Enrera
Bloc D Primària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica DP7. D’allò que hi ha... la programació ideal.
   
Desenvolupament de la pràctica
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La televisió, mitjà dominant.

Sens dubte el mitjà que utilitzem més és la televisió. Les últimes dades, segons Sofres (empresa que es dedica a fer un seguiment de l’audiència de les televisions), indiquen que es veuen de mitja més de tres hores diàries de televisió. Hi ha moltes opinions i controvèrsies per explicar aquest fenomen. Una de les explicacions de la seva popularitat rau en la seva facilitat d’ús, la gran varietat de programes que podem trobar i l’impacte del seu llenguatge audiovisual. Això ha fet que sigui present a pràcticament totes les llars i que sigui el mitjà dominant  quant a ús i seguiment. Per tant, moltes de les informacions que rebem ens arriben predominantment a través d’aquest mitjà.

La programació a la televisió.

Si procurem veure la programació com un tot global, ens adonem que és un dels elements clau que tenen les diferents televisions per tal d’aconseguir captar el màxim d’audiència durant el major nombre de temps possible. Hi ha diferents factors que fan d’una programació un producte de més o menys èxit. El principal és el de continuïtat: disposar els programes dins de la graella de programació de manera que a l’audiència li resulti fàcil, agradable i còmode continuar connectada a la mateixa cadena.

El concepte de programació. 

Podem considerar com a programació els diferents programes o espais que emet una cadena de televisió en determinades franges horàries. Obrint un diari per les pàgines de la programació televisiva podem veure, analitzar i comparar els diferents programes que s’emeten en les diferents franges horàries. 

Aquestes franges estan pensades segons el tipus i la  quantitat de públic que pot veure la televisió. Un element que podem observar és que les cadenes fan programes similars a les mateixes hores. Mirem per exemple la situació dels informatius de les diferents cadenes. Tots estan col·locats a les mateixes hores aproximadament.

Els programadors de les cadenes treballen en base a estudis d’audiència que es fan diàriament i d’altres que es realitzen esporàdicament. Es mesura per una banda la quantitat, l’edat, el sexe, l’estatus socioeconòmic  de les persones que miren la televisió i per altra la quantitat d’espectadors que veu cada programa, tenint en compte les característiques anteriors.

Aquests estudis no només serveixen per  eliminar o canviar d’horari els programes, sinó també per situar els diferents tipus d’anuncis publicitaris en diferents horaris per tal augmentar la seva efectivitat.

L’adreça web de Sofres ens ofereix informació puntual del nivell d’audiència dels diferents programes. Consulteu-la: http://www.sofresam.com/

   
Pràctica

Comentats, doncs, el sentit i els objectius que guien les programacions de televisió (aplicables també a bona part de la resta de mitjans), anem a provar de fer-ne una a partir dels diferents programes que emeten les cadenes de televisió que veiem habitualment. Serà una programació d’un dia resultat de la barreja de programes, de diferents cadenes, emesos al llarg d’una setmana. L’objectiu seria captar el màxim d’audiència la franja horària més llarga possible del dia. Això mateix ho podríem fer amb la programació setmanal o de temporada.

  1. Dividiu-vos en grups de 2/3 persones i analitzeu la programació que presenta la premsa, Internet, les revistes especialitzades... de la setmana, de les cadenes de televisió generalistes: TV1, TV2, TV3, C33, TELE5 i A3.
  2. Ompliu consensuadament aquesta taula:

Franja Horària (podeu variar-la)

Tipus de públic

Tipus de programa

Nom del programa

7 a 8

 

 

 

8 a 9

 

 

 

 

9 a 11

 

 

 

 

11 a 13

 

 

 

 

13 a 15

 

 

 

 

15 a 17

 

 

 

 

17 a 20

 

 

 

 

20 a 22

 

 

 

 

22 a 24

 

 

 

 

  1. Responeu després:
    • Quins criteris us han guiat per tal de triar determinats programes i descartar-ne d'altres?
    • Quin tipus de programació creieu que us ha resultat? (molt d'entreteniment, cultural, adreçada només a un determinat tipus de públic...)
    • Imagineu-vos que fóssiu veritablement els responsables finals d'aquesta programació. Quin creieu que seria l'objectiu final que guiaria la vostra tria? (informatiu, cultural, econòmic...). A quin tipus de televisió creieu que s'adiu més?
  2. Contrasteu finalment el vostre "producte" televisiu amb el dels altres grups. Hi ha hagut moltes coincidències de selecció?. I de criteris i objectius?
   
 
Amunt