Enrera
Bloc D Primària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica DP15. Triem i remenem.
   
Desenvolupament de la pràctica
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El cinema com a recurs.

Al llarg de la seva història el cinema ha tractat tot tipus de temàtiques dins dels seus diferents estils. Si fem una ullada als títols de les pel·lícules basades amb fets històrics, per exemple, trobarem que la majoria  han estat tractats des de diferents perspectives. Ens trobem doncs, amb un mitjà molt aprofitable per treballar qualsevol aspecte relacionat amb el nostre passat, present i fins i tot futur. L’apropament a la natura, el coneixement de costums, fets i valors de pobles, els conflictes humans individuals i col·lectius... centenars de temes situats en diferents contextos i espais cronològics, ens poden donar un cop de mà d’allò més valuós, en la millora dels processos d’aprenentatge dels nostres alumnes.

Per què aquest recurs?

El llenguatge audiovisual del cinema és especialment potent i capta poderosament l’atenció de l’espectador. La força de les imatges, el so, el color, el moviment, la trama narrativa i el ritme, el fan un instrument idoni per plantejar-nos la seva incorporació en el treball d’un determinat tema a l’aula.

Aquesta incorporació pot contemplar utilitzar una pel·lícula o un fragment de pel·lícula amb diferents funcions:

  • Com a classe magistral: se substitueix l'explicació del professor pel passi de la pel·lícula. La pel·lícula es converteix en l'eix vertebrador de la classe. Tot gira al seu entorn.
  • Com a document curt complementari: el treball del grup classe s'amplia amb la informació que aporta la pel·lícula.
  • Com a document monogràfic: pensant que s'ha de treballar un contingut molt específic. Cal concretar el tema.
  • Com a document de recapitulació: per tal de donar, després de treballar un determinat tema o temes, el passi de la pel·lícula dóna coherència als diferents aspectes treballats.
  • Com a document d'introducció: previ a l'inici d'un tema, per tal de donar informació prèvia.
  • Com a document de motivació: previ a l'inici d'un tema, per tal d'estimular l'interès i fomentar una actitud positiva de treball.
   
Pràctica

Mirem com podem aprofitar algunes pel·lícules que recordem i creguem que són adequades als interessos i necessitats dels nostres alumnes. Es tracta de completar la taula que apareix a continuació seguint l’exemple suggerit. De les moltes possibilitats d’aprofitament que podria tenir qualsevol de les pel·lícules que triem, elegirem només un objectiu i una funció.

  •     Per realitzar l’activitat  podeu trobar un llistat de pel·lícules relacionades amb les diferents àrees del currículum a l'adreça http://www.xtec.net/audiovisuals/. Hem d’anar a recursos i dins de l’apartat de cinema, triar l’opció Recull filmogràfic de pel·lícules per temes i àrees d'aprenentatge.
Tema Relacionat Objectiu Pel·lícula Funció de la pel·lícula
Les capes del planeta Conèixer l'estructura interna del planeta “El nucleo” Com a document curt complementari
Diversitat       Treballar les diferències entre les persones “La bella i la bèstia”   “Shrek” Com a document de motivació
       
       
       

 

   
 
Amunt