Enrera
Bloc D Primària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica DP126. Treballem alguns trucs cinematogràfics.
   
Desenvolupament de la pràctica
   
Per fer aquesta pràctica necessiteu una camera de vídeo i un trípode. El programa Estudio 8 us pot ajudar a millorar els resultats, però no és imprescindible.
   

En aquesta pràctica veurem com es fan alguns senzills trucs cinematogràfics. La utilització dels trucs al cinema és tan vella com ell mateix. Els pioners del cinema ho feien aturant la càmera, canviant el decorat o la situació dels objectes o personatges, i tornant a engegar la càmera.
Vosaltres fareu quelcom semblant.
Per aconseguir-ho heu de tenir sempre present situar la càmera sobre un trípode resistent, és a dir, que no es bellugui ni tremoli quan l'engegueu o l'atureu.

Podeu trobar interessants suggeriments sobre trucs i animació en vídeo en dues cintes editades pel Servei d'Audiovisuals i disponibles a tots els Centres de Recursos, que porten per títol:
- Truc el Turc

- La màgia de les imatges en moviment. Trucs i animació

 
Pràctica
  •    Aparec i desaparec.

Es tracta de fer aparèixer i desaparèixer un personatge o objecte d'un determinat escenari.

Per fer-ho fixareu la càmera al trípode, col·locareu una persona o objecte davant la càmera procurant que no es mogui ni la càmera, ni el personatge o objecte. Graveu uns quants segons (compteu fins a quatre). Atureu la gravació i feu sortir el personatge o traieu l'objecte. A continuació graveu uns segons més (torneu a comptar fins a quatre) i atureu la càmera. Aquest procés el podeu repetir tantes vegades com vulgueu. Canviant lleugerament la posició en les diferents preses podeu donar la sensació que el personatge o l'objecte es desplacen màgicament.

Rebobineu la cinta i en visionar-la observareu l'efecte.

  •    Sortim volant!

Es tracta de donar la sensació que una persona surt volant.

En aquest cas seria convenient que el fons fos llis. Fixeu la càmera al trípode i la situeu davant d'un personatge o dos que seguint les ordres de qui grava, fan veure que salten estirant els braços enlaire. En aquest mateix moment la càmera ha de girar cap avall ràpidament al mateix temps que es grava. L'efecte és més creïble si les dues accions es fan coordinadament.

Pareu la càmera, rebobineu i visioneu el resultat.

  •    Tot hi cap.

Es tracta de simular que dins d'una capsa hi caben més coses del que la lògica demostra.

És un truc senzill però força espectacular. Per fer-lo necessiteu una capsa i uns quants objectes més petits que la caixa.

Es fixa la càmera al trípode i la situeu enquadrant tota la capsa. Graveu uns 4/5 segons tot introduint un objecte a la caixa. Pareu la gravació per poder treure l'objecte de dins de la capsa procurant no moure-la. Torneu a reproduir el procés tornant a gravar 4/5 segons més en els que es vegi que s'introdueix un altre objecte dins de la capsa. Torneu a parar la gravació per poder treure per segon cop l'objecte de dins de la capsa...torneu a gravar per introduir una altre objecte dins de la capsa... Aquesta operació la podeu fer tantes vegades com vulgueu. Quantes més siguin, més espectacular serà el resultat final.

Una vegada acabat el procés, rebobineu i visioneu el resultat.

Es pot fer el mateix traient objectes o bé si tenim una capsa prou gran, amb persones que entren o surten d'una caixa.

 
Cliqueu damunt de les imatges per veure un parell de exemples, senzills, que us hem preparat.
 
Amunt