Enrera
Bloc D Primària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica DP3.  A qui pertanyen alguns mitjans?
   
Desenvolupament de la pràctica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pertinença: lligams econòmics i ideològics.

A través dels diferents canals, tenim a l’abast, doncs, gran quantitat de mitjans. Cada un d’ells amb unes característiques concretes que fan referència a diferents aspectes:

  • Respecte als continguts que tracten: temàtics (Ex. Una revista dedicada al tennis taula)  i generalistes (Ex. La revista “El Temps”).
  • Respecte a l’àmbit que cobreixen: poden anar des dels estrictament locals (una emissora municipal), als mundials (la BBC Internacional)
  • Respecte a l’audiència a la qual s’adrecen: les televisions generalistes (emeten programes per a qualsevol tipus de públic i gust: Ex. “TELE5”), o bé altres de caire més temàtic (només ofereixen un determinat tipus de música per a un públic molt concret: Ex. “Disney Channel”)

Existeixen també dins de cada mitjà altres condicionants relacionats amb qüestions ideològiques i econòmiques. La majoria tenen com a última finalitat obtenir guanys econòmics o bé difondre determinades visions de la realitat, d’acord amb certs col·lectius socials o polítics.

La complexitat i la gran despesa econòmica que suposa crear i mantenir un mitjà, fan que això no sigui possible, si no hi ha al darrera un grup econòmic potent, privat o públic, que el sustenti. Molts d’aquests grups que tenen interessos amb diferents mitjans de comunicació, en tenen també amb altres tipus d’activitats econòmiques. Alguns d’aquests grups són: Prisa, Telefónica, Correo, Zeta, Godó...

Amb l’ajuda del formador, consulteu a Internet els diferents webs d’aquests grups a través d’un cercador, per tal de veure els diferents tipus d’activitats a què es dediquen cada un d’ells.  

Prisa: http://www.prisa.es
Telefónica: http://www.telefonica.es/
Correo: http://www.grupocorreo.es
Zeta: http://www.grupozeta.es/
Godó: http://www.grupogodo.net

Pràctica

Si tenim present que també hi ha entitats públiques --governs, diputacions i ajuntaments-- que posseeixen una gran quantitat de mitjans de comunicació, fixeu-vos bé en les dades que es mostren en aquesta taula sobre els principals grups de l’estat, o almenys dels que tenen mitjans amb més audiència. Reflexioneu després sobre les qüestions que es proposen a continuació.

Grups TV Cinema Ràdio Premsa Internet Revistes
Correo “Telecinco”   “COPE”

“ABC”

“Premsa Regional”

“OZU”  
Godó “CityTV”  

“Antena 3 Radio”

“Unión Radio”

“La Vanguardia”

“El Mundo Deportivo”

“Vanguardia digital”  
Planeta

“Geoplaneta TV”

“Beca TV”

“Antena 3”

 

“COPE”

“Radio España”

“La Razón” “Estubroker”  
Prisa

“Canal Plus”

“Canal Satélite Digital”

“Sogepac”

“Ser”

“Gran Vía Musical”

“Los 40”

“El País”

“As”

“Cinco días”

“Prisacom”  
Recoletos

“Veo Televisión”

“Expansión Televisión”

  “Radio Marca”

“Marca”

“Expansión”

“Tugueb.com”

“Actualidad Económica”

“Telva”

Telefónica “Via digital”   “Onda Cero”   “Terra Lycos”  
Zeta    

“Zeta flaix FM”

“Onda Mezquita”

“El Periódico”

“Ediciones regionales”

“Sport”

“Equipo”

 

“Tiempo de Hoy”

“Interviu”

“Primera línea”

Qüestions per respondre:

  • Mitjans que aparentment no tenen cap relació, pertanyen a un mateix grup. Creieu que, malgrat tot, continuen sense mantenir cap tipus de relació? De quina classe?
  • Des del punt de vista de la propietat i del control, els mitjans estan molt repartits, o bé concentrats en pocs grups? De quina manera creieu que els afecta? Creieu que això influencia els continguts i el seu tractament?
  • Un mateix grup té diferents tipus de mitjans. Quin tipus de beneficis en pot treure?
  • Existeixen mitjans que pertanyen a més d'un grup? A què creieu que es deu aquesta circumstància?
  • Penseu en un mitjà conegut d'àmbit local. Qui el sustenta: una entitat pública, un grup financer, un col·lectiu, pertany a més d'un col·lectiu...?
   
 
Amunt