deu anys morts en                                    accidents de trànsit.

Segons el peu de foto tindrem una sensació o bé una altra. Quan no sabem què ha passat, no en tenim prou amb la imatge, cal que se'ns ampliï la informació amb dades i comentaris; aquests fan variar la manera de veure la imatge i entendre-la.


(Foto: Direcció General de Trànsit)

Tres possibles peus de foto:
                                                 • Un dels tres morts de l’accident d'ahir al migdia
                                                 • Accidentat rebent els primers auxilis
                                                 • Simulacre d’accident

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Un mateix acte pot veure’s de diferent manera. Busquem i il·lustrem opinions enfrontades.

  •     Agafeu diverses fotos de la premsa diària i canvieu els comentaris de manera que qui ho llegeixi tingui una visió distorsionada o manipulada d’allò que ha passat.

El Mundo

La Vanguardia

El Periódico

La Voz de Galicia

ABC

El Heraldo

Tots els diaris

Per fer-ho, entreu en algun d'aquests diaris, mireu de capturar una fotografia amb el seu corresponent peu de foto i també -si és el cas- el text íntegre de la notícia que acompanya. Copieu la notícia en un document del Word i inserteu-hi la fotografia quatre vegades. Poseu, després, un peu de foto a cada una de les quatre imatges repetides, mirant de conservar en una d'elles el peu de foto original del diari.

Després podeu fer una posada en comú dels resultats obtinguts i jugar a endevinar el peu de foto original entre els altres tres inventats per vosaltres.

Es tracta de veure la facilitat que hi ha per canviar o distorsionar allò que realment ha passat.

Els diaris, les cadenes de ràdio i la televisió reben gran quantitat d’informació gràfica i textual que ells reelaboren per difondre en els seus mitjans. Aquesta elaboració pot introduir nous elements que facin canviar el sentit de les imatges i les informacions que han rebut i que difonen a través dels mitjans.

   
 
Amunt