Enrera
Bloc D Primària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica DP127. Videofòrum, un espai per a la reflexió.
   
Desenvolupament de la pràctica
   
En aquesta pràctica plantejarem la realització d'una sessió de cinefòrum en el marc d'un treball a l'aula encaminat a una sensibilització pel món del cinema. Veurem també algunes de les condicions adequades per a la seva correcta realització i aprofitament.
   

Entenem el cinefòrum o videofòrum com una activitat encaminada a fomentar la reflexió en gran grup envers un tema determinat, a partir del visionat d'una pel·lícula. S'utilitza, doncs, el material cinematogràfic per aportar informació, punts de vista i opinions sobre una temàtica determinada. D'aquesta manera no sols es parteix del punt de vista individual de cada un dels membres del grup, sinó que els missatges de la pel·lícula poden aportar arguments per enriquir el debat. La recreació de situacions i les reaccions dels personatges, poden fer que els alumnes es replantegin o ampliïn les seves actituds i punts de vista vers un determinat tema. El material cinematogràfic, però, no ha de servir només com un ens motivador de reflexió, sinó que ha d'enriquir-la amb les seves aportacions. S'introdueix d'aquesta manera en la reflexió del grup, el punt de vista d'altres persones alienes al grup i al seu entorn immediat.

Tenint present el que acabem de comentar, us plantegem preparar una sessió de cinefòrum pensant que és important motivar i iniciar els nostres alumnes en el món del cinema a partir del visionat conjunt de pel·lícules adequades a la seva edat: "recuperar" en certa mesura la cultura de l'espectacle associada al passi col·lectiu de pel·lícules.
Gaudir junts de tant en tant d'una bona pel·lícula i comentar-ne quatre coses a partir d'un esquema previst amb anterioritat. Aquest seria un dels objectius de fons que ens plantejaríem a l'hora de treballar el cinefòrum al centre.

Una altra qüestió important a tenir present és que el debat sobre idees, temes i continguts a partir d'una sessió de cinefòrum al qual hem d'anar arribant, tal i com hem comentat al segon paràgraf, és fruit d'un procés: hi arribarem després del visionat i comentari de diferents pel·lícules.

Per tal d'obtenir informació per saber quines pel·lícules ens podrien anar bé, podem trobar-ne un llistat, agrupades per temes, al web de la XTEC a l'adreça http://www.xtec.net/audiovisuals/ | recursos | cinema | Recull filmogràfic per temes i àrees d'aprenentatge. També podem recórrer a la xarxa per veure les fitxes de les pel·licules que volem utilitzar, i així tenir més dades sobre les seves característiques. Aquí teniu algunes adreces d'exemple:

www.buscacine.com

Pàgines web de pel·lícules i enllaços a bases de dades:

http://www.basecine.net/
http://www.bilbocine.com/

Es poden fer passis col·lectius de pel·lícules pensant amb els més petits de l'escola, fins arribar als més grans. Tot és qüestió d'encaixar en el temps dins d'un tema del currículum que treballin els alumnes, una pel·lícula adequada a la seva edat i tenir preparada una fitxa d'anàlisi el més adaptada possible que ens permeti una reflexió conjunta posterior al seu visionat.

 
Pràctica

Provem-ho. Preparem una sessió de cinefòrum.

  •    Trieu un tema que possiblement treballareu amb els vostres alumnes i sobre el qual tingueu una pel·lícula pensada (en funció de les necessitats, de l'edat dels alumnes o dels plantejaments didàctics, pot ser des d'un capítol d'una sèrie de dibuixos animats, passant per un documental, fins arribar a una pel·lícula de cinema).
Tema  
Pel·lícula  
  •    Abans del passi de la pel·lícula cal recollir i sistematitzar en una fitxa una sèrie d'informacions prèvies (fitxa tècnica i aspectes a destacar de la pel·lícula), per poder comentar-les amb el grup:
Títol de la pel·lícula  
Director  
País i any de producció  
Gènere  
Actors més importants  

Breu sinopsi per centrar el tema

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Concrecions sobre el tema

 

 

 

 

 

 

Aclariments per a la seva comprensió

 

 

 

 

 

 

 

El comentari de la fitxa tècnica de la pel·lícula us servirà per situar els alumnes i fer-los present que es tracta d'un producte elaborat per diferents persones. Us servirà també per centrar el tema que vulgueu tractar, tot fent algun comentari sobre alguns aspectes de la pel·lícula a tenir en compte per al seu treball posterior. També es pot comentar, si és necessari, algun aspecte que considereu de difícil comprensió o bé que pot portar a malentesos.

  •    Durant la projecció és millor no fer cap intervenció i deixar que els alumnes es concentrin en la pel·lícula i el seu entrellat. Cal tenir cura perquè el visionat es faci en les millors condicions possibles: bona qualitat de la projecció, silenci i comoditat.
  •    Després de la projecció cal comprovar amb una sèrie de qüestions senzilles si s'han copsat els missatges en els quals es basarà el nostre treball. Cal incidir sobre el nucli argumental, els protagonistes i les seves actuacions. També es pot incidir sobre les qüestions que aborda la pel·lícula, les solucions i les alternatives que presenta i la seva comparació amb els fets reals. Tot això es pot formalitzar en preguntes pensades per a iniciar i donar peu al treball de comentari conjunt posterior.

Model de fitxa d'aplicació- Ompliu-la en funció del tema i de la pel·lícula que heu triat:

Pel·lícula:

Qüestions per avaluar el nivell de comprensió

 

 

 

 

 

Qüestions sobre els aspectes de la pel·lícula relacionats amb el tema

 

 

Preguntes clau per iniciar el debat

 

 

 

 

 

Altres aspectes a tenir en compte

 

 

 

 

 

 
Amunt